Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Θ. Παπαγεωργίου : Μια πρώτη προσέγγιση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Πιερία

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010 

Οι εκλογές της 7ης και 14ης Νοεμβρίου 2010, πραγματοποιήθηκαν σε ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο πολιτικό περιβάλλον. Όλοι αναγνωρίζουν το γενικότερο δυσχερές πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση το οποίο διαμορφώθηκε από τα αναγκαία μεν αλλά δύσκολα μέτρα που έλαβε για να ...αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και ο κίνδυνος χρεωκοπίας της χώρας.
Η δυσαρέσκεια των πολιτών εκδηλώθηκε με την μεγάλη αποχή από την εκλογική διαδικασία την πρώτη και περισσότερο την δεύτερη Κυριακή. Φαίνεται πως οι πολίτες δεν προσέλαβαν το συγκεκριμένο διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δεν πείστηκαν όμως και από την επιχειρηματολογία της αντιμνημονιακής πολιτικής και επέλεξαν ως στάση διαμαρτυρίας την αποχή. Μια αποχή ιδιαίτερα μεγάλη η οποία δεν προέρχεται από πολίτες που ανήκουν σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, επηρέασε όμως περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και είναι γεγονός το οποίο  θα πρέπει να προβληματίσει όλο τον πολιτικό κόσμο. Σ αυτό συνετέλεσαν και οι κακοί χειρισμοί των τελευταίων ημερών όπως η περίπτωση της περαίωσης.

Οι συνδυασμοί που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ στην Πιερία, για την Περιφέρεια και τους Δήμους, εκτός από το γενικότερο δυσχερές πολιτικό περιβάλλον είχαν ακόμη να αντιμετωπίσουν:
- Την ιδιαίτερα αργοπορημένη απόφαση του κόμματος για την υποστήριξη και τον ελάχιστο χρόνο για να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια, να γνωστοποιήσουν το πρόγραμμά τους και να προβάλλουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την δυναμική τους.
- Την έλλειψη αυτοδιοικητικού λόγου αφού κυριάρχησαν στον δημόσιο διάλογο τα γενικά πολιτικά θέματα και δεν έγινε συζήτηση για τα τοπικά προβλήματα, καθώς και για τα οφέλη των σημαντικών αλλαγών που καθιερώνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το σχέδιο «Καλλικράτης».
- Την ύπαρξη ανεξάρτητων συνδυασμών με στελέχη που προέρχονται στην πλειονότητά τους από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Ένα ακόμη στοιχείο που θα πρέπει να συνυπολογιστεί είναι η επικράτηση της Ν. Δ. στην Πιερία. Τα τελευταία χρόνια στο σύνολο σχεδόν των θέσεων εξουσίας και διοίκησης στο νομό έχουν εκλεγεί στελέχη που ανήκουν ή υποστηρίχτηκαν από την Ν. Δ. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως στις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου 2009, ενώ η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ ήταν εντυπωσιακή, η Πιερία ήταν από τους ελάχιστους νομούς της ελληνικής επικράτειας όπου η Ν. Δ. παρέμεινε πρώτη δύναμη.

Σε ότι αφορά την πόλη της Κατερίνης και τον συνδυασμό του κ. Μηλιώτη, υπάρχουν δύο ακόμη στοιχεία που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τα οποία επηρέασαν σημαντικά το αποτέλεσμα:
1. Η απουσία αντιπολιτευτικού λόγου, στοχευμένης κριτικής και αποδόμησης του συνδυασμού που έχει την πλειοψηφία και τη διοίκηση στο δήμο Κατερίνης.
2.  Η υποστήριξη του συνδυασμού του κ. Χιονίδη από στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ.
Υπάρχει επίσης η άποψη πως η γεωγραφική κατανομή των δήμων με βάση το σχέδιο «Καλλικράτης» ήταν ο σημαντικότερος λόγος που έχασε ο συνδυασμός του κ. Μηλιώτη. Τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010 και η κατανομή των ψήφων έδειξε πως στο νέο δήμο Κατερίνης ελάχιστα συνέβαλε η ορεινή Πιερία στο τελικό αποτέλεσμα. Μάλιστα στους δήμους αυτούς ο συνδυασμός του κ. Μηλιώτη πήρε τα μεγαλύτερα ποσοστά (Δήμο Πέτρας 33,48%, Δήμο Ελαφίνας 35,49%) ενώ αντίθετα έλαβε τα χαμηλά ποσοστά  στην Κατερίνη. Στο δήμο Κατερίνης ο κ. Μηλιώτης έλαβε 29,73% και ο κ. Χιονίδης 51,06% (ποσοστό αυξημένο σε σχέση με τις εκλογές του 2006). Ακόμη αντίστοιχα χαμηλά ήταν και τα ποσοστά στο δήμο Παραλίας (24,80%) ενώ στον δήμο Κορινού ο συνδυασμός πήρε το χαμηλότερο ποσοστό (20,72%) και ήλθε τρίτος στην τελικά κατάταξη.
Αν συνυπολογιστούν τα ποσοστά που έλαβε στην Κατερίνη ο κ. Μηλιώτης και ο κ. Καραφουλίδης είναι περίπου ίδια με αυτά που έλαβε ο συνδυασμός του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη κ. Γρ. Παπαχρήστου.
Άρα η άποψη πως οι ορεινοί δήμοι ήταν το πρόβλημα και πως η χωροθέτηση των τριών και όχι των τεσσάρων δήμων στην Πιερία είναι το σημαντικότερο αίτιο της ήττας του συνδυασμού του κ. Μηλιώτη μόνο ως αδιέξοδη εμμονή και ως άλλοθι μπορεί να υπολογιστεί για αυτούς που έχουν την ευθύνη και συνέβαλαν στην διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στην πόλη της Κατερίνης, ενώ δεν επιτρέπει να αναλυθούν τα πραγματικά αίτια, να εντοπιστούν τα προβλήματα για να σχεδιαστεί και εφαρμοστεί, από δω και πέρα, σωστή αντιπολιτευτική στρατηγική στο δήμο Κατερίνης.

Τα αποτελέσματα για την εκλογή Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, ιδιαίτερα την 2η Κυριακή  14 Νοεμβρίου, κατέδειξαν πως ο συνδυασμός του κ. Μπόλαρη με επικεφαλής στην Πιερία τον κ. Γρ. Παπαχρήστο, κατάφερε να έχει ένα από τα καλύτερα ποσοστά μεταξύ των νομών στην Κ. Μακεδονία και δείχνει την δυναμική του ΠΑΣΟΚ στην Πιερία.
Σε ότι αφορά τις επιλογές στους δήμους φαίνεται πως οι πολίτες που επέλεξαν να ψηφίσουν εμπιστεύτηκαν την 1η και την 2η Κυριακή, πολιτικά στελέχη περισσότερο έμπειρα και δοκιμασμένα.

Η σημερινή πραγματικότητα στην Πιερία, για την οποία όλοι έχουμε τις ευθύνες μας ως στελέχη του ΠΑΣΟΚ, διαμορφώθηκε μέσα από αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις προσώπων, προσωπικών στρατηγικών και μηχανισμών που κυριάρχησαν για πολλά χρόνια στην Πιερία.
Όποιος σήμερα επιχειρεί να καρπωθεί οφέλη από την ήττα των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ στην Πιερία, σημαίνει πως δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών, δεν έχει επαφή με την κοινωνία και ακολουθεί προσωπικές στρατηγικές επιβίωσης και επικράτησης χωρίς να συμβάλει στην ενότητα και την ανοδική πορεία του Κινήματος.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι στο ΠΑΣΟΚ στην Πιερία είναι να συμφωνήσουμε για ένα νέο ξεκίνημα. Μια νέα συλλογικότητα μέσα από την κριτική και κυρίως την αυτοκριτική, τον διάλογο, αλλά και τη συμφωνία με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και του Κινήματος.
Η Πιερία είναι στο περιθώριο της ανάπτυξης, είναι έξω από τις προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο.
Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει και σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο πως όταν θέλει μπορεί. Έχει δυναμισμό, έχει ιδέες, έχει στελέχη που μπορούν να πετύχουν το άριστο.
Σ αυτή τη δύσκολη περίοδο το μοναδικό μήνυμα, η μόνη ελπίδα για τη διέξοδο από την κρίση είναι η ενότητα και ο αγώνας για να κρατήσουμε αδιαπραγμάτευτες τις αξίες που χαρακτηρίζουν το Κίνημά μας και αποτελούν την αφετηρία για μια συλλογική δράση που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο αύριο.
Για μια Ελλάδα ελεύθερη χωρίς εξαρτήσεις, για μια δίκαιη κοινωνία αλληλεγγύης και προόδου. Για μια Πιερία πρωτοπόρα αντάξια του πλούτου της, της ιστορίας της και των εξαίρετων κατοίκων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: