Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Αγρότες σε απόγνωση

Τρίτη 18 Μαΐου 10 

BASIKO_1
Λίγες ώρες ισχυρών ανέμων ήταν αρκετές για να καταστραφούν οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς
Μεγάλες ζημιές σε κερασιές, ακτινίδια και αμπέλια, σε Δήμο Πέτρας, Δίου και Κολινδρού
Ζήτημα επιβίωσης η άμεση καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση των παραγωγών
Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών χτυπήθηκαν από την ανεμοθύελλα των... προηγούμενων ημερών στο νομό μας, καταστρέφοντας σε κάποιες των περιπτώσεων ολοκληρωτικά καλλιέργειες, φέρνοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς, οι οποίοι εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους για μείωση της ζημιάς που υπέστησαν στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Το κόστος της καταστροφής ανέρχεται μόνο για την περιοχή του Δήμου Πέτρας, κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

BASIKO_2Από το Δίον μέχρι το Λόφο και από τη Ράχη μέχρι τον Κολινδρό, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών καταστράφηκαν. Λίγες ώρες ισχυρών ανέμων ήταν αρκετές για να καταστρέψουν τον κόπο μιας ολόκληρης χρονιάς. Τις μεγαλύτερες καταστροφές έπαθαν οι κερασοκαλλιέργειες όπου η πρώιμη παραγωγή καταστράφηκε ολοσχερώς.
Ήδη από την Κυριακή το πρωί, οι βουλευτές του νομού, ο νομάρχης και οι δήμαρχοι των πληγέντων περιοχών, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, ώστε το συντομότερο δυνατόν να γίνει καταγραφή των ζημιών και όσο το δυνατόν πιο σύντομα να ξεκινήσει η αποζημίωση των παραγωγών. Ανάλογη προσπάθεια γίνεται και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του νομού μας, ενώ «κλειδί» για την ακριβή αποτύπωση της καταστροφής, αποτελούν οι αυτοψίες που πρέπει να γίνουν από κλιμάκια του ΕΛΓΑ και για τις οποίες «πιέζει» με κάθε μέσο ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα η πολιτική ηγεσία του τόπου. Εν τω μεταξύ, από σήμερα, Τρίτη, οι παραγωγοί των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις ζημίας στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

BASIKO_3Το πρωί της Κυριακής ο δήμαρχος Πέτρας και ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, βρέθηκαν στον τόπο της καταστροφής στο Λόφο και στη Ράχη και είδαν από κοντά τις ζημιές των καλλιεργειών της περιοχής, οι μεγαλύτερες εκ των οποίων εντοπίζονται στις κερασιές. «Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Θωμάς Παπαδημητρίου, ο οποίος συμπλήρωσε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τις ομάδες παραγωγών το ύψος της ζημιάς, μόνο για την περιοχή του, ανέρχεται σε 1,8 εκ. ευρώ. Ήδη χθες έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ζητώντας την άμεση καταγραφή των ζημιών και την άμεση καταβολή του μισής αποζημίωσης μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή. Το αίτημα του δημάρχου Πέτρας, υποστηρίζει και ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος. Στον τόπο της καταστροφής χθες, βρέθηκαν και οι βουλευτές Θανάσης Παπαγεωργίου και Μαρία Μίχου. Οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΑΣΠΟ Κων. Μπίνιας ο οποίος τους κάλεσε να δούν το μέγεθος της καταστροφής και να προωθήσουν άμεση καταγραφή των ζημιών και να δρομολογηθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
BASIKO_4Πληγείσες καλλιέργειες στο Δήμο Πέτρας, μαζί με γεωπόνους της Διεύθυνσης Γεωργίας επισκέφθηκε χθες και ο Νομάρχης Πιερίας.  Ο κ. Παπαστεργίου, συνομίλησε με τους παραγωγούς για την καταστροφή που έχουν υποστεί, αλλά και για τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών και διεκδίκησης των αποζημιώσεων, ενώ ακολούθησε σύσκεψη στο διαλογητήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης, παρουσία της βουλευτού Πιερίας Μαρίας Μίχου και των καλλιεργητών, όπου ο Νομάρχης και οι παραγωγοί ενημέρωσαν την επόπτρια του ΕΛΓΑ για το μέγεθος της καταστροφής και συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για τον τρόπο καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών.
Η καταστροφή στα κεράσια είναι ολοκληρωτική και ανέρχεται στο 100% της παραγωγής σε μια έκταση 2.500 στρεμμάτων, μόνο στην περιοχή του Δήμου Πέτρας, εκτίμησε ο κ. Παπαστεργίου.

BASIKO_5Εν τω μεταξύ, μεγάλες ζημιές προκάλεσε η ανεμοθύελλα και στις καλλιέργειες του Δήμου Δίου, όπου εκτός από κερασιές, επλήγησαν αμπέλια και καλλιέργειες ακτινιδίου. Το πρωί της Δευτέρας, στο δημαρχείο Δίου, διεξήχθη έκτακτη σύσκεψη με την παρουσία των βουλευτών Θανάση Παπαγεωργίου και Μαρίας Μίχου, του νομάρχη Πιερίας και του δημάρχου Γρηγόρη Παπαχρήστου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ, ενώ έγιναν και τηλεφωνικές επαφές με την ηγεσία του ΕΛΓΑ αλλά και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη συνέχεια κλιμάκιο, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Δίου, την επόπτρια του ΕΛΓΑ και γεωπόνων της Δ/νσης Γεωργίας , επισκέφτηκαν αγροτικές καλλιέργειες σε διάφορες περιοχές του Δήμου, όπου διαπιστώθηκε το μέγεθος των ζημιών.
Ο κ. Παπαχρήστος, ήδη έχει στείλει επιστολή στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, με την οποία ζητά την άμεση καταγραφή των ζημιών. Ο δήμαρχος Δίου, ζητά από τον Διοικητή να επισκεφθεί ο ίδιος το νομό μας, κάτι που όπως λέει, θα έδειχνε «το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ηγεσίας του ΕΛΓΑ και γενικότερα της πολιτείας προς τους αγρότες, που αυτές τις μέρες βρίσκονται σε απόγνωση λόγω καταστροφής και απώλειας της παραγωγής τους».

BASIKO_6Ανάλογες είναι οι καταστροφές και στις καλλιέργειες στα όρια του Δήμου Κολινδρού, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν πληγεί περίπου 1.250 στρέμματα. Ολοκληρωτική είναι κι εκεί η καταστροφή στην πρώιμη παραγωγή κερασιών. Κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων, με επικεφαλής τον κ. Παπαστεργίου, επισκέφθηκε τον Κολινδρό και είδε από κοντά την έκταση των ζημιών. Σε δηλώσεις του ο νομάρχης Πιερίας σημείωσε ότι οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι ζημιές στους κερασώνες είναι τεράστιες, καθολικές και έγιναν την περίοδο κορύφωσης της συγκομιδής. «Εμείς από την πλευρά μας, εγώ προσωπικά αλλά και οι βουλευτές του Νομού, με τους οποίους έχουμε ανοιχτή γραμμή, θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο να έρθουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης, προσθέτοντας ότι οι ζημιές είναι μεγάλες και αφορούν στο ετήσιο εισόδημα των αγροτών.

ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: