Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Για «νέα αποστασία» κάνει λόγο η ΝΔ μετά την έξοδο Αυγενάκη και Κοντογιάννη τριγμοί στη Ν.Δ.


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010
Επίθεση κατά των βουλευτών που διαχωρίζουν τη θέση τους από το κόμμα της ΝΔ εξαπέλυσε χθες ο προέδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Ηλείας Γιώργου Κοντογιάννη και... η διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη. Παράλληλα, κύκλοι της Ρηγίλλης κάνουν λόγο για «νέα αποστασία» και ζητεί από τους δύο βουλευτές να παραδώσουν τις έδρες τους.
Σε δηλώσεις του ενώπιον περιφερειαρχών που κατέβηκαν με τη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε: «Ο Γ.Παπανδρέου αναζητά δεκανίκια από άλλους, πολύ λίγους, αλλά πολύ πρόθυμους. Αυτό από προχθές γίνεται ανοιχτά. Σήμερα έγινε και χωρίς το παραμικρό πρόσχημα. Και όλα αυτά πότε; Μόλις ο λαός μας με την ψήφο του στις τελευταίες εκλογές έβαλε και πάλι τη ΝΔ σε ανοδική τροχιά. Ο κόσμος και βλέπει και κρίνει και τιμωρεί».
Και κατέληξε: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντέξει στα δύσκολα έπρεπε να βασίζεται στην οικονομική πολιτική. Ομως, η οικονομική της πολιτική είναι αδιέξοδη και μάλιστα με απίστευτες εσωτερικές διαιρέσεις που την αποδυναμώνουν ακόμα παραπάνω».
Κύκλοι της Ρηγίλλης ανέφεραν πως η απόφαση του κ. Κοντογιάννη δεν τους προκάλεσε καμία έκπληξη, καθώς την ανέμεναν, ενώ τόνιζαν πως ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές του.
Η Ρηγίλλης, σαφέστατα πλέον, ζητά τόσο από τον κ. Αυγενάκη όσο και από τον κ. Κοντογιάννη να παραιτηθούν και από το βουλευτικό τους αξίωμα, καθώς, όπως υποστηρίζει, εξελέγησαν με τη σημαία της ΝΔ. Σε ερώτηση αν η πράξη των δύο βουλευτών συνιστά «αποστασία», κύκλοι της Ρηγίλλης τόνιζαν πως «από τη στιγμή που στηρίζουν με αυτόν τον τρόπο τον Γιώργο Παπανδρέου, ναι είναι δικαιολογημένος ο χαρακτηρισμός 'νέα αποστασία'».
Στη Νέα Δημοκρατία εκφράζουν τη βεβαιότητα πως οι τελευταίες κινήσεις των βουλευτών έχουν στόχο να πλήξουν την ανοδική πορεία του κόμματος και να στηρίξουν τον Γιώργο Παπανδρέου.
Επισημαίνουν, μάλιστα, πως «από τα όσα είπε ο κ. Κοντογιάννης προκύπτει ότι στόχος όλων των ενεργειών και των πρωτοβουλιών που εκδηλώνονται από την περασμένη Κυριακή είναι να πληγεί η ΝΔ και να στηριχθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου».
Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζουν μάλιστα τη βεβαιότητα πως τόσο ο κ. Αυγενάκης όσο και ο κ. Κοντογιάννης θα ενταχθούν σύντομα στη Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Μπακογιάννη.
Δηλώσεις στήριξης στη Ρηγγίλης
Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με υποψήφιους περιφερειάρχες που στηρίχθηκαν από τη Ρηγίλλης.
Αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις έκαναν δύο υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες: Ο Κώστας Μπαντουβάς, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου είπε:
«Θέλω να τονίσω ότι είμαστε κύριε πρόεδρε στο πλευρό σας και ο νοών νοείτο. Αγάντα κύριε πρόεδρε. Δύναμη. Να δείξουμε σε ορισμένες ότι η ΝΔ είναι ενωμένη και εν δυνάμει κυβέρνηση. Είστε ο αυριανός πρωθυπουργός. Αγάντα. Δύναμη.»
Το λόγο πήρε και ο Κώστας Γύπαρης, υποψήφιος αντιπεριφειάρχης Χανίων: «Η ΝΔ παρά το πόλεμο που μας έγινε, ιδιαίτερα στα Χανιά αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη, θα πάει μπροστά. Φέρνω μήνυμα αγώνα και στήριξης από όλες τις οργανώσεις της Κρήτης. Ευχόμαστε καλή δύναμη στον αυριανό πρωθυπουργό μας.»
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης σε παρέμβασή του ανέφερε ότι «ο λαός μας ψήφισε, κεντροδεξια δεν μας ψήφισε».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γιάννης Μανώλης: «ορισμένοι έχουν την αποστασία στο DNA τους» τόνισε.
Κόντρα στη Βουλή
Οι εξελίξεις στη ΝΔ ανέβασαν τους τόνους και στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε έκκληση στη ΝΔ «να σοβαρευτεί, να μην περιχαρακώνεται και να πάψει να δίνει χώρο στο ΠΑΣΟΚ να κάνει ό,τι θέλει», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «αυτή η παράταξη μπορεί να προχωρήσει ενάντια σε αυτούς που έχουν προγραμματίσει δυσάρεστες εξελίξεις».
Δήλωσε αλληλέγγυος στη ΝΔ, λέγοντας ότι και στο δικό του κόμμα έγιναν παρόμοιες κινήσεις, αλλά κατάφερε να τις αποκρούσει λόγω εμπειρίας, κάτι που δεν διαθέτει η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, έκρινε ως κεφαλαιώδες να ξεκαθαρίσει καθένας τη θέση του και αυτοί που είναι «πρόθυμοι» με το μνημόνιο και αυτοί που αντιτίθενται.
 Ταυτόχρονα είπε ότι παραμένουν στην κρίση του λαού όσοι παρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι, θεωρώντας τη στάση αυτή «ως ντροπή, που τους καθιστά ιστορικά υπόλογους και θεραπαινίδες συμφερόντων».
Η επισήμανση προκάλεσε την αντίδραση του ανεξάρτητου βουλευτή Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος παρεμβαίνοντας υπενθύμισε ότι ο ίδιος κατέστη ανεξάρτητος «από την επίδειξη πυγμής του κ. Σαμαρά», συμπληρώνοντας ότι ο αρχηγός της ΝΔ χρησιμοποιεί τις διαγραφές ως «μπαμπούλα για να συγκρατήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: