Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΔΙΚΗ ΠΕΤΟΥΝΙΑΣ - ΚΟΛΑΦΟΣ Η "ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΤΟΥΝΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - ΑΘΩΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ"

ΔΕΥΤΕΡΑ 19-4-2010
Και σήμερα επανέρχομαι και συνεχίζω...
Δε συμφωνώ ούτε με μια λέξη απ’ όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω, και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη, το δικαίωμά σου, ελεύθερα να λες όσα πρεσβεύεις»
Βολταίρος
Αυτή η διακήρυξη δημοκρατικής ελευθερίας στην έκφραση, η υπεράσπιση του δόγματος της πνευματικής ανεξαρτησίας και ανοχής, όπως διατυπώθηκε από το Βολταίρο, όπου φιλοσοφώντας εκείνος, όχι αμπελοφιλοσοφώντας, όπως ο καθένας απο εμάς θα μπορούσε να κάνει.Εκείνος ο ...
χριστιανός {χριστιανός;;;ο Βολταίρος...}, την έκανε σοβαρά τη δουλειά του δυόμιση αιώνες πριν, τότε, που μεταλαμπάδευε τα φώτα του στον αιώνα της διαφώτισης, εξού και το κίνημα που εκπροσώπησε ονομάστηκε Διαφωτισμός.
Κι ύστερα το κίνημα το ζηλέψαμε κι εμείς τα Ελληνάκια που ό,τι καλό {κι ό,τι κακό} τ’ αρπάζουμε και το αναμασάμε και το μηρυκάζουμε, κι έτσι δημιουργήσαμε και τον εντόπιο Ελληνικό Διαφωτισμό.
Στο κίνημα αυτό, διακηρύσσαμε τα περί ορθότητας της σκέψης , ορθολογισμού, τα περί ελευθερίας έκφρασης και ανεξαρτησίας λόγου.
Εκεί τα λέγαμε λοιπόν, αλλά και που τα λέγαμε, τί; Οι δημοτικοί μας άρχοντες του Δήμου της Κατερίνης προσπάθησαν να  υποβαθμίσουν αξίες και ελευθερία του λόγου και κατέθησα ν μήνυση εναντίον της "ελευθερίας του τύπου".
Ομως να που η δικαιοσύνη, τυφλή μέν, αλλά με μάτια ανοικτά, σήμερα στην περιβόητη "δίκη της πετούνιας" δικαίωσε τον Βολταίρο και αυτούς που σήμερα με θάρρος και παρισία προστάτεψαν αυτά τα ιδανικά...
Πανηγυρικά αθώωσε τους κατηγορουμένους και  έτσι έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η φωνή της ελευθερίας του τύπου θα ακούγεται πάντα, όταν οι δημοσιογράφοι αγωνίζονται για την αντικειμενική και "αδούλωτη ενημέρωση," χωρίς λογοκρισία και έμμεσους εκβιασμούς με δίκες παρωδίες..
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΟΥΝΙΑΣ
Απο το πρωί έδωσαν το παρόν οι παράγοντες της δίκης, Δημοτική αρχή της Κατερίνης και κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι και εκδότες.Πολλοί παρευρέθηκαν στη δίκη, πολίτες, δημοσιογράφοι, αλλά και μέλη της εθελοντικής ομάδας δράσης.
Η διαδικασία και ξεκίνησε οι μηνυτές ήθελαν να αποσύρουν τις μηνύσεις και οι κατηγορούμενοι δέν το δέχτηκαν, δείχνοντας ότι όταν κυνδυνεύει η ελευθερία του τύπου πρέπει να είσαι λεβέντης και να μήν πτοείσαι μπρός στην κάθε μορφής ξουσία που θέλει να επιβάλλει φίμωτρα και να καταντήσει τους δημοσιογραφους "ρόμπες ξεκούμποτες" όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε ο Γιάννης Χατζηιωάννου.  
Απο τις πρώτες καταθέσεις φάνηκε, ότι το κατηγορητήριο ήταν αίολο και αστήρικτο νομικά.
Πρώτος κατέθεσε ο Δήμαρχος Κατερίνης κ Σάββας Χιονίδης που φανερά αμήχανος δέν κατάφερε να πείσει κανένα, ούτε και το δικαστήριο για τη βασιμότητα των κατηγοριών του.
Δεύτερος κατέθεσε ο αναπληρωτής Δημάρχου κ Ζήνων Σατραζέμης, ο οποίος ήταν και ο μαναδικός που εκτός απο τον κ Τσολακίδη μήνυσε και τους δημοσιογράφους...Η κατάθεσή του ήταν πραγματικά χάρτινο κουρέλι και αποδείχτηκε ότι ορθά στις στις 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ με άρθρο μας τότε του ασκήσαμε έντονη κριτική.
Μάλιστα εε ερώτηση του Εισαγγελέα της έδρας" ρώτησε ο κ Εισαγγελέας.."κύριε μάρτυρα.. άν βγώ εγώ στην πλατεία και αρχίζω να φωνάζω ότι ο κύριος Αντιδήμαρχος είναι κλέφτης.. και βρεθεί κάμερα εκεί και το καταγράψει.. θα πρέπιε να παιχτεί το ρεπορτάζ ή όχι ; και η απάντηση του κ Σατραζέμη;" ΄΄οχι γιατί θα είναι δυσφημιστικό".. Απόρησε και ο Εισαγγελέας με αυτή την απάντηση ενός κατά τα άλλα δημοκρατικού πολιτικού ανδρός  και για την άποψή του για το ρόλο και την ελευθερία του τύπου..
Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι μάρτυρες κλπ κλπ
Και η απόφαση;Πανηγυρική αθώωση και δικαίωση των κατηγορουμένων και κόλαφος για τους δημοτικούς μας άρχοντες, που πίστεψαν ότι με τέτοιες μηνύσεις θα τρομοκρατήσουν τον τύπο και θα τον υποτάξουν στα κελεύσματά τους.. 
Ο τύπος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, οι δημοσιογράφοι της επαρχίας έδειξαν ότι ξέρουν να τιμούν το λειτούργημά τους, οπως και η δικαιοσύνη που έδειξε με την απόφασή της, ΄ότι άν και έιναι τυφλή, βλέπει καλά, βλέπει μακρυά και προστατεύει βασικούς θεσμούς της δημοκρατία μας, όπως είναι η ελευθερία του τύπου.
Φωτο :
 
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: