Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Λιβύη: Στην 3η Ευρω-αφρικανική Σύνοδο ο Πρωθυπουργός

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010
papandreou_EBU2
Με την συμμετοχή 80 ηγετών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικής, αρχίζουν σήμερα Δευτέρα στην Τρίπολη της Λιβύης, οι εργασίες της 3ης Συνόδου Κορυφής, στην οποία συμμετέχει και... ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Στην ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνονται θέματα οικονομικής ανάπτυξης, επενδύσεων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα στη θεματική ενότητα για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή και αύριο Τρίτη στην ενότητα για τη Μετανάστευση, την Κινητικότητα και τη Δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στη Σύνοδο, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι συμμετέχοντες αναμένεται να εστιάσουν τις συζητήσεις τους στον τρόπο με τον οποίο οι δύο ήπειροι θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην επίτευξη των κοινών στόχων προτεραιότητας, την προώθηση της Αειφόρου Ανάπτυξης και της απασχόλησης και να ανταπεξέλθουν στις επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, κυρίως με τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.
Οι θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα αφορούν στα ακόλουθα ζητήματα:
  • Περιφερειακή ολοκλήρωση, υποδομές, επιστήμη και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα
  • Ενέργεια και κλιματική αλλαγή
  • ΑΣΧ (αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας), γεωργία και τρόφιμα
  • Ειρήνη και ασφάλεια
  • Διακυβέρνηση και ανθρώπινα δικαιώματα
  • Μετανάστευση, κινητικότητα και δημιουργία θέσεων εργασίας
Μετά τις σημερινές εργασίες, ο ηγέτης της Λιβύης συνταγματάρχης Μουαμάρ Αλ Καντάφι θα παραθέσει δείπνο στους αρχηγούς.
Η Σύνοδος ολοκληρώνεται αύριο με την υπογραφή σχετικής διακήρυξης και την έκδοση κοινού σχεδίου δράσης 2011-2013, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις, που πρέπει να συνεχιστούν ή να δρομολογηθούν στους στρατηγικούς τομείς και θα βασίζεται στα αποτελέσματα που έχουν σημειωθεί από το 2007, οπότε οι αρχηγοί των δύο ηπείρων έθεσαν σε εφαρμογή την κοινή στρατηγική εταιρική σχέση Αφρικής-Ε.Ε.
Στη Σύνοδο συμμετέχουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου X. B. Ρόμπαϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανάπτυξης Andris Piebalgs, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο υπουργός Εξωτερικών Μάριος Κυπριανού, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας Μπερλουσκόνι, Σόκρατες, Θαπατέρο, καθώς επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βεστερβέλε.
Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: