Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Τέτοια ώρα τέτοια λόγια την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010 Πολιτεία
Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο
telonia
«Λιγότερα είναι τα τελώνια προς τον Παράδεισο και περισσότερα τα διόδια για την Αθήνα!», είπε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος, που στηρίζει τον ...αγώνα των κατοίκων της περιοχής του κατά των σταθμών διοδίων.
Στην εκκλησιαστική γλώσσα, τα φοβερά τελώνια είναι 23 και διενεργούν ισάριθμους ελέγχους (ένα για κάθε αμάρτημα) στις ψυχές των πεθαμένων, πριν τις επιτρέψουν να περάσουν την πύλη του Παραδείσου.



Στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα σε ποιότητα υπηρεσιών υγείας, φροντίδας των παιδιών και μακροχρόνιας μέριμνας για ηλικιωμένους και όσους έχουν προβλήματα υγείας, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα των κοινωνικών υπηρεσιών, που συζητήθηκε στο πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών.
Και πού να δουν τι έχει να γίνει τώρα που η τρόϊκα εντέλλεται (και ο Λοβέρδος προθύμως εκτελεί) άγριες περικοπές στις δαπάνες για την υγεία.

«Το επιχείρημα πως αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν σπατάλες είναι ψεύτικο, διότι αν επιθυμούσαν να χτυπήσουν τη σπατάλη, τη διαφθορά και τη μίζα θα προσδιόριζαν το μέγεθος και την πηγή της και θα χτυπούσαν στοχευμένα, αντί να προχωρούν σε τόσο δραματικές περικοπές οριζόντια, ώστε από την άνοιξη τα νοσοκομεία θα αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειωδέστερα υλικά για τη νοσηλεία των ασθενών και θα οδηγηθούν σε κλείσιμο τμημάτων», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.



Να οριστούν εισαγγελείς σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών, την προστασία της δημόσιας περιουσίας και την ασφάλεια των εργαζομένων παρήγγειλε από τους προϊσταμένους στις εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρούσσος Παπαδάκης.
Να ελπίζουμε ότι αυτοί οι εισαγγελείς θα κινητοποιούνται αυτεπαγγέλτως όταν βλέπουν στις εφημερίδες κάνα σχετικό ρεπορτάζ, ή τζάμπα πάλι θα γράφουμε;



Αποτίμηση των αποτελεσμάτων, σε επίπεδο νομού και Περιφέρειας, έκανε η ΝΟΔΕ Πιερίας, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.
Από τη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ, απουσίαζαν πολλοί εκ των πρωταγωνιστών (άλλοι δικαιολογημένα και άλλοι αδικαιολόγητα) και σύμφωνα με πληροφορίες, ειπώθηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.
Για το αποτέλεσμα στο Δήμο Κατερίνης, τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπήρξε απόλυτη ικανοποίηση, αφού οι επιλογές του κόμματος αποδείχθηκε ότι είχαν τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών.
Εκεί που βγήκαν τα «μαχαίρια» ήταν για το Δήμο Δίου-Ολύμπου. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο Κώστας Δημόπουλος, ο οποίος προφανώς ότι είχε να πει, το είπε τις προηγούμενες μέρες στα μέσα ενημέρωσης και ως εκ τούτου μάλλον θεώρησε περιττή την παρουσία του στα όργανα του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα όσα υποστήριξε στα μέσα ενημέρωσης ο Κώστας Δημόπουλος, συμφώνησε πλήρως εις εκ των πρώην βουλευτών του κόμματος, λέγοντας ότι «τα πράγματα έγιναν ακριβώς όπως τα είπε ο Κώστας» (δεν στηρίχθηκε από το νομάρχη και τον μοναδικό βουλευτή του κόμματος, παρά μόνο από τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο).
Πάντως η τοποθέτηση του πρώην βουλευτή (πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες) δεν έμεινε αναπάντητη. Στέλεχος του κόμματος από τη νότια Πιερία, φρόντισε να θυμίσει ότι η Νέα Δημοκρατία όλο το καλοκαίρι «ταλαιπώρησε» τους οπαδούς της, αφού μια έλεγε στηρίζει Τσιφοδήμο και την άλλη Δημόπουλο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα στελέχη της να συστρατευθούν (και να εκλεγούν) με τον Γιώργο Παπαθανασίου. Το ίδιο στέλεχος, απέδωσε την ήττα και σε έναν ακόμη λόγο, ξαφνιάζοντας τους παρευρισκόμενους. «Ο συγκεκριμένος υποψήφιος, στηρίχθηκε από έναν πρώην βουλευτή που δεν τον θέλουν στο νότο, οπότε φυσιολογικά υπέστη ήττα και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος», είπε, αφήνοντας άφωνους όλους!
Το γεγονός είναι, ότι η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας ήταν ατυχέστατη για την περιοχή, αφού όπως αποδείχθηκε ο συγκεκριμένος υποψήφιος, όχι μόνο δεν στηρίχθηκε από τους συνδημότες του, αλλά ούτε και από σημαντικά στελέχη του συνδυασμού του, τα οποία μόλις μετά τον α’ γύρο τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Παπαθανασίου, στάση που εκτός από την ήττα, έφερε και γέλιο στο πικραμένο χειλάκι των Πιεριέων.



2
Διαβάζοντας τις δηλώσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την Επέτειο της Εθνικής Αντίστασης, παρατήρησα ότι στην προσπάθειά τους να αναλύσουν το μήνυμα της Αντίστασης, έμειναν μόνο σε ένα. Μίλησαν για τη «θυσία» λέγοντας πως αυτή δεν πάει χαμένη.
Ως προς αυτό βέβαια, διατηρούμε τις ενστάσεις μας, καθότι οι έλληνες την τελευταία 10ετία είναι συνεχώς το σφαχτό στο θυσιαστήριο χωρίς αποτέλεσμα. (και ο από μηχανής Θεός, έγινε μηχανισμός στήριξης)
Αυτό που εντέχνως παρέλειψαν να πουν, είναι για το μήνυμα της «αντίστασης». Αν κάτι έχει αξία σ’ αυτούς τους εορτασμούς, είναι μόνο αυτό το μήνυμα. Προφανώς, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αποδέχθηκαν το «μορατόριουμ» που τους ζήτησε ο πρόεδρος μόλις λίγες μέρες πριν.
Και μιας και ο λόγος για το «μορατόριουμ». Στο χωριό μου, επειδή αυτή τη λέξη δεν τη ξέρουμε, λέμε «κάνε την πάπια»… και όσοι κατάλαβαν, κατάλαβαν.



3
Με καθυστέρηση 2 ετών…θυμήθηκαν!
«Στην Ελλάδα της κρίσης, τα εγκαίνια και η λειτουργία νέων σταθμών διοδίων καλά κρατούν, ενώ οι αυξήσεις στις τιμές των διοδίων είναι συνεχείς. Οι οδηγοί που χρησιμοποιούν το εθνικό δίκτυο γνωρίζουν πια καλά ότι μετακυλήθηκε σε αυτούς το κόστος κατασκευής των νέων οδικών αξόνων μέσω των συμβάσεων του κράτους με ιδιώτες και οι αντιδράσεις εντείνονται, αφού είναι κοινά παραδεκτό ότι «χρυσοπληρώνουμε δρόμους που θα τους δούμε ύστερα από χρόνια». Ενδεικτικά σήμερα, το κόστος της διαδρομής Αθήνα-Θεσσαλονίκη με Ι.Χ. είναι 22,10 ευρώ, ενώ είναι άγνωστο αν οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί «κρύβουν» και νέες αυξήσεις προσεχώς.»
Εντάξει, ξέρουμε ότι τα μέσα ενημέρωσης της Περιφέρειας, ούτε τα μέσα αλλά ούτε και τις δυνατότητες των μεγάλων μέσων ενημέρωσης των Αθηνών διαθέτουν. Όμως σε ότι αφορά τα διόδια πρώτα αυτά ανέδειξαν τις θλιβερές συνέπειές τους για τις τοπικές οικονομίες, τις οποίες εσχάτως (όπως φαίνεται και από το απόσπασμα της Καθημερινής) «θυμήθηκαν» οι μεγάλες εφημερίδες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: