Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Lady chair H «λαίδη» της dolce vita

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010  

Σχεδιάστηκε το 1951 από τον αρχιτέκτονα Marco Zanuso και εκφράζει την πιο ευδιάθετη και εξωστρεφή πλευρά του μοντερνιστικού ιταλικού design της εποχής εκείνης.
• Η Lady έδρεψε τις δάφνες της πρώτης πολυθρόνας... χωρίς ελατήρια, υφασμένους ιμάντες και παραδοσιακό γέμισμα που μπήκε σε γραμμή παραγωγής και με τα χρόνια οδήγησε στο τεράστιο γένος επίπλων που γνωρίζουμε σήμερα.
• Αποτελείται από έναν μεταλλικό σκελετό με ελαστικούς ιμάντες, οι οποίοι στηρίζουν τέσσερα τεμάχια αφρώδους πολυουρεθάνης (κοινώς, αφρολέξ) που συνιστούν το κάθισμα, την πλάτη και τα μαλακά πλαϊνά μέρη της.
• Αρχικά τα πόδια της ήταν μπρούντζινα, ενώ σήμερα είναι από ανοδιωμένο μέταλλο στην απόχρωση του αλουμινίου.
Ο σκελετός των μπράτσων της ήταν ξύλινος. Συνήθως είχε επένδυση από βελούδο, που προσέδιδε έναν χαρακτήρα «ανέμελης πολυτέλειας» τόσο στην ίδια όσο και στο περιβάλλον στο οποίο βρισκόταν. Αυτό την καθιέρωσε ως «μεγάλη κυρία» του lounging. Σήμερα διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία υφασμάτων και έτσι μπορεί να φαντάζει από pop μέχρι και εντελώς σοφιστικέ, χωρίς να παραλείπονται κάποιοι πιο αυστηροί τόνοι, που την καθιστούν κατάλληλη και για εργασιακούς χώρους.
• Είναι ένα από τα έπιπλα που προέκυψαν από τη συνεργασία του Zanuso με την εταιρεία Arflex, η οποία την κατασκευάζει και σήμερα. Η Arflex δημιουργήθηκε ως θυγατρική της βιομηχανίας ελαστικών Pirelli και στόχος της ήταν να δοκιμάσει στην επιπλοποιία δύο υλικά που παρήγαγε η μητρική της: την αφρώδη πολυουρεθάνη διαφορικής πυκνότητας και το nastrocord, ένα είδος σκληρού συνθετικού καουτσούκ, ικανού να υποκαταστήσει τα μεταλλικά ελατήρια ενός καθίσματος.
• Ο Zanuso αποδείχθηκε ιδανικός σχεδιαστής για να πειραματιστεί με τα δύο υλικά, αλλά και περαιτέρω, για να προτείνει καινοτομίες που διευκόλυναν τη μαζική παραγωγή των επίπλων που σχεδίασε. Ετσι, η Lady καταγράφεται ως η πρώτη πολυθρόνα που χωρίστηκε σε «μέλη», τα οποία κατασκευάζονταν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και με μηχανικές μεθόδους μέχρι και το τελευταίο στάδιο της επένδυσής τους με ύφασμα, προτού τελικά συναρμολογηθούν. Αυτή ήταν η σπουδαία καινοτομία που έφερε στη βιομηχανική παραγωγή αυτού του τύπου επίπλων: Ελαχιστοποίησε τη χειρωνακτική εργασία.
• Χωρίς να «περιγράφουν» το γυναικείο σώμα, οι κομψές και απαλές καμπύλες γραμμές της Lady παραπέμπουν σε αυτό, ενώ η συνολική φόρμα της αποπνέει μια γαλήνια θηλυκότητα και εκφράζει με ηπιότητα έναν ευανάγνωστο αισθησιασμό.
• Ο Marco Zanuso γεννήθηκε το 1916 και απεβίωσε το 2001. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Μιλάνο και αναγνωρίζεται ως ένας από τους «μεγάλους πατέρες» του ιταλικού ντιζάιν. Η συνεισφορά του στη θεωρία και στη διδασκαλία του βιομηχανικού σχεδιασμού υπήρξε εξίσου σημαντική με το υπόλοιπο έργο του.
• Το 1951, η Lady απέσπασε το χρυσό μετάλλιο στην 9η Τριενάλε Ντιζάιν στο Μιλάνο και σήμερα συμπεριλαμβάνεται στις μόνιμες συλλογές σημαντικών μουσείων.
H πολυθρόνα Lady διατίθεται από το κατάστημα Design Plaza, από € 2.121, 210 6850.611
Δημοσιεύθηκε στο BHMΑDECO, τεύχος 39, σελ. 36, Δεκέμβριος 2010-http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: