Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ή 3 ή 4 δήμοι για την Πιερία

Το αν θα έχει τρεις ή τέσσερις δήμους θα αποφασισθεί οριστικά ύστερα από διαβούλευση και συζήτηση των τοπικών κοινωνιών, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του χωροταξικού του «Καλλικράτη» στο νομό μας.
Η καθυστέρηση της.. έναρξης του Υπουργικού Συμβουλίου, καθυστέρησε και την ανακοίνωση του χωροταξικού το οποίο επισήμως δεν είχε δοθεί στη
XARTHSδημοσιότητα μέχρι αργά χθες το βράδυ. Παρά ταύτα από το απόγευμα της Τετάρτης, το σχέδιο ήταν στα χέρια των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, παρουσίασε το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης στο Υπουργικό Συμβούλιο χθες το μεσημέρι. Για την Πιερία υπάρχουν δύο προτάσεις. Η μια είναι για δημιουργία τριών δήμων και η δεύτερη τεσσάρων δήμων. Η πρώτη πρόταση περιλαμβάνει τη συνένωση του Δήμου Κατερίνης με τους Δήμους Πέτρας, Πιερίων, Κορινού, Παραλίας και Ελαφίνας με έδρα την Κατερίνη, τη συνένωση των Δήμων Δίου Λιτοχώρου και Αν. Ολύμπου με έδρα το Λιτόχωρο (και όνομα Δήμος Δίου) και τη συνένωση των Δήμων Πύδνας, Μεθώνης, Αιγινίου και Κολινδρού με έδρα τον Κολινδρό (και όνομα Δήμος Πύδνας).
Η δεύτερη πρόταση διαφοροποιείται ως προς τους Δήμους που συνενώνονται με το Δήμο Κατερίνης, αφού προτείνει τη δημιουργία ενός ορεινού Δήμου από τη συνένωση Πέτρας και Πιερίων με έδρα την Κάτω Μηλιά.
Το ποιο σχέδιο τελικά θα επιλεχθεί θα προκύψει μέσα από διαβούλευση, οι όροι της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί. Το δεδομένο είναι, ότι οι δήμοι Πέτρας και Πιερίων, έχουν εκφραστεί υπέρ της δημιουργίας ορεινού δήμου με τη συνένωσή τους. «Με βρίσκει κατ’ αρχήν θετικό το σχέδιο ως προς την ειδική μεταχείριση που προβλέπει για τους ορεινούς δήμους», σχολίασε ο δήμαρχος Πιερίων. Ο Δημήτρης Βαϊνάς, επανέλαβε τη θέση του δημοτικού συμβουλίου για τη δημιουργία ενός ορεινού δήμου από τη συνένωση των Πιερίων με την Πέτρα, σημειώνοντας πάντως ότι αποτελεί ερωτηματικό η έκφραση της τοπικής κοινωνίας και το αν αυτή εκφραστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ή θα χρειαστεί ακόμη και τοπικό δημοψήφισμα.
Ανεπιφύλακτα υπέρ της πρότασης που προβλέπει τη δημιουργία ορεινού δήμου τάχθηκε ο δήμαρχος Πέτρας. Ο κ. Παπαδημητρίου, τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι η μόνη σύμφωνη με εκείνη του Δημοτικού Συμβουλίου. «Η συγκεκριμένη πρόταση μας εκφράζει και πρέπει να τύχει στήριξης και από τον βουλευτή Θανάση Παπαγεωργίου», σχολίασε ο δήμαρχος Πέτρας. Ο κ. Παπαδημητρίου, συμπλήρωσε ότι δεν κατανοεί για ποιους λόγους δεν στηρίζει τη συγκεκριμένη πρόταση ο βουλευτής, ενώ κατέληξε σημειώνοντας πως «ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Με ενδιαφέρον αναμένεται πάντως και η σημερινή συνεδρίαση της ΤΕΔΚ, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετέχουν όλοι οι δήμαρχοι της Πιερίας. Μοναδικό θέμα συνεδρίασης θα είναι το σχέδιο «Καλλικράτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: