Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Ένας εναντίον ενός η τακτική Σαμαρά

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς με την παρουσία του στη Βουλή την βραδιά ψήφισης του προϋπολογισμού ανέδειξε το πώς θα κινηθεί το επόμενο... διάστημα και ουσιαστικά σήμανε και την αρχή της μετωπικής του αναμέτρησης με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.
Παρά τους χαμηλούς τόνους που χρησιμοποίησε, έδειξε ότι στόχος του πλέον είναι ο κ. Παπανδρέου και υπό αυτή την παραδοχή, η μονομαχία των δύο ανδρών αναμένεται σκληρή και ενδέχεται να λάβει σταδιακά χαρακτήρα «ένας εναντίον ενός».
Ο κ. Σαμαράς, με τις αλλαγές που ετοιμάζει στο κόμμα, σε επίπεδο τομεαρχών και γραμματέων, αλλά και με τις κινήσεις που θα κάνει το επόμενο διάστημα, όπως π.χ. με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επεξεργασία του «γαλάζιου» προγράμματος, θα στείλει και μήνυμα ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν την προκαλέσει η κυβέρνηση.
Στη Ρηγίλλης έχουν αναλύσει εκτενώς αυτό το ενδεχόμενο και, με το επιχείρημα, ότι «η Ν.Δ. των αρχών του 2011 θα είναι απαλλαγμένη από δεσμεύσεις και βάρη», επισημαίνουν πως το κόμμα που ηττήθηκε στις εκλογές του 2009,θα δώσει τη θέση του σε έναν νέο πολιτικό οργανισμό. Και όπως λένε, κορυφαία στελέχη, «η νέα ΝΔ του Σαμαρά» ετοιμάζεται να συγκρουσθεί σε όλα τα μέτωπα με το «κόμμα του Παπανδρέου» και την «κυβέρνηση του μνημονίου».
H επιλογή να οδηγηθούν τα πράγματα σε προσωπική αντιπαράθεση Σαμαρά - Παπανδρέου δεν είναι τυχαία. Τα πολιτικά δεδομένα και τα τελευταία επικοινωνιακά ευρήματα οδηγούν, συνεργάτες του κ. Σαμαρά, στην πρόβλεψη ότι το «πολιτικό ιμπέριουμ» που είχε ο Πρωθυπουργός βαίνει προς ανατροπή. Η δυσαρέσκεια για τα οικονομικά μέτρα, σε συνδυασμό με τα εσωκομματικά προβλήματα του ΠαΣοΚ, θεωρούν ότι θα τους δώσουν την ευκαιρία να ανατραπεί η δημοσκοπική διαφορά και να αρχίσει να κλείνει ραγδαία και η ψαλίδα της δημοφιλίας υπέρ του προέδρου της Ν.Δ.
Επιπροσθέτως, σημειώνουν, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με προβλήματα που η ίδια δημιούργησε, ενώ άλλα στελέχη, ταυτόχρονα σημειώνουν πως πρέπει και η Ν.Δ. να αρχίσει να πείθει τους πολίτες πως «έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος» και κυρίως να εμπεδώσει το αίσθημα, ότι έχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».
Στο περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ. συνυπολογίζουν ότι τα ίδια στοιχεία που αναλύουν με ικανοποίηση οι ίδιοι, αναλύονται και στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά με ανησυχία. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει τον Πρωθυπουργό στην απόφαση των πρόωρων εκλογών, πριν τις 4 Απριλίου, ώστε η εκλογική αναμέτρηση να γίνει με λίστα.
H ανασφάλεια του ΠαΣοΚ, όπως λένε κομματικά στελέχη, που μπορεί να οδηγεί σε εκλογές, έχει κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά της Ν.Δ. και εκεί στηρίζει ο κ. Σαμαράς ένα σχέδιο εκλογικής ετοιμότητας το οποίο αρχίζει ήδη να εφαρμόζει σιωπηλά. Πως το κάνει αυτό; Δρομολογώντας συγκεκριμένες αλλαγές στο κόμμα του, ενώ ζήτησε να υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόγραμμα με θέσεις της Ν.Δ., ενώ ο κορμός είναι η οικονομική πρόταση που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο τον περασμένο Ιούλιο, στην οποία επιμένει ο κ. Σαμαράς.
Στο πολιτικό χρονοντούλαπο το «καραμανλικό» κυβερνητικό παρελθόν
Οι πρωτοβουλίες είναι σε πλήρη εξέλιξη, αλλά το βασικότερο για τη Ρηγίλλης, είναι να σηματοδοτήσει και το τέλος του ειδυλλίου με το παρελθόν της Ν.Δ, ιδίως το κυβερνητικό. Δεν ήταν τυχαία η πρόσφατη αναφορά του γραμματέα Προγράμματος της Ν.Δ. κ. Ευρ. Στυλιανίδη, ότι «η εμπειρία των λαθών δεν πρέπει να προσδιορίζει την πρόταση του μέλλοντος» και αναφερόταν στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος.
«Αντί να υπερασπιζόμαστε τις κυβερνήσεις του παρελθόντος, θα αναδείξουμε την κυβέρνηση του μέλλοντος» είναι μια φράση που κυριαρχεί στη Ρηγίλλης. Εξάλλου και ο κ. Σαμαράς πλέον αναφέρεται ελάχιστα στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή. Και όταν το κάνει, προσθέτει και μια αυτοκριτική παράμετρο και ήδη διαμορφώνει διαχωριστικές γραμμές με τις προγενέστερες περιόδους της Ν.Δ., ώστε να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό περιβάλλον και για τον ίδιο και για το κόμμα, του οποίου ηγείται.
Για να γίνει πιο σαφές αυτό, έχει ξεκινήσει επαφές για να αλλάξει ριζικά τα πρόσωπα, τους ρόλους και το περιεχόμενο της πολιτικής που εκφράζουν, έχοντας την πεποίθηση, ότι πολύ γρήγορα θα ξαναφέρει σε τροχιά εξουσίας τη Ν.Δ.
Τμήμα του σχεδίου του αφορά την αντιστοίχηση των δυνάμεων της Ν.Δ. με προνομιακό τρόπο έναντι των αντίστοιχων κυβερνητικών. Ο κ. Σαμαράς έχει μελετήσει πως λειτουργεί η κυβέρνηση, ποια είναι τα αδύνατα και τα ισχυρά σημεία της και αναμένεται να παρατάξει τη Ν.Δ. με ανάλογο τρόπο. «Όποιος προσέξει ποια πρόσωπα θα αναλάβουν συγκεκριμένα αξιώματα και με ποιους από το κυβερνητικό στρατόπεδο θα αντιπαρατίθενται εφεξής, θα αντιληφθεί ότι ο Σαμαράς δεν θα επιδιώξει να δημιουργήσει νέες ισορροπίες εντός της Ν.Δ., αλλά αντιθέτως αναμένεται να ανατρέψει ακόμη και αυτές που ο ίδιος είχε δημιουργήσει» λέει κεντρικό στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την πολιτική του συμπεριφορά.
Ουσιαστικά θα επιδιώξει να οδηγήσει τις επί μέρους αναμετρήσεις με την κυβέρνηση σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, με πρόσωπα και θέματα που ο ίδιος θα επιλέξει. Το κριτήριο είναι προφανές: για να έχει ελπίδες διακυβέρνησης η Ν.Δ. πρέπει προηγουμένως να ακυρώσει τα βασικά στοιχεία της διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ, των προσώπων της συμπεριλαμβανομένων.
Τα σενάρια πρόωρων εκλογών
Ο πολιτικός σχεδιασμός του προέδρου της Ν.Δ. συμπεριλαμβάνει και το ενδεχόμενο να ασκήσει η κυβέρνηση το προνόμιο των πρόωρων εκλογών. Επισήμως δεν λένε στη Ρηγίλλης, ότι «βλέπουν εκλογές», αλλά το βέβαιον είναι ότι «δεν θα πιαστούν στον ύπνο» και γι’ αυτό οι διαρροές τους είναι πως θεωρούν πολύ πιθανόν ο Πρωθυπουργός να προσφύγει στις κάλπες.
Εξάλλου, όπως κατέγραψε και το «Βήμα της Κυριακής», (φύλλο Χριστουγέννων), ο κ. Σαμαράς στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του με στενούς του συνεργάτες θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών.
Οι επόμενες 100 ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για τη ΝΔ και στο επιτελείο του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι όλα είναι ανοικτά με βάση και τα τελευταία δεδομένα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, ενώ η φράση που κυριαρχεί στη Ρηγίλλης είναι: «Είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο. Οι επόμενες 100 ημέρες είναι κρίσιμες».
Με βάσει τις εκτιμήσεις που γίνονται στις συσκέψεις που έχει ο κ. Σαμαράς με συνεργάτες του, η εξέλιξη της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης θα αποβεί υπέρ της Ν.Δ. Και αυτό, διότι, όπως λένε, θα προσθέσει στην προεκλογική ατζέντα τα κοινωνικά και οικονομικά θέματα στα οποία η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη έναντι του εκλογικού σώματος του οποίου η εμπιστοσύνη έχει ήδη κλονισθεί, λόγω του μνημονίου.
Επιπροσθέτως το ενδεχόμενο των εκλογών ως τις 4 Απριλίου σημαίνει «εκλογές με λίστα» και αυτό θα δώσει στον κ. Σαμαρά, την ευχέρεια να ανανεώσει και το μόνο όργανο της Ν.Δ. που έμεινε ως τώρα ανέπαφο και ουσιαστικά αποτελεί την «καραμανλική κληρονομιά»: την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: