Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Απάντηση στις δηλώσεις Γιούνκερ για την αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων έδωσε η κυβέρνηση διά του Γ.Πεταλωτή καμία απόλυση


Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010
«Είναι ξεκάθαρο, από και προς κάθε πλευρά, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν νέα μέτρα τέτοια, που να περιλαμβάνουν μισθούς, συντάξεις και φορολογικά βάρη» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας με τη σειρά του στις δηλώσεις Γιούνκερ.
Ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι στις δηλώσεις του, ο κ. Γιούνκερ -τον οποίο ...χαρακτήρισε «αξιόπιστο άνθρωπο»- ανέφερε ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία για την Ελλάδα, ότι οι Αρχές θα είναι σε θέση να τηρήσουν και να επιτύχουν τους στόχους για το 2011 και ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι αξιόπιστο.
Συμπλήρωσε δε ότι αυτό που μελετά το οικονομικό επιτελείο είναι η περικοπή δημοσίων δαπανών, γιατί, όπως εξήγησε, «όσο κι αν νοικοκυρέψαμε το Δημόσιο, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω περιστολή».
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι, ο κ. Πεταλωτής αρκέστηκε να απαντήσει: «Εμείς, όποια απόφαση έχουμε την ανακοινώνουμε. Τους στόχους μας τηρούμε απαρέγκλιτα και μέχρι εκεί.» Νωρίτερα σε άλλη ερώτηση για το αν η κυβέρνηση εκλαμβάνει την ψήφο των πολιτών ως «λευκή επιταγή» για να προχωρήσει σε απολύσεις στο δημόσιο, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε: «Δεν μιλάμε για απολύσεις και δεν υπάρχει καμία 'λευκή επιταγή' και είναι μακριά από την αντίληψη που έχουμε για την ψήφο του πολίτη που για εμάς έχει μεγάλη σημασία». Κληθείς να σχολιάσει πρόβλεψη της Morgan Stanley ότι θα παραμείνουμε στο χρηματοδοτικό «άρμα» της τρόικας για περισσότερο χρόνο, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η κυβέρνηση τηρεί απαρέγκλιτα τους στόχους που έχει βάλει και σημείωσε ότι είναι υπολογισμένο ότι θα βγούμε από την κρίση εφόσον τους τηρούμε. Για το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να ελαφρύνει φορολογικά τους πολίτες, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε πως θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι οτιδήποτε θα μπορεί να φέρει σε δυσκολία τους στόχους μας δεν είναι πολύ εύκολο να γίνει, ωστόσο επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για αναπλήρωση του εισοδήματος του Έλληνα πολίτη, όσο και όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Κληθείς να σχολιάσει πρόταση του πρώην υπουργού της ΝΔ Γ.Σούρλα για κήρυξη πτώχευσης, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «εμείς τη σώσαμε τη χώρα, ο κ. Σούρλας προφανώς έμεινε στα στοιχεία που είχε όταν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ» και πρόσθεσε ότι αυτή η άποψη θα πρέπει να απασχολήσει τη ΝΔ.
* Πάντως ο κ. Σούρλας με δήλωσή του ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε μίλησε για πτώχευση: «Αυτό που, στην ουσία, εννοώ -και επαναλαμβάνω- είναι ότι, αν συνεχιστεί η καταστροφική πολιτική του Γ.Παπανδρέου, η χώρα θα οδηγηθεί σε πτώχευση.»
Σε άλλη ερώτηση για το αν θα υπάρξει αναβολή της σύστασης Εξεταστικής για την οικονομία, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι η συναίνεση είναι πάντα το ζητούμενο, όχι όμως και η ατιμωρησία ή οι συμψηφισμοί.
Σχετικά με την κριτική που άσκησε η Λούκα Κατσέλη για τη διαχείριση του θέματος της περαίωσης, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι καθένας κάνει τις εκτιμήσεις του.
«Εμείς ασκούμε μια κυβερνητική πολιτική. Θέλουμε και τα έσοδα να αυξηθούν και τους πολίτες να προστατέψουμε κλείνοντας τις εκκρεμότητές τους και φυσικά δεν είναι μέριμνά μας να συνυπολογίζουμε τα πάντα και να τα θέτουμε σε έναν καθαρά προεκλογικό στόχο, έτσι όπως θα μπορούσε να γίνει και με το ζήτημα της περαίωσης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: