Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Τι ‘ναι ο κάβουρας, τι ‘ναι το ζουμί του!

7,5 εκ. ευρώ είναι η προεκτίμηση δαπανών για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας μόνο στην Πιερία!
Ανοιχτή πρόσκληση προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της κεντρικής Μακεδονίας να υποβάλουν προτάσεις, απηύθυνε... η Γενική Γραμματέας, Μαρία Λιονή, «προκειμένου αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, να χρηματοδοτηθούν και να κατασκευαστούν εγκαίρως, ώστε να θωρακιστούν κατάλληλα μια σειρά από περιοχές απέναντι στις πλημμύρες». Μόνο που η πίτα είναι μικρή και δε φτάνει για να θωρακίσει τους πάντες.

Είκοσι οχτώ εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν συνολικά για αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 (ΕΣΠΑ). Τα 20 εκ. θα κατευθυνθούν στο νομό Θεσσαλονίκης, γιατί, όπως λέει η περιφερειάρχης, «ο νομός έχει πληγεί κατ’ επανάληψη από πλημμυρικά φαινόμενα με καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, στις περιουσίες των πολιτών και στην καθημερινότητα τους και στις υποδομές και οι πολίτες δεν μπορούν να ζουν άλλο με το φόβο της επόμενης έντονης βροχόπτωσης».
Με τον ίδιο φόβο, βέβαια, ζουν και οι κάτοικοι της Πιερίας, του κάμπου του Δίου κυρίως, όπου, κατά τα λεγόμενα και του Νομάρχη Πιερίας, «το τελευταίο σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο που έγινε ήταν την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ», αλλά ο νομός θα μοιραστεί μαζί με τους υπόλοιπους πέντε νομούς της περιφέρειας το κονδύλι των μόλις 8 εκ. ευρώ.

KABOYRAS_2«Καλώ όλους τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να φροντίσουν ώστε να διατεθεί το ποσό των οχτώ εκατομμυρίων για την κατασκευή αναγκαίων έργων, με άμεσο όφελος για όλους τους πολίτες», τόνισε η κ. Λιονή.
Πόσο κοστίζουν τα αναγκαία, και με άμεσο όφελος για τους πολίτες, αντιπλημμυρικά έργα στην Πιερία; Όσο και όλο το κονδύλι που θα διατεθεί και στους έξι νομούς της περιφέρειας. Για την ακρίβεια, 7.595.000 ευρώ, σύμφωνα με μια προεκτίμηση της Νομαρχίας Πιερίας, η οποία υπάρχει και στο υπόμνημα που παρέλαβε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης όταν επισκέφθηκε τον περασμένο Νοέμβρη τον πληγέντα, για πολλοστή φορά, από τις πλημμύρες νομό.
Δηλαδή ένα εκατομμύριο (παρά κάτι) παραπάνω από το ποσό (των 6.610.000 ευρώ) που εκτιμήθηκε ότι θα χρειάζονταν για την αποκατάσταση των ζημιών (σε δρόμους, γιοφύρια, καλλιέργειες, αποθήκες και σπίτια) της τελευταίας πλημμύρας, σε μια περιοχή που τα ακραία καιρικά φαινόμενα κάνουν συχνές εμφανίσεις και προκαλούν (λόγω έλλειψης υποδομών) καταστροφές μεγάλες.
«Η πρόληψη, που επιτυγχάνεται μέσω της κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων», επεσήμανε η Γενική Γραμματέας της περιφέρειας, «όχι μόνο θα προστατεύσει τις περιοχές που εμφανίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, αλλά με τον περιορισμό των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση σημαντικών ποσών που διατίθενται κάθε χρόνο σε πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές».
Αλλά, το κονδύλι των 8 εκ. ευρώ δε φαίνεται να αρκεί για να επιτευχθεί ο σκοπός της πρόληψης και στους έξι νομούς της περιφέρειας. Το πολύ-πολύ να δοθούν τα 3 (εκ. ευρώ) στον ώριμο εδώ και χρόνια φάκελο για την αντιπλημμυρική προστασία του δήμου Δίου. Πράγμα το οποίο ο δήμαρχος Γρηγόρης Παπαχρήστος, φαίνεται (από τις δηλώσεις του) να το έχει σίγουρο.(
Πολιτεία/Β.Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: