Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Εξεταστική για ομόλογα: Κατέθεσε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Ν. Γκαργκάνας


exetastiki_omologa_NGarganas

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας κατέθεσε την Τετάρτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση των ομολόγων. Όπως..
υποστήριξαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο N. Γκαργκάνας ανέφερε στην Επιτροπή ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δια του κ.Θωμόπουλου, είχε επανειλημμένα ζητήσει από τους τότε υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας την επανασύσταση της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών η οποία είχε αδρανοποιηθεί από το 2004.
Κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο N. Γκαργκάνας απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στο ερώτημα αν λόγω και της λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος, ως εκκαθαρίστριας των συναλλαγών των Ταμείων σε δομημένα ομόλογα, ήταν γνωστό στους αρμόδιους της Τράπεζας ότι ξαφνικά συσσωρεύονταν ταυτόχρονα προς εκκαθάριση μεγάλος όγκος νέων δομημένων σύνθετων προϊόντων, διαφορετικών, από τα μέχρι τότε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία.
Όπως είπαν, περιορίστηκε στην παρατήρηση ότι η Ειδική Επιτροπή εκείνη την περίοδο δεν λειτουργούσε και δεν είχε αρμοδιότητα ελέγχου των επενδύσεων των Ταμείων σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημείωσαν ότι αν η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας λειτουργούσε κι είχε ελέγξει τα στοιχεία επενδυτικών επιλογών των διαχειριστών των ασφαλιστικών φορέων, θα είχε αντιληφθεί πως προκύπτει μείζον ζήτημα από την επιλογή επένδυσης σε νέους δομημένους τίτλους του ελληνικού δημοσίου, που αντίθετα με τις ρητές προβλέψεις του νόμου δεν αποτιμώνται στην ΗΔΑΤ.
«Θα είχε έτσι έγκαιρα εφαρμόσει και εξειδικεύσει τον κανόνα της συνετούς διαχείρισης θέτοντας περιορισμούς και απαγορεύσεις προστατεύοντας τα αποθεματικά των Ταμείων από τέτοιου είδους πρωτόγνωρες και επικίνδυνες επενδύσεις», συμπλήρωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Νωρίτερα, στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε οι πρώην πρόεδροι του ΤΑΠΑΕ «Η Εθνική» και του Ταμείου Ασφάλισης Ναυτικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων κ.κ. Γ. Χατζής και Β. Βαβυλουσάκης.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι και οι δύο μάρτυρες κατέθεσαν στην Εξεταστική Επιτροπή ότι τα ομόλογα τα αγόρασαν, μετά από προτροπή χρηματιστηριακής εταιρίας θυγατρικής της πωλήτριας Τράπεζας (Εθνική) χωρίς διαπραγμάτευση και χωρίς ερώτημα στις αρμόδιες εποπτικές υπηρεσίες της ΤτΕ, στο 100% της ονομαστικής τους αξίας.
Ακόμα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι αυτό είχε ως συνέπεια την άμεση ζημιά μόνο από αυτή την υπερτιμολόγηση ποσού 600.000 ευρώ στα Ταμεία.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: