Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ντροπιαστικό εξώφυλλο από το Economist

ΔΕΥΤΕΡΑ 19-4-2010
Η τελευταία έκδοση του έγκυρου οικονομικού περιοδικού Economist κυκλοφόρησε με ένα ντροπιαστικό για την Ελλάδα εξώφυλλο και με τίτλο «Τρία χρόνια για την διάσωση ..του ευρώ».
Το εξώφυλλο συγκεκριμένα απεικονίζει μία αρχαιοελληνική προτομή με ανοιχτό το στόμα, στο οποίο υπάρχουν χαρτονομίσματα του ευρώ. Δίπλα στην προτομή υπάρχει μία μαρμάρινη επιγραφή στην οποία γράφει «Ελληνική αποτυχία, Απρίλιος 2010 – Παρακαλώ δώστε με γενναιοδωρία για να υποστηρίξετε αυτό το έκθεμα – συν την Ισπανία, Ιταλία Πορτογαλία και τις Ευρωπαϊκές τράπεζες.»
Ουσιαστικά το κύριο άρθρο του Economist δεν επιτίθεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή στάση απέναντι στα ελλείμματα των χωρών της Ευρωζώνης. Κυρίως αναφέρεται στη «ταλαντευόμενη» στάση της Γερμανίδας καγκελάριου, από τη στιγμή όπου οι αγορές έδωσαν ένα «σημαντικό πανικό» στην Ευρωζώνη.
Το έγκυρο οικονομικό περιοδικό έχει τίτλο «Τρία χρόνια για τη διάσωση του ευρώ» και υποστηρίζει πως το πακέτο στήριξης προς την Ελληνική οικονομία δεν δίνει λύση αλλά μια παράταση στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας (που ισοδυναμεί με πτώχευση). Επίσης το άρθρο αναφέρεται στην δημιουργία ενός προηγούμενου που και άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν εφόσον βρεθούν σε παρόμοια κατάσταση με την Ελλάδα.
Ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει καθόλου χρόνο για χάσιμο. Το πακέτο στήριξης δίνει στην ελληνική κυβέρνηση ένα χρονικό πλαίσιο στο οποίο έχει μία λίστα από κινήσεις που πρέπει να κάνει και είναι πλέον «πολύ γνωστές». Η Ελλάδα ξόδεψε αρκετά χρόνια στη κακοδιαχείριση και στην παραποίηση των οικονομικών της στοιχείων και πλέον πρέπει να δοθεί μία ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη σύμφωνα με το περιοδικό. Το economist κάνει λόγο για δραματικές αλλαγές στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα καθώς και για περικοπές στους μισθούς του δημοσίου τομέα.(stifora.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: