Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Αποδέχεται την ετεροπρόταση για το Δήμο Κατερίνης ο Νίκος Τσακιρίδης

Οι θέσεις του Νίκου Τσακιρίδη για τον "Καλλικράτη"
Σάββατο 19 Ιουνίου 2010
Αποτελεί συνείδηση πλέον της πλειονότητας των πολιτών ότι είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία η ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η... δημόσια διοίκηση και η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας.
Και αν ο «Καποδίστριας» βελτίωσε αισθητά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν κατάφερε να δημιουργήσει αποτελεσματικούς Δήμους με οικονομική αυτάρκεια, ούτε διοικητική ικανότητα με άρτια οργανωμένες υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό, που να αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες και τις νέες τεχνολογίες για την παροχή ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τον πολίτη.
Με τον «Καλλικράτη» η Κυβέρνηση απαντά ουσιαστικά στις σύγχρονες απαιτήσεις, δημιουργώντας τις συνθήκες για την ανασυγκρότηση της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης σε μεγαλύτερη κλίμακα. Έτσι διευκολύνεται η αποσυμφόρησή της από αρμοδιότητες που μπορούν να ασκηθούν αποτελεσματικότερα σε τοπικό επίπεδο.
Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» υλοποιεί τις βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις της για την ανάληψη ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών, εισάγοντας ουσιώδεις καινοτομίες, όπως:
* η θεμελίωση του ψηφιακού δήμου με τη σταδιακή αλλαγή της σημερινής μορφής της παροχής υπηρεσιών, παρέχοντας στον πολίτη άμεσα και αποτελεσματικά όλο και περισσότερες υπηρεσίες στο χωριό ή ακόμα και στο σπίτι του χωρίς να τον υποχρεώνει να πηγαίνει αυτός στις δημοτικές δομές,
* η εφαρμογή διαφανών διαδικασιών με την υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των Πράξεων και Αποφάσεων των Οργάνων των νέων ΟΤΑ,
* η συστηματοποίηση της χρήσης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,
* οι αυξημένες αρμοδιότητες για τα νέα διοικητικά όργανα,
* η εφαρμογή ενός νέου συστήματος δημοτικής διακυβέρνησης με τη συμμετοχή και συνευθύνη των πολιτών,
* η ενεργός συμμετοχή των νέων, από τα 18 τους χρόνια πλέον, στα κοινά και
* η εφαρμογή ενός εκλογικού συστήματος για αμεσότερη αντιπροσώπευση και περιορισμό των εκλογικών δαπανών.
Στηρίζω σθεναρά την Κυβέρνηση για μία τοπική αυτοδιοίκηση που σέβεται και υπηρετεί τον πολίτη.
Η έμπρακτη αυτή εφαρμογή των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης αποτελεί για εμένα την βασική προϋπόθεση να αποδεχτώ την ετεροπρόταση από μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος για τη συμμετοχή μου στη διαδικασία υποψηφιοτήτων για τον κεντρικό Δήμο της Πιερίας, τον Δήμο Κατερίνης.
Παρ' όλα αυτά, η ύπαρξη και μόνο αυτής της βασικής προϋπόθεσης δεν αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας του μεγάλου αυτού εγχειρήματος, το οποίο δίνει νέες προοπτικές ανάπτυξης και στον τόπο μας.
Είναι απαραίτητες και δύο άλλες, εξίσου βασικές προϋποθέσεις τοπικού χαρακτήρα.
Η ουσιαστική στήριξη και η συντονισμένη συμμετοχή όλων των πολιτικών και κομματικών στελεχών.
Μόνο έτσι οι πολίτες θα βιώσουν απτά τα αποτελέσματα της μεγάλης αυτής προσπάθειας.
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στόχος όλων μας είναι να απαντήσουμε πειστικά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας και στις απαιτήσεις των πολιτών.
Με εκτίμηση,
Νίκος Στ. Τσακιρίδης
Νομαρχιακός Σύμβουλος Νομού Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: