Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

«Δεν πληρώνω» και … με δημοψήφισμα

dimopsifisma
 

Ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία για τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος για το θέμα των διοδίων ξεκίνησε το Σάββατο στην ιστοσελίδα της η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας. Μέχρι χθες αργά το απόγευμα είχαν ψηφίσει 656 άτομα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (το 97,3%) λέει «ναι» σε δημοψήφισμα.
«Το πρόγραμμα Καλλικράτης μας δίνει το δικαίωμα να αποφασίσουμε εμείς για.... το μέλλον μας», λέει η Ομάδα των Εθελοντών του νομού, επικαλούμενη το άρθρο 216 του Νόμου 3852/2010, που προβλέπει ότι «δημοτικές και κοινοτικές αρχές, προκειμένου να λάβουν απόφαση για σοβαρά θέματα που ανήκουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων τους, μπορούν να διεξάγουν τοπικό δημοψήφισμα».

Στόχος του δημοψηφίσματος πάντως, που προτείνει η Ομάδα των Εθελοντών δεν είναι απλά η διατύπωση ενός «ναι», ή ενός «όχι» στα διόδια-πράγμα που ανέξοδα θα μπορούσε κανείς να κάνει-αλλά η συγκρότηση ενός δυναμικού μετώπου, όπου οι Πιεριείς χρήστες των εθνικών οδών, θα δηλώνουν ομαδικά και εμπράκτως την αντίθεσή τους, αρνούμενοι να καταβάλουν αντίτιμο στους σταθμούς διοδίων, με όποιο νομικό, άλλο κόστος, μπορεί αυτό να προκαλέσει.
Το ζήτημα αυτό, το ακριβές ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, θα εξαρτηθεί από το αν η απάντηση στο ερώτημα περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος είναι θετική.

Υπενθυμίζεται ότι πριν την έναρξη της διεξαγωγής της διαδικτυακής ψηφοφορίας, η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης είχε θέσει την πρόταση στην Πιερική Επιτροπή Αγώνα κατά των διοδίων, που συνεδρίασε την περασμένη βδομάδα. Η Επιτροπή, αν και φάνηκε να συμφωνεί κατ’ αρχήν, παρέπεμψε ωστόσο τη λήψη απόφασης σε επόμενη συνεδρίασή της.
Μια μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία-που ξεκίνησε το Σάββατο στον ιστότοπό της ο Ομάδα (και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου-θα παίξει σίγουρα ρόλο στην απόφαση της Επιτροπής. Η τελική απόφαση όμως για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, είναι, κατά το νόμο, αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή των νέων δημοτικών αρχόντων, οι οποίοι δεν έχουν επιδείξει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον (μετά και την απροθυμία τους να ενταχθούν στη διευρυμένη Επιτροπή Αγώνα) τις αγωνιστικές τους διαθέσεις.

Η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Πιερίας πάντως, εκτιμά ότι το θέμα των διοδίων, που πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά την τοπική οικονομία για τα επόμενα 30 χρόνια (δηλαδή όσο θα διαρκέσουν οι συμβάσεις παραχώρησης), είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που οι βουλευτές δεν πήραν καθόλου στα σοβαρά, αφού εκ των υστέρων παραδέχτηκαν πως δεν γνώριζαν τι ψήφιζαν όταν επικύρωναν τις συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών οδών σε ιδιώτες και γι’ αυτό θα πρέπει πολίτες, φορείς και αυτοδιοίκηση να επέμβουν, για να μπει «φρένο» στο χαράτσι των διοδίων. Με πράξη ανυποταγής (άρνηση πληρωμής διοδίων), επικυρωμένης και με τοπικό δημοψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: