Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Ρωσία: Ένοχος κρίθηκε ο πολυεκατομμυριούχος Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010 
Ο Μ.Χοντορκόφσκι και οι συνεργάτες του κατηγορούνταν για υπεξαίρεση-μαμούθ 218 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου, σε μια δίκη που είχε προκαλέσει αντιδράσεις και... είχε προσελκύσει τη διεθνή προσοχή.
Μάλιστα σύμβουλος του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η αθώωση του Χοντορκόφσκι θα ήταν δίκαιη και θα ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα σύμφωνα με τη εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό από τη ρωσική δικαιοσύνη.
''Μόνο η απαλλαγή του από τις κατηγορίες θα ήταν μια δίκαιη απόφαση, όχι μόνο στα πλαίσια της δικαιοσύνης, αλλά θα ανταποκρινόταν πλήρως στην πραγματικότητα και στη λογική από κάθε άποψη'' δήλωσε ο Ιγκορ Ιουργκουένς, διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ανάπτυξης του Συμβουλίου, στο οποίο προεδρεύει ο Μεντβέντεφ.
Η απόφαση πρακτικά σημαίνει ότι ο Χοντορκόφσκι είχε υπεξαιρέσει ποσότητες πετρελαίου από την χρεοκοπημένη εταιρία Yukos, τον πάλαι ποτέ πετρελαϊκό γίγαντα της Ρωσίας.
Την ίδια ώρα που το δικαστήριο αποφάσιζε την ενοχή του πολυεκαττομυριούχου η αστυνομία προχωρούσε σε 20 συλλήψεις διαδηλωτών που εκδήλωναν την συμπαράσταση τους στον Χοντορκόφσκι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: