Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Μεγάλες αλλαγές στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας - Έρχεται ο ΦΑΠ, φεύγει το ΕΤΑΚ

 

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010
Τίθεται σε εφαρμογή από φέτος η σχετική διάταξη του φορολογικού νόμου
Με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα επιβαρυνθούν εφέτος... χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου έδωσε στη δημοσιότητα εγκύκλιο με την οποία τίθεται σε εφαρμογή διάταξη του φορολογικού νόμου ώστε το σύστημα ΤΑΧΙS να αρχίσει τις διαδικασίες προκειμένου να αποσταλούν ως το τέλος του τρέχοντος έτους τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ 2010.

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ

Ο νέος φόρος πρόκειται να αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ που ίσχυσε το 2008 και το 2009. Ωστόσο το ΕΤΑΚ του 2009 δεν έχει ακόμη αποσταλεί σε περίπου 3.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτό αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες. Ο φόρος επιβάλλεται στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου, είναι ετήσιος και η επιβολή του αρχίζει από εφέτος. Κατά συνέπεια δεν γίνεται διαχωρισμός μεταξύ πρώτης, δεύτερης ή εξοχικής κατοικίας.

Ο νέος φόρος επιβάλλεται με ατομικό αφορολόγητο όριο 400.000 ευρώ και συντελεστές που κλιμακώνονται από 0,1% έως και 1% επί της αντικεμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας στην οποία περιλαμβάνονται πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία ή οίκηση επί ακινήτων, το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης θέσεων στάθµευσης, βοηθητικών χώρων και κολυμβητικών δεξαμενών. Ειδικά για την τριετία 2010-2012 θα ισχύσει συντελεστής 2% για το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από 5 εκατ. ευρώ.

Έτσι, για παράδειγμα, άγαμος φορολογούμενος με ακίνητη περιουσία 500.000 ευρώ που επιβαρύνεται για το 2009 (η πληρωμή θα γίνει φέτος) με ΕΤΑΚ 400 ευρώ (αφορολόγητο 100.000 ευρώ και φόρος 0,1% στη συνέχεια) θα πληρώσει για φέτος ΦΑΠ 100 ευρώ ή 300 ευρώ λιγότερα.

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ

Σε περίπτωση που σε ένα ακίνητο υπάρχει και επικαρπωτής και ψιλός κύριος θα φορολογηθούν καθένας χωριστά για το εμπράγματο δικαίωμά του. Υπόχρεος σε φόρο είναι κάθε πρόσωπο που την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας έχει ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Το πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι φυσικό, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια ή την κατοικία του, καθώς και νομικό, ανεξάρτητα από το αν η έδρα του είναι στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή.

Επιπλέον, στον νόμο ορίζεται ότι φορολογείται η ακίνητη περιουσία της 1ης Ιανουαρίου κάθε έτους φορολογίας, ανεξάρτητα από τις μεταβολές που τυχόν επέρχονται στα ακίνητα κατά τη διάρκεια του έτους αυτού. Επομένως, αν μετά την 1η Ιανουαρίου μεταβιβασθεί το ακίνητο σε άλλο πρόσωπο, η υποχρέωση για φόρο βαρύνει εκείνον που ήταν κύριος ή είχε το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.

Για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται υπόψη η συνολική αξία που έχουν τα ακίνητα και τα εμπράγματα σε αυτά δικαιώματα κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας. Η αξία της επικαρπίας προσδιορίζεται από την ηλικία του επικαρπωτή και δεν διαφοροποιείται από το αν αυτή είναι ορισμένου ή αορίστου χρόνου ή ισόβια.
Ο φόρος ακίνητης περιουσίας που αναλογεί στα φυσικά πρόσωπα καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις αν έχει βεβαιωθεί ως τον μήνα Ιούλιο του έτους φορολογίας και σε δύο ίσες διμηνιαίες δόσεις αν έχει βεβαιωθεί ως τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του έτους φορολογίας. Αν ο φόρος βεβαιώνεται τον Οκτώβριο ή αν το συνολικό ποσό της οφειλής είναι έως 250 ευρώ, αθροιστικά λαμβανόμενο για όλους τους υπόχρεους, αυτός καταβάλλεται εφάπαξ.

ΚΑΙ  ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ

Τέλος, Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα πληρώνουν από το 2011 και μετά και οι εργολάβοι. Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο εφαρμογής του νόμου υπόχρεος σε φόρο είναι ο εργολάβος για την αξία των ακινήτων που δεν πουλήθηκαν, τα οποία συμφωνήθηκε να μεταβιβασθούν από τον οικοπεδούχο σε αυτόν ή σε τρίτα πρόσωπα που αυτός θα υποδείξει (εργολαβικό αντάλλαγμα) μετά την πάροδο τριών ετών από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που τα ακίνητα αυτά έχουν εκμισθωθεί ή χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο από τον ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: