Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010
η σχετική επιστολή βρίσκεται ήδη στα χέρια του. Την ίδια ώρα αίτημα κλήτευσης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην επιτροπή που εξετάζει το υπόθεση Siemens υπέβαλε ο ΛΑΟΣ, αίτημα που όμως δεν έγινε δεκτό. Επικοινωνία με τον Κώστα Καραμανλή θα έχει την Τετάρτη σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για το Βατοπέδι Δημήτρης Τσιρώνης προκειμένου να διευκρινιστούν τα διαδικαστικά για την κατάθεση του ως μάρτυρας στην υπόθεση. Να προσέλθει στην Επιτροπή της Βουλής και να απαντήσει σε ερωτήσεις ο κ. Καραμανλής, ζήτησε η ΓΓ του ΚΚΕ απο την Κοζάνη. Δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, είπε η κ.Παπαρήγα.
Περιμένουν την αντίδραση Καραμανλή
Την Πέμπτη το πρωί θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινωνία με τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για το Βατοπέδι Δημήτρης Τσιρώνης προκειμένου να διευκρινιστεί το πώς θα γίνει η κατάθεσή του.
Η σχετική επιστολή, με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός ενημερώνεται ότι η Επιτροπή έκρινε ομόφωνα πως θα ήταν χρήσιμο να συμβάλλει και με τη δική του μαρτυρία στη διερεύνηση της υπόθεση, έχει ήδη αποσταλεί και βρίσκεται στα χέρια του.
Την εισήγηση του ΛΑΟΣ υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος μιλώντας στη ΕΤ-3 τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι στο κέντρο των γεγονότων και πρέπει να προσέλθει να μιλήσει ως μάρτυρας. «Δεν μπορεί να απολαμβάνει ειδικής μεταχείρισης και δεν είναι υπεράνω του Νόμου», υπογράμμισε και υποστήριξε ότι η άρνηση του θα δημιουργήσει δεδικασμένο.
Απαντώντας δε στην χτεσινή ανακοίνωση του Νίκου Δένδια που σχολιάζοντας την απόφαση τόνισε ότι : «Η πράσινη πολυκατοικία, με την πρωτοβουλία ενός των ενοίκων της, του ΛΑΟΣ, αποφάσισε την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή», χαρακτήρισε τον εαυτό του οικοπεδούχο και αμετακίνητο.
«Πρέπει να καταλάβουν επιτέλους και να γνωρίζουν διαπαντός ότι εγώ είμαι "οικοπεδούχος" της δεξιάς πολυκατοικίας, και ως τέτοιος, είμαι αμετακίνητος» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:«Δεν πιστεύω, ούτε ηθικά ούτε πολιτικά, ότι οι λογικές και οι πρακτικές αυτές ταιριάζουν ούτε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ ούτε στον Γιώργο Παπανδρέου».
Κύκλοι της Ρηγίλλης, σχολιάζοντας την κλήτευση Καραμανλή παρέπεμψαν στις «δηλώσεις του Νίκου Δένδια».
Προσβλητική χαρακτήρισε την κλήτευση Καραμανλή ο βουλευτής της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος αφήνοντας να εννοηθεί ότι η στάση του κυβερνώντος κόμματος κινείται στη λογική του ρεβανσισμού.
Πεταλωτής:«Καλύτερα να υπάρχει νομιμότητα παρά συγκάλυψη»
«Η προανακριτική επιτροπή δεν είναι ειδικό δικαστήριο. Αν δεν κλητεύονται σε αυτές τις επιτροπές όσοι μπορούν να βοηθήσουν στη διερεύνηση της αλήθειας, τότε μιλάμε για συγκάλυψη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τονίζοντας ότι «από το να συγκαλύπτουμε, είναι καλύτερο να υπάρχει η τάξη και η εκφρασμένη νομιμότητα μέσα από αυτές τις επιτροπές».
Για το εάν θα δεχτεί η κυβέρνηση ανάλογη κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην επιτροπή για τη Siemens, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «δεν κάνουμε συμψηφισμούς, υπάρχει νομιμότητα, μια συγκεκριμένη τάξη στο κοινοβούλιο και είμαστε όλοι υπόλογοι στο λαό, για το τι αντιμετώπιση έχουμε τόσο απέναντι στους πολίτες όσο και τους πολιτικούς».
Να προσέλθει στην Επιτροπή της Βουλής και να απαντήσει σε ερωτήσεις ο κ. Καραμανλής, ζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Κοζάνη.
«Εμείς τοποθετηθήκαμε στη Βουλή με τον εκπρόσωπο μας, να προσέλθει ο πρώην πρωθυπουργός. Δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις»,είπε και πρόσθεσε: «Εφόσον έχουν προκύψει κάποια ζητήματα και πρέπει να δεχθεί ερωτήσεις, να προσέλθει, όπως ισχύει για όλους. Αυτό δε σημαίνει ούτε ότι προκαταβολικά τον κατηγορείς, ούτε προκαταβολικά τον αθωώνεις. Πρέπει να πάρει θέση. Το ΠΑΣΟΚ δεν συμφώνησε σε αυτό, γιατί κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Και δεν το κάναμε εκδικητικά. Από τη στιγμή που έχουν προκύψει ορισμένα ερωτήματα από καταθέσεις, δεν καλείς; Δεν προσάπτεις κάποια κατηγορία προκαταβολικά, αλίμονο».
Δικομματικό παιχνίδι με προφανείς στόχους για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει εν τω μεταξύ την κλήτευση του κ. Καραμανλή η Δημοκρατική Αριστερά.
Κλείνει η υπόθεση της κλήτευσης Σημίτη στην επιτροπή για τη Siemens
Μετά την κλήτευση του Κώστα Καραμανλή στην εξεταστική για το Βατοπεδι τέθηκε θέμα και για τον Κώστα Σημίτη για την υπόθεση της Siemens.
Με επιστολή του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ , Κώστας Αιβαλιώτης προς τον πρόεδρο της εξεταστικής για τη Siemens ζήτησε να κληθεί ο κ Σημίτης για το θέμα που έχει προκύψει των χρημάτων που έλαβαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του κόμματος.
Ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε καθώς σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση της εξεταστικής, δεν θα κληθούν στην επιτροπή πρώην πρωθυπουργοί αν δεν έχουν προκύψει νέα στοιχεία
«Με βάση την απόφαση που λήφθηκε στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή κατά πλειοψηφία συμφώνησε, με εξαίρεση τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ, να μην κληθούν οι πρώην πρωθυπουργοί, διότι δεν έχουν προκύψει στοιχεία, που να συνηγορούν γι' αυτό από τα μέχρι τώρα δεδομένα», τόνισε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συντονιστής της ΝΔ στην επιτροπή Κώστας Τζαβάρας υπενθύμισε την απόφαση και έκανε γνωστή την πρόθεση της ΝΔ, να μην ζητήσει την κλήτευση του κ. Σημίτη.
Όμως άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης, καλώντας το ΠΑΣΟΚ «που έχει την εμπειρία να καλεί πρώην πρωθυπουργούς χωρίς στοιχεία, να αποφασίσει για τον κ.Σημίτη».
Την άμεση σύγκλιση της επιτροπής για διευθέτηση εκκρεμοτήτων ζήτησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιτροπή για Βατοπέδι: Προωθείται η επανεκτίμηση των εκτάσεων που παραχωρήθηκαν στη Μονή αντί της λίμνης Βισθωνίδας
Το ζήτημα της επανεκτίμησης της δημόσιας περιουσίας, που παραχωρήθηκε στην Μονή Βατοπεδίου αντί της λίμνης Βισθωνίδας, εξέτασε η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πέντε πρώην υπουργών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή μελέτησε τη λίστα με ελληνικούς και ξένους οίκους εκτιμητών, καθώς και εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ, που της παραχώρησε το Τεχνικό Επιμελητήριο, με στόχο τον επίσημο υπολογισμό της ζημίας, που υπέστη το Δημόσιο, εξ αιτίας των επίμαχων ανταλλαγών.
Εξ άλλου, την Τετάρτη εξετάστηκαν οι μάρτυρες που είχε προτείνει ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης - ο Ιωάννης Καρακώστας, καθηγητής του Αστικού Δικαίου και οι δύο δικαστικοί λειτουργοί κ.κ. Παναγιώτης Μεϊδάνης και Γεώργιος Κολιοκώστας, που παρείχαν διευκρινίσεις, σχετικά με την υφιστάμενη αρχαιολογική νομοθεσία.
Οι μάρτυρες δικαίωσαν στις καταθέσεις τους τον πρώην υπουργό, ο οποίος είχε τονίσει, κατά την εξέτασή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, πως η περιοχή που παραχωρήθηκε στην Μονή Βατοπεδίου στην Ουρανούπολη, δεν έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος και πως η νομοθεσία, δεν προβλέπει το δικαίωμα προηγούμενης γνωμοδότησης του υπουργείου Πολιτισμού, ενόψει μεταβίβασής της.
Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένονται την Πέμπτη οι δηλώσεις του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής Δ. Τσιρώνη, σχετικά με την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και τον τρόπο εξέτασής του, όπως επίσης και η επεξεργασία πορίσματος σχετικού με τις τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές της Μονής Βατοπεδίου.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ – ΝΕΤ 105,8 – ΑΠΕ/ΜΠΕΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου