Πενταπαραταξιακό και …γένους αρσενικού


dimarxio
Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις το νέο 41μελές δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης, που περιλαμβάνει κατ’ εξοχήν γνωστά πρόσωπα, εν ενεργεία δημάρχους, δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους. Για πρώτη φορά, πάντως, μετά από πολλά χρόνια θα φιλοξενεί πέντε παρατάξεις, πράγμα που αναμένεται να … ζωηρέψει κάπως τις μαραθώνιες συνεδριάσεις του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο συνδυασμός «Πολίτες σε Δράση» του νυν, και για άλλη μια θητεία, δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, καταλαμβάνει τις 25 από τις 41 έδρες του νέου δημοτικού συμβουλίου.
Οι κάλπες της εκλογικής περιφέρειας Κατερίνης (απ’ όπου αναδείχθηκαν οι 17 σύμβουλοι του συνδυασμού) ανανέωσαν τη θητεία 14 εκ των σημερινών δημοτικών συμβούλων.
Τρία είναι μόλις τα νέα πρόσωπα, στην ουσία ένα (ο γιατρός Παναγιώτης Μπερεδήμας), καθώς οι άλλοι δυο (η κ. Πούλιου-Περδίκη και ο κ. Γκουγκουρέλας) απλά θα αλλάξουν  έδρανα: θα μετακινηθούν από το υπό κατάργηση Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας στο Δημοτικό Συμβούλιο του διευρυμένου δήμου Κατερίνης.
Από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας μεταπηδά στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης και ο αντινομάρχης Νίκος Μπουρονίκος που αναδείχθηκε από τις κάλπες της εκλογικής περιφέρειας Πέτρας.
Δεν τα κατάφεραν άλλοι δυο νομαρχιακοί σύμβουλοι (Κωνσταντίνος Φιλοκώστας και Σημέλα Ελευθεριάδου) που ήταν υποψήφιοι με το συνδυασμό, αλλά δεν εξελέγησαν.
Παρόντες στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης θα είναι και δυο καποδιστριακοί δήμαρχοι, από την ορεινή Πιερία, ο Μάκης Παπαδημητρίου (του δήμου Πέτρας) και ο Δημήτρης Βαϊνάς (του δήμου Πιερίων).
Εκτός Δημοτικού Συμβουλίου έμειναν επίσης δυο εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι Κατερίνης- υποψήφιοι με το συνδυασμό «Πολίτες σε Δράση»-ο Κωνσταντίνος Κουκουλής και η Μάχη Ηλιάδου.
Εκπλήξεις επεφύλαξαν οι κάλπες και σε ορισμένους αυτοδιοικητικούς-υποψηφίους με το συνδυασμό του Νίκου Μηλιώτη.
Η δημοτική σύμβουλος Κατερίνης (και πρώην αντιδήμαρχος) Άννα Αθανασάκη είναι 6η σε σταυρούς στην Κατερίνη και δεν εκλέγεται, ενώ εκτός νυμφώνος έμεινε και ο διεκδικητής (ανεπιτυχώς) του χρίσματος του ΠΑΣΟΚ, δήμαρχος Κορινού Νίκος Αβραμίδης που ήρθε 7ος σε σταυρούς. Από το δημοτικό συμβούλιο θα αναγκαστεί να αποχωρήσει στο τέλος της χρονιάς και ο Παναγιώτης Δήμος, που κατετάγη 8ος στη σταυροδοσία.
Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα βρίσκεται ο γραμματέας της Ν.Ε Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαλτζάρης, τρίτος κατά σειρά στις προτιμήσεις των εκλογέων της Κατερίνης.
Τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης θα κληθεί να εγκαταλείψει μετά από πολλά χρόνια ο Νίκος Ουσταμπασίδης. Ο οποίος επέλεξε να στελεχώσει το «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο του Χρήστου Καραφουλίδη, αλλά ήρθε δεύτερος και με διαφορά (ψήφων) από το νεαρό Γιώργο Κοκκαβίδη, που κατάφερε να κερδίσει τη μία από τις δυο  έδρες του συνδυασμού στην εκλογική περιφέρεια Κατερίνης και να παραμείνει στο δημοτικό συμβούλιο.
Άτυχος στάθηκε και ο πρώην δήμαρχος Κορινού Απόστολος Δημητρίου, που ήρθε δεύτερος στην εκλογική του περιφέρεια, όπου η Κίνηση Πολιτών κέρδισε μια έδρα.
Μια δεύτερη έδρα κατάφερε να κερδίσει στο δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης το ΚΚΕ, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στο νέο συμβούλιο θα βρίσκεται ο επικεφαλής του συνδυασμού Νίκος Σαλπιστής, ενώ στα έδρανα που κάποτε καθόταν ο πατέρας του θα βρεθεί και ο Σταύρος Ανανιάδης. Η νυν δημοτική σύμβουλος της παράταξης Φούκη-Παντελιάδου Καλλιόπη ήρθε δεύτερη στη σταυροδοσία και δεν εκλέγεται.
Μια έδρα, θα καταλάβει και ο συνδυασμός Πρωτοβουλία Πολιτών για τη αλλαγή στο δήμο Κατερίνης, που στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημοκρατική Αριστερά, με τον επικεφαλής της παράταξης Αντώνη Μάντζιο.
Στους 41 μόλις 3 γυναίκες
Μπορεί η υποχρεωτική (εκ του νόμου) ποσόστωση των γυναικών να έκανε τους επικεφαλής των συνδυασμών να τρέχουν και να μη φτάνουν για να την καλύψουν, στο νέο δημοτικό συμβούλιο ωστόσο εκλέγονται τρεις όλες κι όλες γυναίκες, απαξάπασες από τον πλειοψηφούντα συνδυασμό του Σάββα Χιονίδη.