Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΑΣΦΥΞΙΑ στην αγορά




Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010
Αυξήθηκαν κατά 44% οι πτωχεύσεις στο εμπόριο το 2010-104.920 απολύσεις το 2010
-Στην ανεργία και 50.000 αυτοαπασχολούμενοι
-Στο 55% οι μη κερδοφόρες επιχειρήσεις
Μία στις δύο μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου σκοπεύει να προχωρήσει σε απολύσεις το 2011, ενώ στις μικρομεσαίες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15%.  Την ίδια ώρα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που ...
σκοπεύουν να κάνουν προσλήψεις κυμαίνεται κοντά στο όριο του στατιστικού λάθους, καθώς διαμορφώνεται κοντά στο 3%.  Τα στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, που παρουσίασε  χθες το πρωί  ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Β.Κορκίδης.
ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΑπαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των εμπόρων και για τις πωλήσεις, τα κέρδη αλλά και τις επενδύσεις.

Η απασχόληση στο εμπόριο μειώνεται ήδη από την τρέχουσα χρονιά, καθώς το 2010 χάθηκαν 27.100 θέσεις εργασίας.

ΑΝΕΡΓΙΑ
Στο σύνολο της οικονομίας η απασχόληση μειώθηκε κατά 104.920 άτομα, που σημαίνει ότι μία στις τέσσερις θέσεις χάθηκαν από τον τομέα του εμπορίου.
Οι απολύσεις έπληξαν περισσότερο γυναίκες και νέους, αλλά στην ανεργία πέρασαν και 45-50.000 αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ που επικαλέστηκε ο κ. Κορκίδης.

ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Για το 2011, το 43,7% των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ΟΕ, ΕΕ και ατομικών επιχειρήσε ων είναι 15%.

Το 65% των «μεγάλων» προβλέπει μείωση και των επενδύσεων (82% οι μικρομεσαίοι), ενώ το 60% μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων αναμένουν μείωση πωλήσεων και κερδών.

ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ - ΖΗΜΙΕΣ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Κορκίδης:

- Το 2010 οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 44%.
- Οι ζημιογόνες επιχειρήσεις ξεπέρασαν το 55% έναντι 45% των κερδοφόρων.
- Η πτώση του τζίρου αγγίζει για πρώτη φορά και τα τρόφιμα και φτάνει στο 10%. Στα έπιπλα-ηλεκτρικά είδη η μείωση είναι 15%, στα φάρμακα-καλλυντικά 17% και στην ένδυση-υπόδηση 40%.

ΔΑΝΕΙΑ
- Η ζήτηση δανείων έχει μειωθεί κατά 30 - 40%, ενώ έχει αυξηθεί κατά 60 - 80% το ποσοστό των απορρίψεων.

«Με αυτά τα δεδομένα, με μείωση των εισοδημάτων, ανεργία και υποκατανάλωση, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της οικονομίας και έξοδο από την ύφεση. Η οικονομία θα σβήσει και δεν θα επανεκκινήσει», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Ο κ. Κορκίδης επανέλαβε, εξάλλου, το αίτημα για παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στην περαίωση ως το τέλος του χρόνου, ενώ τάχθηκε κατά της λειτουργίας των καταστημάτων και δεύτερη Κυριακή του Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ζητώντας να ανακληθεί η σχετική απόφαση της νομαρχίας Αθηνών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: