Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

WikiLeaks: Αποκαλύψεις 250.000 μυστικών εγγράφων

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010
250.000 τηλεγραφήματα Αμερικανών διπλωματών αποκαλύφθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks και δημοσιεύονται από το βράδυ της Κυριακής στις μεγαλύτερες εφημερίδες του διεθνούς Τύπου, φέροντας στο φως τα άδυτα της διπλωματίας των ΗΠΑ, όπως όταν το Ριάντ καλούσε την Ουάσινγκτον να επιτεθεί στο Ιράν.
Οι σημειώσεις αυτές ...«προσφέρουν ένα πρωτόγνωρο πανόραμα μυστικών διαπραγματεύσεων όπως αυτές που εφαρμόζουν οι πρεσβείες σε όλο τον κόσμο», γράφει οι New York Times, στην οποία το WikiLeaks έδωσε πρόσβαση στα απόρρητα έγγραφα. Ορισμένα από τα έγγραφα αυτά είναι πολύ πρόσφατα, καθώς χρονολογούνται στο «μήνα Φεβρουάριο», προσθέτει. 

Τα περίπου 250.000 έγγραφα φέρνουν στο φως τις πρακτικές της αμερικανικής διπλωματίας που συνήθως κρατούνται μυστικές σε μια ολόκληρη σειρά θεμάτων, ευαίσθητου χαρακτήρα ή όχι.


Πίσω από την πειρατεία του Google η Κίνα

Στα απόρρητα έγγραφα που αποκάλυψαν οι New York Times αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι πίσω από την πειρατεία του Google βρίσκεται η Κίνα.

Εγγραφο που προέρχεται από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, επικαλείται «κινεζική πηγή», σύμφωνα με την οποία το κομμουνιστικό καθεστώς έπαιξε ρόλο στην πειρατεία του Google. «Η πειρατεία του Google εγγράφεται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας σαμποτάζ ως προς την πληροφόρηση που οργανώθηκε από αξιωματούχους, από ειδικούς σε θέματα ασφαλείας και από πειρατές του Ιντερνετ που καθοδηγούνταν από την κινεζική κυβέρνηση», σύμφωνα με το Wikileaks, επισημαίνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι κινεζικές υπηρεσίες εισέβαλαν σε δίκτυα πληροφόρησης των ΗΠΑ και συμμάχων τους.

Απομονωμένος, ελλιπώς ενημερωμένος ο Ερντογάν


Στα τηλεγραφήματα που αναλύει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι δύσπιστοι απέναντι στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο θεωρούν απομονωμένο και ελλιπώς ενημερωμένο.

Ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται κανέναν και «περιβάλλεται από ένα κύκλο συμβούλων που τον κολακεύουν αλλά τον αψηφούν». Λαμβάνει τις πληροφορίες του σχεδόν αποκλειστικά από τις εφημερίδες των ισλαμιστών και οι αναλύσεις των υπουργείων του δεν τον ενδιαφέρουν, γράφουν οι Αμερικανοί διπλωμάτες στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν φοβάται μήπως χάσει την εξουσία, εκτιμούν οι διπλωμάτες. Μια από τις πηγές τους, επισημαίνει: «Ο Ταγίπ πιστεύει στο Θεό, αλλά δεν τον εμπιστεύεται», γράφει το Der Spiegel.

Η διπλωματική αλληλογραφία αναπαράγει φήμες περί υποτιθέμενης διαφθοράς του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να πλούτισε κατά την ιδιωτικοποίηση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά επικίνδυνος» από έναν πληροφοριοδότη των Αμερικανών διπλωματών, ο οποίος τους προειδοποιεί για την ισλαμιστική επιρροή του στον Ερντογάν.

Η πρεσβεία τρέφει υποψίες ότι ο Νταβούτογλου ονειρεύεται μια επάνοδο της οθωμανικής δύναμης και μάλιστα μετά μια ομιλία του στο Σαράγεβο τον Ιανουάριο του 2010, υποψιάζονται ότι θέλει να επαναφέρει την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια.

Οι διπλωμάτες δεν είναι σίγουροι για τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην Τουρκία, που είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους της, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που συντάχθηκαν φέτος το Φεβρουάριο και τα οποία δημοσιοποιεί περιληπτικά το γερμανικό περιοδικό.

Τρελός που θα μετατρέψει τη Βενεζουέλ σε Ζιμπάμπουε ο Τσάβες

Στα έγγραφα που αποκάλυψε ο Guardian, ο Ζαν-Νταβίντ Λετίβ, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Νικολά Σαρκοζί εκτίμησε τον Σεπτέμβριο του 2009 ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες είναι «τρελός» και ετοιμάζεται να μετατρέψει τη χώρα του «σε μια άλλη Ζιμπάμπουε».

«Ο Λετίβ παρατηρεί ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι τρελός και αναφέρει ότι ουτε η Βραζιλία δεν μπορεί πλέον να τον υποστηρίξει» σύμφωνα με το έγγραφο που περιλαμβάνει συνομιλία μεταξύ του Γάλλου συμβούλου του Σαρκοζί με τον Αμερικανό υφυπουργό Φίλιπ Γκόρντον. Η συνομιλία τους έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου του 2009.

«Δυστυχώς ο Τσάβες κατέχει μια από τις πιό πλούσιες χώρες της Λατινικής Αμερικής και θα την μετατρέψει σε μια άλλη Ζιμπάμπουε», επισημαίνεται.

Το Ριάντ καλούσε την Ουάσινγκτον να επιτεθεί στο Ιράν

Επίσης, ο Guardian αναφέρει ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας κάλεσε τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν, προκειμένου να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Όσον αφορά το ιρανικό θέμα, τα έγγραφα δείχνουν ότι το Ισραήλ ώθησε αποφασιστικά τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, τονίζοντας ότι η αμερικανική στρατηγική υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη «δεν θα λειτουργήσει», σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Ένα αμερικανικό τηλεγράφημα αναφέρει έτσι μια συζήτηση την 1η Δεκεμβρίου του 2009 μεταξύ του Αμος Γκιλάντ, του διευθυντή πολιτικο-στρατιωτικών υποθέσεων στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και της Ελεν Τάουσερ, της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η διπλωματία του προέδρου Ομπάμα, «η στρατηγική δέσμευση με το Ιράν είναι μια καλή ιδέα αλλά σαφές ότι δεν θα λειτουργήσει» δηλώνει ο Γκιλάντ στη συνομιλία αυτή.

Κανένα από τα 799 μηνύματα που αφορούν το ΝΑΤΟ δεν είναι άκρως απόρρητο

Η βελγική εφημερίδα Λε Σουάρ γράφει ότι περίπου 800 αμερικανικά διπλωματικά μηνύματα που αποκαλύφθηκαν από την Wikileaks αφορούν το ΝΑΤΟ, αλλά κανένα από αυτά δεν είναι «άκρως απόρρητο».

«Υπάρχουν 799 ντοκουμέντα που αφορούν το ΝΑΤΟ. Μεταξύ αυτών τα 111 είναι χαρακτηρισμένα "απόρρητα" και 520 είναι χαρακτηρισμένα "εμπιστευτικά" , αλλά κανένα δεν είναι "άκρως απόρρητο"», σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που κατέχει η εφημερίδα.

Καταδίκη από ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος πάραυτα καταδίκασε την «ανεύθυνη και επικίνδυνη» δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία του WikiLeaks μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών προσώπων.

«Για να γίνει σαφές, τέτοιου είδους αποκαλύψεις θέτουν σε κίνδυνο τους διπλωμάτες μας, τα μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών και ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που καλούν τις ΗΠΑ να τους βοηθήσει να προωθήσουν τη δημοκρατία και μια διακυβέρνηση που θα λειτουργεί με διαφάνεια», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκιμπς, ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Και το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας καταδίκασε τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι τα έγγραφα αυτά «παράνομα περιήλθαν στην κατοχή» του WikiLeaks, ενώ τόνισε ότι έχει λάβει μέτρα για να αποτραπεί ανάλογο φαινόμενο στο μέλλον.

 Οι αμερικανικές αρχές είχαν προειδοποιήσει τουλάχιστον δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων οι στρατηγικοί σύμμαχοί τους όπως η Αυστραλία, η Βρετανία, ο Καναδά, το Ισραήλ και η Τουρκία για τη δημοσιοποίηση των απόρρητων στοιχείων.

Κατήγγειλαν κυβερνοεπίθεση

Νωρίτερα, το WikiLeaks είχε ανακοινώσει με μήνυμά του στο Τwitter ότι οι εφημερίδες «El Pais, Le Monde, Spiegel, Guardian και New York Times θα δημοσιεύσουν πολλά τηλεγραφήματα των αμερικανικών πρεσβειών.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι δέχτηκε κυβερνοεπίθεση, τονίζοντας ότι αυτό δεν θα το εμποδίσει να δημοσιοποιήσει ευαίσθητου χαρακτήρα αμερικανικά έγγραφα σε πολλές εφημερίδες.

Ο ιδρυτής του Τζούλιαν Ασάντζ είχε δηλώσει ότι οι διαρροές θα αφορούν «όλα τα μεγάλα ζητήματα».

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν κάθε διαπραγμάτευση με την Wikileaks, τονίζοντας ότι η κατοχή από τον ιστότοπο των απόρρητων αμερικανικών εγγράφων συνιστά παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας. (nooz.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: