Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Εύσημα στην Ελλάδα από την Άγγελα Μέρκελ

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010



merkel_copy
Τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση εξήρε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ που «επικροτήθηκαν», όπως είπε, στις πρόσφατες... αυτοδιοικητικές εκλογές. Μιλώντας στη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή, η κ. Μέρκελ επέμεινε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης του ευρώ μετά το 2013, με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Υπέρ της διαμόρφωσης ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης του ευρώ μετά το 2013, τάχθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ μιλώντας στην Ομοσπονδιακή Βουλή εμμένoντας ωστόσο με έμφαση στη συμμετοχή σε αυτόν των ιδιωτών επενδυτών.
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη απόφαση μακρο-οικονομικής πολιτικής οικονομικής σύγκλισης, και ότι η απόφαση αυτή είναι κομβικής σημασίας για την κοινωνική οικονομία της αγοράς στον 21ο αιώνα και αποκαθιστά την πρωτοκαθεδρία της πολιτικής έναντι των αγορών.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα και την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για δημοσιονομική προσαρμογή, η κ. Μέρκελ εξήρε τις προσπάθειες που γίνονται για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τονίζοντας ότι παρά το σκληρό χαρακτήρα των μέτρων οι πολιτικές που ακολουθούνται «επικροτήθηκαν» από τους πολίτες στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η καγκελάριος ταυτόχρονα επιτέθηκε στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «πολιτική» και «περίπλοκη απόφαση» του 2000 για ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, καθώς και για τη στάση αποχής που τήρησε κατά την ψήφιση της βοήθειας στην Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή την περασμένη άνοιξη.

Αναφερόμενη στο θέμα της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι το Βερολίνο εγκρίνει την χορήγηση του δανείου αλλά υπό όρους, ενώ κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να έχουν το θάρρος να επιβάλουν όρια στις αγορές και να συμφωνήσουν στη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο μελλοντικό μηχανισμό στήριξης.

Δριμεία κριτική από τον Σταϊνμάιερ

Δριμύτατη επίθεση στην Άγκελα Μέρκελ για την πολιτική της στη διαχείριση της κρίσης, άσκησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της γερμανικής βουλής ο κ. Σταϊνμάιερ
αφού τόνισε ότι «η κρίση δεν οφείλεται μόνο σε χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία», επισήμανε ότι το μεγάλο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης περιήλθε σε «απάθεια», ενώ απουσιάζουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες.
Ο κ. Σταϊνμάιερ ανέφερε ότι του προκαλεί «ανησυχία η οργή και η αποστροφή που δείχνουν, στο μεταξύ, πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι στη Γερμανία», και απευθυνόμενος στην Καγκελάριο, επισήμανε ότι αυτή η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να την ανησυχεί «ακόμη και όταν διαφαίνεται η υποψία ότι η Γερμανία έχει χάσει το ενδιαφέρον της για την Ευρώπη, ή ακόμα χειρότερα, ότι λόγω οικονομικών συμφερόντων δείχνει ενδιαφέρον για επανεθνικοποίηση».
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, διαπίστωσε ότι η Γερμανία δεν βρίσκει κατανόηση από πολλούς Ευρωπαίους εταίρους και προειδοποίησε ότι «μπορεί κανείς να επιβάλλει αποφάσεις στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα να αποτύχει», και όπως είπε αυτό συμβαίνει όταν «στην πορεία προς μια απόφαση αφήνει πίσω του πολλούς τραυματισμένους».
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: