Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Αγώνας δρόμου, ή "διαδρόμου";


29.04.2010
Βρισκόμαστε σε ένα σκληρό αγώνα δρόμου να προλάβουμε τη χρεοκοπία. Για την ακρίβεια μόλις ξεκινήσαμε από τον βατήρα. Οι μεγάλες ... αποστάσεις είναι μπροστά. Και απαιτούν δρομείς αντοχής. Καλά προπονημένους και γνώστες του «αθλήματος». Διότι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας δεν κλείνει με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Αυτός, αν όλα πάνε καλά, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη χρεοκοπία. Και θα λειτουργήσει, ακριβώς επειδή οι κερδοσκόποι αποθρασύνθηκαν και γενικεύουν από μέρα σε μέρα την επίθεση του κατά του ευρώ. Στα ελληνικά ομόλογα ρίχνουν τις τελευταίες καταιγιστικές ριπές τους. Με τα σπρεντ να ανεβαίνουν κοντά στις χίλιες μονάδες. Και ξεκίνησαν με τα πορτογαλικά.

Αλλά ο σκληρότερος αγώνας δρόμου αφορά όσα έχουμε μπροστά μας. Αυτά που πρέπει να γίνουν για να έχουμε ελπίδες ότι δεν θα παραταθεί για πολλά χρόνια η εξάρτηση της χώρας, η υποτέλεια. Που είναι αναγκαία για να ξαναφέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της πραγματικής ανάπτυξης.

Αυτό όμως κ. Πρόεδρε προϋποθέτει μια κυβέρνηση που κάθε μέλος της θα είναι ένας πραγματικός δρομέας αντοχής. Και όχι από αυτούς που έχουν ως προσόν ότι τους γνωρίσατε στα γυμναστήρια και ανταλλάξατε απόψεις καθώς έκαναν επιδόσεις στον τεχνητό «διάδρομο».Δεν φτάνουν ένας Χρυσοχοϊδης, ένας Λοβέρδος, ένας Ραγκούσης, άντε και ένας Παπακωνσταντίνου, που τον ρίξατε στα βαθιά, σε άγνωστα για εκείνον νερά. Ούτε οι καλές προθέσεις μιας Κατσέλη. Εδώ χρειάζεται όλοι οι συνεργάτες σας να έχουν την ικανότητα να δίνουν πνοή, να εμπνέουν εμπιστοσύνη. Να λύνουν προβλήματα, αντί να στοιβάζουν φακέλους για μελέτη.

Όσα και να μας δώσουν οι άλλοι –που τα δίνουν μόνο για να μπορέσουμε να πληρώνουμε κανονικά τα δανεικά μας- η μάχη δεν θα κερδηθεί αν δεν αρχίσουμε να παράγουμε, να «γεννάμε» δικά μας πλεονασματικά κεφάλαια.

Μιλάτε συνεχώς για «πράσινη ανάπτυξη». Που είναι πράγματι εφικτή σε ένα τούτο τόπο ευλογημένο και από τον Απόλλωνα με την εξαιρετική του ηλιοφάνεια, και από τον Αίολο με τους ανέμους του. Από τα αιγαιοπελαγίτικα μελτέμια ως τον Βαρδάρη. Αλλά φάγατε ήδη το ένα όγδοο της θητείας σας, χωρίς οι συναρμόδιοι υπουργοί σας να έχουν παρουσιάσει ούτε ένα σχέδιο «πράσινης ανάπτυξης».

Θα τους κρατήσετε πολύ ακόμη, να μάθουν κομμωτική στην κασίδα της ψωροκώσταινας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: