Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Η επιμήκυνση της αποπληρωμή θα ισχύσει από την επόμενη δόση του δανείου της τρόικας, εκτίμησε ο κ. Παπακωνσταντίνου Το 2013 τελειώνει το Μνημόνιο

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010
Στην αποσύνδεση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης από την εφαρμογή του Μνημονίου, προχώρησε χθες ο... υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Όπως δήλωσε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνάντηση με δημοσιογράφους "το Μνημόνιο τελειώνει το 2013", ενώ τα δάνεια που λαμβάνει η χώρα από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης μπορούν να αποπληρωθούν έως το 2024.
Ο υπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα δεν είχε θέσει ποτέ πολιτικά το ζήτημα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, καθώς δεν υπήρχε ομοφωνία σε επίπεδο Eurogroup, ωστόσο η πολιτική συμφωνία για την Ιρλανδία έδωσε στην Ελλάδα μια σημαντική ευκαιρία να επεκτείνει τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει.

"Τόσο για λόγους ίσης μεταχείρισης, αλλά και ως μήνυμα στις αγορές η Ελλάδα εναρμονίζεται με Ιρλανδία. Αυτό έγινε αποδεκτό απ' όλους, ακόμα και από αυτούς που είχαν δυσκολία να το αποδεχθούν", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός είπε το αν η επιμήκυνση της αποπληρωμής αφορά στα υπόλοιπα των 110 δισ. ευρώ που δεν έχουμε ακόμη εκταμιεύσει ή το σύνολο του ποσού, είναι "τεχνική συζήτηση".

Ο ίδιος εκτίμησε πως θα ισχύσει από την επόμενη δόση και όχι από τις τρεις προηγούμενες. "Αυτή τη στιγμή ότι έχουμε δανειστεί το έχουμε δανειστεί με κυμαινόμενο επιτόκιο 4%", τόνισε προσθέτοντας πως η επιμήκυνση αλλάζει το επιτόκιο από 5,5% σταθερό στο 5,8%, ενώ εάν παραμείνει κυμαινόμενο αυξάνεται από το 4% στο 4,30% - 4,50%.

"Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, ανοίγει τον δρόμο προς τις αγορές καθώς αίρει τις επιφυλάξεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους", είπε ο υπουργός, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα θα μπορέσει να εξέλθει στις αγορές ακόμη και το 2011.

Αναφερόμενος στην ιρλανδική κρίση, είπε πως η Ιρλανδία έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από εμάς, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει τα προβλήματα που έχουν οι ιρλανδικές τράπεζες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποσύνδεσε τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων από την εφαρμογή του Μνημονίου. "Φράσεις όπως ότι το Μνημόνιο πάει μέχρι το 2021 είναι άσχετες" δήλωσε.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει μετά το 2013 είπε πως "προφανώς και το 2013 θα αναληφθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν το 2014 να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα", ενώ προσέθεσε πως τόσο το έλλειμμα όσο και η πορεία εξέλιξης τους χρέους πρέπει να εναρμονισθούν μετά το 2013 με το νέο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που θεσπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: