Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Στη γραμμή του Γιώργου οι Βρυξέλλες Η ΕΕ αρχίζει έρευνα για κερδοσκοπικά παιχνίδια εναντίον της Ελλάδας

Τρίτη 18 Μαΐου 2010
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Σε κοινό βηματισμό με τον έλληνα πρωθυπουργό κ. Γ.Παπανδρέου κινούνται έστω και κατόπιν εορτής και οι ευρωπαίοι εταίροι, που βλέπουν η «καταιγίδα» που έπληξε τη χώρα μας να μεταναστεύει από τον... ευρωπαϊκό Νότο και να εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά τo αν- και σε ποιον βαθμό- αναπτύχθηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας ύποπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των λεγόμενων CDS, δηλαδή των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι των κρατικών χρεών.
Αυτό δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες κοινοτικός επίτροπος κ. Μισέλ Μπαρνιέ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την πορεία της αναμόρφωσης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος που δρομολογήθηκε το 2008, μετά το ξέσπασμα της κρίσης των τραπεζών.
Ο γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο στην αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας και ότι στόχος του είναι η αύξηση της διαφάνειας, αλλά και της υπευθυνότητας των παραγόντων που δρουν σε αυτή την αγορά. Θα υπάρξει υποχρεωτική καταγραφή όλων όσα λειτουργούν στην αγορά των CDS, τόνισε ο επίτροπος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πέσει φως σε έναν τομέα που ως σήμερα προτιμούσε το σκότος».
Ερωτηθείς εξάλλου για τον ρόλο των διεθνών οίκων αξιολόγησης ο κ. Μπαρνιέ υπογράμμισε την ανάγκη αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας τους επισημαίνοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ολιγάριθμοι όσο και από το ότι οι επιπτώσεις των αποφάσεών τους είναι αυτόματες και ιδιαίτερα σημαντικές. Και σε αυτόν τον τομέα θα υπάρξει- τον Δεκέμβριο- νέο νομοθετικό πλαίσιο, ανέφερε ο επίτροπος, σημειώνοντας ωστόσο πως «όταν έχεις πυρετό, το να σπάσεις το θερμόμετρο δεν είναι η καλύτερη λύση» αλλά και ότι το «να είναι κανείς ανεξάρτητος δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά είναι και αντικειμενικός».
Και σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια, κυρίως δε σε σχέση με την ελεύθερη πρόσβαση του κάθε ενδιαφερομένου στα στοιχεία επί των οποίων βασίζονται οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης, σημείωσε ο κ. Μπαρνιέ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: