Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Μόνο για… επαγγελματίες

BASIKO_1
Όλοι έχουν δικαίωμα στη θάλασσα και όλοι έχουν την υποχρέωση να τη διατηρούν ελεύθερη και καθαρή, υποστηρίζουν οι ερασιτέχνες αλιείς του νομού, οι οποίοι αντιδρούν σθεναρά στην απαγόρευση του ψαροντούφεκου στον Θερμαϊκό κόλπο. Η.. απαγόρευση του ψαροντούφεκου στην περιοχή μας, αναμένεται να αναγκάσει πολλούς από αυτούς να βγουν στην «παρανομία», κάτι που ευθέως θέτει σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.
Έκθεση του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, αναφέρει ότι εννέα παράκτιες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και ο Θερμαϊκός Κόλπος, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στον ευτροφισμό που δημιουργείται εξαιτίας της ρύπανσης, αλλά και από επίγειες δραστηριότητες. Ο Θερμαϊκός σύμφωνα με την ίδια έκθεση δέχεται επεξεργασμένα αστικά και βιομηχανικά απόβλητα της πόλης και της Βιομηχανικής Περιοχής Καλοχωρίου, ενώ επιβαρύνεται σημαντικά και από τα μεγάλα ποτάμια που εκβάλουν σ’ αυτόν.
Το καλοκαίρι του 2009 η πολιτεία επιχειρώντας να εναρμονιστεί με κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προστατεύσει το Θερμαϊκό, θέσπισε συγκεκριμένους κανόνες αλιείας. Άφησε τράτες και γρι-γρι και απαγόρευσε το ψαροντούφεκο, ένα είδος ψαρέματος με το οποίο ασχολούνται μόνο ερασιτέχνες αλιείς.
BASIKO_2Την απαγόρευση θεωρούν άδικη (και ενδεχομένως και ύποπτη) οι ερασιτέχνες αλιείς της Πιερίας, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Πιερίας «το Δελφίνι», κάθε άλλο παρά «ζημιά» προκαλούν οι ίδιοι στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Θερμαϊκού. Το Προεδρικό Διάταγμα του 2009, αναφέρεται μόνο στο Θερμαϊκό και εκ των πραγμάτων η θάλασσα των τεσσάρων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας γίνεται η μοναδική περιοχή στην οποία απαγορεύεται το ψαροντούφεκο με ότι συνεπάγεται αυτό για τους χομπίστες των πέριξ του Θερμαϊκού νομών, αλλά και άλλων οι οποίοι συνδύαζαν τις διακοπές τους με το χόμπυ τους στην περιοχή μας.
Όπως προκύπτει από στοιχεία, στο Θερμαϊκό δρουν περισσότεροι από 800 επαγγελματίες αλιείς οι οποίοι χρησιμοποιούν τράτες ή γρι-γρι, συμπαρασύροντας κατά την προσπάθειά τους να αυξήσουν τις «ψαριές» τους, ότι βρουν στο διάβα τους. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, επιτρέπει την αλίευση με τους συγκεκριμένους τρόπους, θέτοντας ως μόνο όριο την απόσταση των 2 ναυτικών μιλίων από την ακτή, ενώ απαγορεύει το ψαροντούφεκο.
Η συγκεκριμένη απαγόρευση περιλαμβάνει όλο τον κόλπο του Θερμαϊκού από τα Κόκκινα Νερά του Νομού Λάρισας μέχρι το Ποσείδι της Χαλκιδικής και από εκεί μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Οι ψαροντουφεκάδες υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα δεν βοηθά επί της ουσίας την αύξηση της ιχθυοπανίδας στον Θερμαϊκό Κόλπο, αφού την καταστροφή δεν την προκαλούν αυτοί. «Σε οχτώ ώρες, ο πιο έμπειρος ψαροντουφεκάς το πολύ να ρίξει 8 φορές και από αυτές θα είναι ευχαριστημένος αν πετύχει το στόχο του τις πέντε», αναφέρει το μέλος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Θόδωρος Υφαντής. Ο κ. Υφαντής, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και λόγω της απαγόρευσης, πολλοί εκ των ψαροντουφεκάδων να επιλέξουν να «παρανομήσουν» με κίνδυνο και της ίδιας τους ζωής. «Οι ψαροντουφεκάδες είναι υποχρεωμένοι κατά την κατάδυση να υψώσουν την καταδυτική σημαία, ώστε να γνωρίζουν τα σκάφη, τη θέση τους. Πολύ φοβάμαι, ότι κάποιοι και υπό το ενδεχόμενο να εντοπιστούν λόγω της καταδυτικής σημαίας, να μην ακολουθήσουν τους κανόνες ασφαλείας», αναφέρει, τονίζοντας ιδιαίτερα τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος.
Το Προεδρικό Διάταγμα του 2009, περιέχει και άλλους περιορισμούς για τους ερασιτέχνες αλιείς, για τους οποίους υπάρχει αντίδραση. Μπορεί να μη διαφωνούν με τον περιορισμό της ημερήσιας ψαριάς στα 3 κιλά για τον καθένα, διαφωνούν όμως με το σημείο που αναφέρει ως ανώτερη ποσότητα αλίευσης τα τρία κιλά για κάθε… βάρκα, άσχετα αν στη βάρκα βρίσκονται περισσότεροι του ενός ερασιτέχνη αλιέα. «Δεν τους ενοχλεί το να βγουν 20 βάρκες με έναν ερασιτέχνη και με συνολική αλιεία 60 κιλών, αλλά τους ενοχλεί αν βγουν τρεις βάρκες έχοντας από δύο ερασιτέχνες αλιείς και με συνολική ψαριά…18 κιλών», αναφέρει ο κ. Υφαντής.
Ο πρόεδρος των ερασιτεχνών αλιέων, δεν μπορεί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους μπαίνουν στο στόχαστρο οι ερασιτέχνες αλιείς του Θερμαϊκού, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τα συγκεκριμένα μέτρα όχι μόνο δεν θα καταφέρουν να περιορίσουν την υπεραλίευση στο Θερμαϊκό, αλλά θα απομακρύνουν από τη θάλασσα τους ερασιτέχνες «οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν και ως φύλακες καταγγέλλοντας παρανομίες στο θαλάσσιο χώρο».
Αν όντως η πρόθεση ήταν να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το ζήτημα της υπεραλίευσης στο Θερμαϊκό θα ακολουθούσαν την πρακτική των Ευρωπαϊκών χωρών, υποστηρίζουν οι ερασιτέχνες ψαράδες, σημειώνοντας πως στη Γαλλία (η οποία διαθέτει το αυστηρότερο πλαίσιο) έχουν απαγορευθεί σε κάποιες προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές όλοι οι τρόποι ψαρέματος πλην του… ψαροντούφεκου.(
Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς )

Δεν υπάρχουν σχόλια: