Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Στην Κομισιόν ο ΧΥΤΑ Κατερίνης

xyta
 
Ευρωπαϊκές διαστάσεις παίρνει η υπόθεση διαρροής στραγγιδίων από τον ΧΥΤΑ Κατερίνης, καθώς σχετική ερώτηση κατέθεσε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.
Στην ερώτησή... του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται καταγγελίες πολιτών και οικολογικών οργανώσεων για τη  διαρροή εκατοντάδων κυβικών μέτρων τοξικών αποβλήτων από το ΧΥΤΑ Κατερίνης, με αποτέλεσμα την μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Το πρόβλημα, τονίζει, εντοπίζεται στη διαπιστωμένη αδυναμία της μονάδας καθαρισμού να καλύψει τις ανάγκες, οι οποίες αυξήθηκαν από βροχόπτωση ‘ύψους μεγαλύτερου του συνήθους, πράγμα το οποίο δεν είναι καινούργιο και συμβαίνει και αλλού.
Με δεδομένο ότι τα «προαναγγελθέντα ατυχήματα» πολλαπλασιάζονται στους ΧΥΤΑ, και ότι  η Επιτροπή συγχρηματοδοτεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ δεκάδες νέους ΧΥΤΑ σε όλη την Ελλάδα, ερωτά την Επιτροπή αν μπορεί να διερευνήσει εάν πράγματι υπήρξε βλάβη του περιβάλλοντος, και για το ποιός έχει την ευθύνη για την καλή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και την διαχείριση των ΧΥΤΑ. Επίσης ερωτά αν η αναζήτηση δικαστικής προστασίας, μέσω συλλογικής αγωγής αποζημίωσης, κατά τα πρότυπα των καταναλωτικών οργανώσεων, ενθαρρύνεται από την κοινοτική νομοθεσία.

Να σημειωθεί ότι προ ημερών άρχισαν και οι καταθέσεις μαρτύρων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει παραγγείλει η Εισαγγελία Κατερίνης, μετά από μηνυτήρια αναφορά της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας.
Ήδη κλήθηκαν από την αστυνομία και έδωσαν καταθέσεις για την υπόθεση του ΧΥΤΑ Κατερίνης τα δύο πρώτα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας, ενώ τις επόμενες ημέρες πρόκειται να καταθέσουν άλλα τέσσερα μέλη της.
Τα μέλη της Ομάδας, υποστήριξαν ότι ενώ η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προβλέπει καθημερινή κάλυψη των απορριμμάτων με χώμα ύψους 15 εκατοστών, από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν σκεπάστηκε με χώμα ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο.
Τις επόμενες μέρες θα κληθούν να καταθέσουν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Νίκος Παπαζιώγας, και ο προϊστάμενος του ΧΥΤΑ, Γιάννης Παρτσαλίδης.
Η Εισαγγελία της Κατερίνης έδωσε εντολή για άμεση αυτοψία από την αρμόδια διεύθυνση της Νομαρχίας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση που συντάχθηκε επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για διαρροή εκατοντάδων κυβικών τοξικών αποβλήτων από το ΧΥΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: