Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Εργολάβοι προς δήμους: Τα λεφτά μας ή….

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010
Προς εκπλειστηριασμό ακίνητο-φιλέτο της Παραλίας για μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ
«Φαγωμένη προίκα» κινδυνεύουν να λάβουν οι νέοι δημοτικοί άρχοντες αν οι πιστωτές των παλιών Καποδιστριακών δήμων αποφασίσουν... ξαφνικά να διεκδικήσουν όλοι μαζί την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους με τη χρήση του έσχατου μέτρου, της κατάσχεσης ακινήτων. Ήδη, έκταση φιλέτο, 21 στρεμμάτων, παρά θιν’ αλός, του δήμου Παραλίας οδεύει προς εκπλειστηριασμό.
vasiko
Σύμφωνα με Περίληψη Κατασχετήριας έκθεσης ακινήτου, που δημοσιεύτηκε την περασμένη βδομάδα στον τοπικό τύπο, ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο του δημοτικού διαμερίσματος Καλλιθέας, έκτασης 21 στρεμμάτων, μαζί με τις υπάρχουσες επ’ αυτώ εγκαταστάσεις (μπαρ, λουτήρες και άλλου είδους κατασκευές), πρόκειται να βγει στο σφυρί, το απόγευμα της Τετάρτης, 15 Δεκεμβρίου, προκειμένου να πληρωθεί οφειλή του δήμου Παραλίας προς ιδιωτική εργολαβική εταιρεία.
Η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στις 640.000 ευρώ, ενώ η αξία του ακινήτου εκτιμήθηκε στα 960.000 ευρώ.
Κι όλο αυτό για ένα χρέος πολύ κάτω των 100.000 ευρώ!

Η «Π» επικοινώνησε με εκπρόσωπο της εταιρείας, που δήλωσε πως … ντρέπεται για λογαριασμό του δήμου. «Θλίβομαι ως πολίτης», μας είπε. «Σε καμιά περίπτωση δε θέλαμε να φθάσουμε ως εδώ, αλλά φτάνει πια η κοροϊδία. Μιλάμε για υπόλοιπο οφειλής ενός έργου που κατασκευάστηκε πριν από πέντε χρόνια (ο κεντρικός πεζόδρομος της Παραλίας), το οποίο, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας ο δήμος δεν φρόντισε να τακτοποιήσει, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες. Αποτέλεσμα, να φτάσουμε στα δικαστήρια για να εκδοθεί διαταγή πληρωμής. Δεν θέλαμε κι ούτε θέλουμε τίποτε περισσότερο από τα δεδουλευμένα μας».

Τι λέει ο δήμαρχος Παραλίας; Κανένα πρόβλημα, υποστηρίζει. Δεν υπάρχει περίπτωση, μας καθησύχασε, να χαθεί ακίνητο 21 στρεμμάτων για μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, την ώρα που ένα οικόπεδο μόλις 300 τ.μ στην περιοχή κοστίζει 150.000 ευρώ.
Ο κ. Κεραμιδιώτης μας διαβεβαίωσε πως οι εργολάβοι εγείρουν διάφορες απαιτήσεις, αλλά ο δήμος είναι υποχρεωμένος να τις ελέγχει. «Αυτό το υπόλοιπο της οφειλής προς τη συγκεκριμένη εταιρεία, που έχει πάρει έργα-νόμιμα, σε δημοπρασίες-εκατομμυρίων ευρώ στο δήμο μας, θέλαμε να το ελέγξουμε. Εξαντλήσαμε όλα τα ένδικα μέσα και στις 2 Δεκεμβρίου έχει ορισθεί δικάσιμος. Αν δικαιωθεί ο εργολάβος θα βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Δεν υπάρχει όμως καμία περίπτωση να φτάσουμε σε εκπλειστηριασμό», μας είπε.
Προς επίρρωση δε των παραπάνω, πρόσθεσε πως στα 8 χρόνια που είναι δήμαρχος, υπήρξαν άλλες 4-5 παρόμοιες υποθέσεις και καμία δεν απέβη σε βάρος του δήμου.

Πάντως, για να βγει διαταγή πληρωμής, κάποιος δικαστικός εκπρόσωπος έλεγξε τη νομιμότητα του αιτήματος, που σημαίνει ότι το χρέος του δήμου είναι χρέος που πρέπει να εξοφληθεί.
Τι πιθανότητες υπάρχουν να γίνει αυτό με βαρύ κι ασήκωτο τίμημα (της απώλειας δυσανάλογης προς το χρέος ακίνητης δημοτικής περιουσίας) θα φανεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όσο την επανάληψη αυτού του σκηνικού, οι πληροφορίες λένε ότι οι πιθανότητες είναι πολύ μεγάλες και γεωγραφικά πολύ διευρυμένες. Πολλοί πιστωτές (εργολάβοι, προμηθευτές) των παλιών καποδιστριακών δήμων του νομού (του δήμου Κατερίνης συμπεριλαμβανομένου) είναι απλήρωτοι και ετοιμάζονται να προσφύγουν στα δικαστήρια για να εξασφαλίσουν την πληρωμή όσων τους οφείλονται. «Θα δείτε πολλούς πλειστηριασμούς τις επόμενες μέρες», προειδοποιούν.
Που σημαίνει ότι, αν οι νέοι δήμαρχοι δε φροντίσουν να κλείσουν έγκαιρα τις εκκρεμείς υποθέσεις, η προίκα (των δημοτών) κινδυνεύει να φαγωθεί κοψοχρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: