Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: «Δεν αποτελεί λύση η χρεοκοπία»

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010



papandreou_usa069Η χρεοκοπία δεν αποτελεί λύση ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη, και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους αδυνάτους εν μέσω ύφεσης της οικονομίας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, σε... ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ Economic Club της Νέας Υόρκης, την Τετάρτη. Νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συνάντηση με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, ενώ, στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Δημήτρη Χριστόφια, και τον Αμπντουλάχ Γκιούλ.  Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Γιωργος Παπανδρέου τόνισε ότι δεν θα υπάρξει παύση πληρωμών και σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τους στόχους της ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

"Προστασία των οικονομικά ασθενέστερων"

"Η χρεοκοπία δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα. Όλες οι τιτάνιες προσπάθειες που κάναμε τον τελευταίο χρόνο στόχο έχουν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει" δήλωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας Economic Club, σε ισχυρούς χρηματιστές και επενδυτές.
"Η Ευρώπη, σήμερα, έχει επενδύσει πολλά στην επιτυχία της Ελλάδας" πρόσθεσε.
Πριν από έξι μήνες όλοι δήλωναν βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα χρεοκωπούσε, τόνισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα, σταθερά προσηλωμένη προς μια μακρόχρονη σταθερότητα και ανάπτυξη, κάτι που προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών, και στο πλαίσιο αυτό επικαλέσθηκε την πρόσφατη ανταπόκριση που βρήκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και την απόφαση των ασφαλιστικών ταμείων της Νορβηγίας να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα.
Η επιστροφή των επενδυτών οφείλεται στο ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι εννοεί αυτά που λέει, πετυχαίνει τους στόχους που θέτει, και ξεπερνά τις προσδοκίες, τόνισε και σημείωσε ότι μέσα σε λίγους μήνες έχει προωθηθεί το πιο φιλόδοξο και εκτενές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.
Το έλλειμμα έχει ήδη μειωθεί κατά 32% και θα πετύχουμε τον στόχο του 40% μέχρι το τέλος του έτους, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 8% και το πρωτογενές έλλειμμα κατά 60%.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι η προστασία των οικονομικά ασθενέστερων.
"Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσουμε, η μεγαλύτερη ανησυχία μου αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλίσουμε ότι οι περικοπές δεν επιβαρύνουν αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο σε μια ύφεση και δεν εξουδετερώνουν πιθανές αυξήσεις εισοδήματος" είπε ο Πρωθυπουργός.
Μίλησε για αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της ηλιακής ενέργειας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και των βιολογικών καλλιεργειών. "Δεν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος και μετατρέψαμε την οικονομική κρίση σε ευκαιρία", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξημένη στήριξη από την κοινή γνώμη σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο.
Δήλωσε αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες, και βέβαιος ότι τα βραχυπρόθεσμα κόστη και ο πόνος θα αντισταθμισθούν από μακροπρόθεσμα οφέλη.
Αναφέρθηκε στην τεράστια εξοικονόμηση δαπανών από τον ορθολογισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του "Καλλικράτη", στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού συστήματος και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα.
Διεμήνυσε προς τους επενδυτές ότι η κρίση δεν ήταν η αρχή του τέλους, αλλά μια νέα αρχή, και τόνισε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της "νέας Ελλάδας" είναι η σταθερότητα στο πλαίσιο της οποίας η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να διατηρήσει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον για μια δεκαετία, ενώ από το 2011 η φορολογία στα μη διανεμόμενα κέρδη για όλες τις επιχειρήσεις θα μειωθεί από 24% στο 20%.
Επανέλαβε ότι το δημόσιο θα αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία που διαθέτει αξίας 270 δισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο σχεδόν του δημόσιου χρέους, αλλά και την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα προσφέρει προοπτικές για αιολική ενέργεια που είναι μοναδικές στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι σημαντικές ευκαιρίες προσφέρει και ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας που περιβάλλεται από αναδυόμενες αγορές, ενώ τόνισε ότι η σημασία της χώρας έχει αναγνωρισθεί και από την Κίνα που μετέτρεψε το λιμάνι του Πειραιά σε σημείο εισόδου των εξαγωγών της προς την Ευρώπη.
Παρά τις προοπτικές που διαφαίνονται, ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι παραμένουν σημαντικές προκλήσεις και κυρίως η διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των βαρών και η προστασία των πιο αδύναμων μελών της ελληνικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι αρχίζει να καταπολεμάται η φοροδιαφυγή, και δήλωσε αποφασισμένος να κερδίσει τη μάχη κατά της διαφθοράς, αν και παραδέχθηκε ότι συνήθειες δεκαετιών δεν είναι εύκολο να ανατραπούν αμέσως.

Συνάντηση με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες

Στην πρόκληση ενδιαφέροντος για την Ελλάδα από δημιουργικούς ανθρώπους της διασποράς αποσκοπούσε, κατά κύριο λόγο, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με επτά διακεκριμένους Ελληνοαμερικανούς, του οικονομικού αλλά και καλλιτεχνικού χώρου .
Εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα, χαρακτήρισαν από την πλευρά τους τη συζήτηση οι επιχειρηματίες.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επτά στελέχη του Επενδυτικού Συμβουλίου, με οικονομική, αλλά και πολιτική βαρύτητα σε επιχειρηματικούς και χρηματοπιστωτικούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη "μεγάλη προσπάθεια" που καταβάλλει η κυβέρνηση για να αλλάξει το επενδυτικό τοπίο στη χώρα μας, δημιουργώντας ενθαρρυντικές προοπτικές στον τομέα της ανάπτυξης.

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Δ. Χριστόφια

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακή Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, είχε την Τετάρτη το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την προτεραιότητα που θέτει στο θέμα της Κύπρου σε όλες τις συναντήσεις του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υποδεχόμενος τον κ. Παπανδρέου, στο ξενοδοχείο όπου διαμένει, ο Κύπριος ηγέτης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά που είχε την ευκαιρία να τα ξαναπεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας όπως είπε, τονίζοντας προς τον Γ. Παπανδρέου: "Είμαι ευγνώμων γιατί παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα βάζετε ως πρώτο θέμα το Κυπριακό".
Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στον κ. Χριστόφια ότι "στόχος μας είναι να δώσουμε τη σωστή εικόνα" προσθέτοντας ότι "γιατί πιστεύουμε σ' αυτήν την μεγάλη υπόθεση".
Μετά τον κ. Χριστόφια ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και υπηρεσιακούς παράγοντες, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δεν θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ των Σκοπίων.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο από το Γραφείο Τύπου της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ,αναφέρεται:
«Μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας κ. Νίκολα Γκρούεφσκι και του προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας κ.Γκιόργκι Ιβάνοφ, συμφωνήθηκε ο πρόεδρος της χώρας να παρατείνει την παραμονή του στη Νέα Υόρκη και να αναλάβει την προγραμματισμένη ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».
Το κρατικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ» μεταδίδει την παραπάνω ανακοίνωση της Κυβέρνησης και επικαλούμενο διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι «ενισχυτικές της απόφασης αυτής είναι οι αποθαρρυντικές, σκληρές και μη ορθές (σ.σ. πολιτικά) δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Παπανδρέου, και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Δρούτσα,οι οποίες χρησιμεύουν και για εσωτερική πολιτική κατανάλωση στην Ελλάδα, ενόψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο».
Από το γραφείο του Προέδρου της ΠΓΔΜ έγινε γνωστό, το βράδυ της Τετάρτης, ότι η πλευρά των Σκοπίων ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των κ.κ.Ιβάνοφ και Παπανδρέου,οι οποίοι βρίσκονται στη Νέα Υόρκη και ότι ευελπιστεί πως το αίτημα θα γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά.
Την Τρίτη, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τολμηρή την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου και απέδωσε τα εύσημα για το χειρισμό της οικονομικής κρίσης, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
Πηγές: Reuters, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΡΑΧΤΗΣ  
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Thanks for sharing us informative posts.