Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Η "κρίση" του ευρώ γίνεται πίεση για αναμόρφωση της Ευρωζώνης Ζητούνται μεταρρυθμίσεις

ΤΡΙΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ 2010
 
Τρόπους αποφυγής γενίκευσης της κρίσης δανεισμού, αλλά και σχέδιο οδηγίας για τον έλεγχο της κερδοσκοπίας αναζητούν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών που συμμετέχουν στα κρίσιμα συμβούλια Eurogroup και Ecofin την ώρα που το ευρώ σημειώνει ....νέο χαμηλό τετραετίας.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο πρόεδρός του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι αυτό που τον ανησυχεί δεν είναι τόσο η πτώση του ευρώ, αλλά η ταχύτητά της: "Δεν ανησυχώ από την ισοτιμία του ευρώ, αλλά από την ταχύτητα με την οποία υποχώρησε".
Επιπλέον, ο Γιούνκερ στηλίτευσε -χωρίς να την κατονομάσει- τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε υποστηρίξει ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ εξέθρεψαν οι ίδιες την κερδοσκοπία λόγω των υψηλών ελλειμμάτων τους. Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι δηλώσεις τόσο της Μέρκελ όσο και εκείνες του Ζαν - Κλοντ Τρισέ ("οι αγορές βρίσκονται στη χειρότερη κατάστασή τους μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο"), ο πρόεδρος του Eurogroup σχολίασε πως "πέραν των δηλώσεων Τρισέ, τις οποίες εγκρίνω, νομίζω ότι κάποιοι θα έκαναν καλύτερα να σκέφτονται πριν μιλήσουν. Εάν δηλαδή ενδιαφέρονται για τις αγορές, για την κατάσταση των απλών ανθρώπων στην Ευρώπη -γιατί για αυτούς πρόκειται- θα ήταν καλύτερο μερικές φορές να σιωπούν".
"Χρειάζεται δραστική βελτίωση του συντονισμού για την αποτροπή προβληματικών συμπεριφορών, την εξασφάλιση αποτελεσματικής εφαρμογής των συστάσεων των εταίρων και πραγματικές και αποτελεσματικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων" ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν - Κλοντ Τρισέ.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν παρουσίασε τις προτάσεις της για υποβολή των σχεδίων προϋπολογισμών κάθε κράτους στους Ευρωπαίους εταίρους στις Βρυξέλλες πριν ψηφιστούν από τα εθνικά κοινοβούλια, ζητώντας επίσης αυστηρότερες ποινές για τους "κακούς μαθητές".
Η Ευρώπη, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος - Καν, "θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη σημερινή κρίση για να αναμορφώσει το θεσμικό της πλαίσιο και να ολοκληρωθεί η νομισματική ενοποίηση", λέγοντας πως το ευρώ δεν έχει ολοκληρωθεί. "Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν μία Ευρώπη που θα προχωρήσει, εάν θέλουν μία ζώνη του Ευρώ που θα είναι επιτυχημένη" συνέχισε ο Στρος - Καν, "θα πρέπει να ολοκληρώσουν αυτό που άρχισαν με την οικοδόμηση του Ευρώ".
Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε χαρακτηρίζει ως μόνη έξοδο από την κρίση τη γρήγορη μείωση των ελλειμμάτων μαζί με τη δημιουργία ταμείου έκτακτης ανάγκης.
Το ευρώ άγγιξε χθες το χαμηλότερο σημείο του έναντι του αμερικανικού νομίσματος τα τελευταία τέσσερα χρόνια -κάτι που, δεδομένης της "εκτόξευσής" του πέρυσι, δεν είναι απαραίτητα κακό, σημειώνουν οι αναλυτές.
Το αδύναμο ευρώ "πονάει" και την Κίνα
Την ίδια στιγμή, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι το γουάν έχει ανατιμηθεί πολύ έναντι του ευρώ και αυτή η ισοτιμία θα πλήξει τους κινέζους εξαγωγείς, υπογραμμίζοντας την επίδραση του πιο αδύναμου ευρώ.
"Το γουάν ανατιμήθηκε κατά 14,5% έναντι του ευρώ τους τελευταίους τέσσερις μήνες, γεγονός το οποίο θα αυξήσει την πίεση του κόστους στους κινέζους εξαγωγείς και ήδη έχει αρνητική επίδραση στις κινεζικές εξαγωγές στην Ευρώπη", ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Πρόκειται για την υψηλότερη ισοτιμία από το τέλος του 2002 καθώς το ευρώ βυθίζεται έναντι του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές. Σήμερα η ανταλλαγή ήταν ένα ευρώ προς 8.3815 γουάν, ενώ την Παρασκευή η ισοτιμία είχε κλείσει στο 8.5351.
Εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στην υπεράσπιση των συμφερόντων το εξαγωγέων, το υπουργείο Εμπορίου, είναι ο σκληρότερος πολέμιος της ανατίμησης του γουάν στις τάξεις της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία διατηρεί την ισοτιμία με το δολάριο στα 6,83 γουάν από τα μέσα του 2008, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει την οικονομία από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: