Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΟΧΙ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ SIEMENS

Ο συμφηφισμός με το ΠΑΣΟΚ μετά την απολογία Μαντέλη διευκολύνει τη Ν.Δ. στην αποδοχή ευθυνών από υπουργούς των κυβερνήσεων Καραμανλή
Δευτέρα 31 Μαΐου 2010 
Γράφει η Έφη Χ. Μαυροπούλου
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό μετά την τελευταίες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της SIEMENS και του Βατοπεδίου ενώ πληθαίνουν οι φωνές βουλευτών τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ των συγκεκριμένων εξεταστικών, που ζητούν την κλήτευση του κ. Καραμανλή και του ...κ. Σημίτη.

Ο κ. Σημίτης αντέδρασε με μια αιχμηρή επιστολή κατηγορώντας το κ.Σαμαρά ότι διολισθαίνει σε εντυπωσιασμούς με στόχο την ενίσχυση του ηγετικού προφίλ. 
Ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετεί την ενέργεια αυτή, στα πλαίσια της κομματικής αντιπαράθεσης γιατί πιστεύει ότι η Ν.Δ. με την κίνηση αυτή έχει σα μοναδικό σκοπό να τον τσαλακώσει πολιτικά.

Έτσι, έσπευσε να κλείσει το θέμα της κλήτευσής του αφήνοντας να εννοηθεί, ότι δε θα προσέλθει, λέγοντας ότι η Εξεταστική έχει με πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί.

Μα δεν είναι σοβαρό θέμα η ομολογούμενη δωροδοκία από τη SIEMENS δυο πρώην πολύ στενών συνεργατών του κ. Σημίτη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του;
Ο κ. Τσουκάτος ομολόγησε ότι πήρε 1.000.000 ευρώ για τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και δυο μάρτυρες το επιβεβαίωσαν, την περίοδο που αποτελούσε το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού Σημίτη, ενώ ο κ. Μαντέλης ο οποίος διετέλεσε Υπουργός των Κυβερνήσεών του ομολόγησε ότι έλαβε 200.000 μάρκα ως προεκλογική χορηγία!   

Το γεγονός αυτό από μόνο του ασφαλώς δε στοιχειοθετεί καμιά κατηγορία κατά του κ. Σημίτη άλλωστε, δεν εκλήθη να καταθέσει, ως κατηγορούμενος αλλά ως μάρτυρας.  Ωστόσο, αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι ένας προϊστάμενος, όποια θέση και αν κατέχει έχει την αντικειμενική ευθύνη για τους συνεργάτες που επιλέγει, είναι πολύ σωστή η στάση διαφόρων πολιτικών, που ζητούν την κλήτευσή του. 

Όσο δυσάρεστο και δύσκολο και αν είναι ήρθε η ώρα να καταθέσει στην επιτροπή.  Ακόμα, και διαφορετική να ήταν η στάση της Νέας Δημοκρατίας θα έπρεπε με δική του πρωτοβουλία, να ζητήσει να καταθέσει. Σίγουρα μπορεί και οφείλει, να βοηθήσει στο έργο της επιτροπής. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και όλοι, για τους οποίους προκύψει θέμα.

Η ουσιαστική κάθαρση δε θα επέλθει αν κινείται σε ένα θεωρητικό και επικοινωνιακό επίπεδο αλλά πρέπει τα λεχθέντα να γίνουν πράξεις με ουσιαστικές πρωτοβουλίες. Τώρα, που το «τραυματισμένο» πολιτικό σύστημα οφείλει, να περισώσει  ότι έχει απομείνει από την χαμένη αξιοπιστία του.

Πρέπει να τελειώνουμε το συντομότερο με τη κάθαρση για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με τη διάσωση. Να προχωρήσουμε παρακάτω χωρίς φαντάσματα και να ασχοληθούμε με θέματα ουσιαστικής πολιτικής γιατί τα σκάνδαλα δεν είναι πολιτική είναι σκάνδαλα, όπως έλεγε η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Να ματώσουμε είπε ο Πρωθυπουργός. Ο λαός έχει ήδη ματώσει. Τώρα ήλθε και η σειρά του πολιτικού συστήματος.(ΤΟΠΙΚΗ)
effiemavropoulou@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: