Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Πέμπτη 29 Απριλίου

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010
Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο
SBORONOS_1
Το μεσημέρι της Τρίτης κάτοικοι της οδού Σβορώνου μπήκαν μπροστά στα μηχανήματα του εργολάβου που κατασκευάζει τα πεζοδρόμια στην περιοχή και ...σταμάτησαν τις εργασίες.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, κι ενώ είχαν ολοκληρωθεί όλες οι προεργασίες για την τοποθέτηση των κρασπέδων σε μία λογική ευθεία, όπως προέβλεπαν τα σχέδια, ξαφνικά μετά από την πάροδο Προύσσης το πλάτος των πεζοδρομίων …άλλαζε, φάρδαινε (κατά πως λένε οι κάτοικοι, μάλλον για να ‘χουν περισσότεροι χώρο οι καταστηματάρχες να βγάζουν πραμάτειες έξω).
Κάλεσαν οι άνθρωποι τον δήμαρχο Κατερίνης, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και τον επιβλέποντα μηχανικό του έργου και ζήτησαν να δουν τα σχέδια της κατασκευής. Μετά από «έντονη» συζήτηση στη μέση του δρόμου μεταξύ των πολιτών και των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, ο δικηγόρος των πολιτών προσκόμισε αντίγραφο του σχεδίου από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, το οποίο φαίνεται να δικαιώνει τους διαμαρτυρόμενους πολίτες, ενώ ο επιβλέπων μηχανικός του έργου τους υποσχέθηκε να μετρήσει ο ίδιος το σημείο κι αν αποδειχθεί ότι υπάρχει λάθος, ο εργολάβος (είπε) οφείλει να το διορθώσει.
Πλάκα θα ‘χει τελικά να μας πουν ότι οι εργολάβοι που παίρνουν δημοτικά έργα κάνουν … του κεφαλιού τους κι αν δεν τους πάρει χαμπάρι ο κόσμος (και πώς να τους πάρει, αν δεν έχει δει τα σχέδια!) μπορεί να χτίσει (ανενόχλητος) την πόλη κατά το δοκούν του!
SBORONOS_2


Ο Γιώργος, ο Θεός και οι... κοντοί!

Συναγωνισμός... εγκωμίων προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού καταγράφηκε στη χθεσινή (σ.σ: προχθεσινή) συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
«Ο Θεός να σας έχει καλά, κύριε Παπανδρέου», είπε ένας βουλευτής. «Οι Έλληνες έχουν μόνο τον Θεό και τον Γιώργο Παπανδρέου!», πρoσέθεσε ένας άλλος. «Αν δεν υπήρχε ο Γιώργος Παπανδρέου, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε» υπερθεμάτισε κάποιος τρίτος.
Και όλους τους ξεπέρασε ένας τέταρτος: «Εσείς, κύριε πρόεδρε, είστε ψηλός και τρέχετε γρήγορα, εμείς που είμαστε κοντοί πρέπει να τρέξουμε περισσότερο!».
Βρε, τι κάνουν (και τι λένε) οι άνθρωποι για να γίνουν... υφυπουργοί!
Σχόλιο από τα χθεσινά «παραπολιτικά» της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ



SKITSO
Η Standard & Poor's υποβάθμισε χθες την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε επίπεδο «junk», που σημαίνει «σκουπίδια» τα οποία εκδίδουν αφερέγγυοι δανειολήπτες.
Φαίνεται δε μεταφράστηκε ακόμη το διάγγελμα του πρωθυπουργού από το Καστελόριζο και δεν πήραν το μήνυμα.


«Έστω στο και πέντε», είπε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχολιάζοντας την άνοδο των spread, «η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με επιτόκια ανάλογα αυτών με τα οποία η τελευταία χρηματοδοτεί (χαριστικά) τις εμπορικές τράπεζες (1%)! Ταυτόχρονα, η χώρα, απορρίπτοντας τον μηχανισμό Ε.Ε.-ΔΝΤ, οφείλει να προωθήσει τολμηρά τη διαπραγμάτευση για μια ρύθμιση του δημόσιου χρέους, ιδιαίτερα του εξωτερικού, που θα αποβλέπει στη, χωρίς όρους, διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους, τη μείωση των επιτοκίων του υπολοίπου, τη θέσπιση ικανής περιόδου χάριτος και τη διεύρυνση του χρονικού ορίζοντα αποπληρωμής του».
Τι; Δεν είναι μονόδρομος ο μηχανισμός στήριξης του Δ.Ν.Τ;


Περιφερειακή σύσκεψη με θέμα «Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την Αντιμετώπιση Δασικών Πυρκαγιών», στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς πυροπροστασίας της Κεντρικής Μακεδονίας, κανόνισε για σήμερα το πρωί η περιφερειάρχης.
Πλάκα μας κάνει; Σήμερα έχουμε άλλες φωτιές να σβήσουμε. Του Καλλικράτη!


Αφιερωμένο εξαιρετικά στους νέους Καλλικρατικούς δημάρχους

Η Μαριναλέντα, μια κοινότητα 2.645 κατοίκων στην Ανδαλουσία, δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνομικούς και τα σπίτια της νοικιάζονται µε 15 ευρώ τον μήνα.
Όταν εξελέγη για πρώτη φορά, το 1979, ο Γκορντίγιο ήταν ο νεότερος δήμαρχος στην Ισπανία. Το 1986, έπειτα από 12 χρόνια αγώνων και καταλήψεων κυρίως από τις γυναίκες του χωριού, η Μαριναλέντα κατάφερε να πάρει από ένα γαιοκτήμονα 12.000 στρέμματα γης και να δημιουργήσει έναν αγροτικό συνεταιρισμό, από τον οποίο ζει σήμερα σχεδόν όλο το χωριό.
Στον συνεταιρισμό Εl Ηumoso οι συνεταίροι εργάζονται 6½ ώρες την ημέρα, από τη Δευτέρα ώς το Σάββατο, δηλαδή 39 ώρες την εβδομάδα. Οι συγκομιδές (ελαιόλαδο, αγκινάρες, πιπεριές κ.λπ.) συσκευάζονται στο μικρό εργοστάσιο Ηumar Μarinaleda που βρίσκεται στη μέση του χωριού και στο οποίο εργάζονται, σε πολύ χαλαρή ατμόσφαιρα, περίπου 60 γυναίκες και 4-5 άνδρες. Τα προϊόντα πωλούνται κυρίως στην Ισπανία. Τα έσοδα του συνεταιρισμού δεν μοιράζονται, αλλά επενδύονται και πάλι στον συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν δουλειές. Γι’ αυτό στο χωριό δεν υπάρχουν άνεργοι. Όμως ακόμη και σε εποχές που δεν υπάρχουν αρκετές γεωργικές δουλειές για όλους, οι µμισθοί καταβάλλονται.
Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωμα. Μια θέση στον παιδικό σταθμό µε όλα τα γεύματα κοστίζει 12 ευρώ τον µμήνα. Από την άλλη, «εδώ δεν έχουμε χωροφύλακες, θα ήταν μια άχρηστη σπατάλη», λέει ο δήμαρχος.
«Εφαρμόζουμε µια συμμετοχική δημοκρατία, αποφασίζουμε για όλα, από τους φόρους ώς τις δημόσιες δαπάνες, σε μεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες», λέει ο Γκορντίγιο. «Ξέρουμε πως οι άνθρωποι μπορούμε να δουλεύουμε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά για το χρήμα».


Μια οφειλόμενη διάψευση

PAMEΔε συμμετείχε η παράταξη της ΕΣΑΚ καθηγητών στην προχθεσινή συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στα οικονομικά μέτρα που πλήττουν τους εργαζόμενους στην παιδεία, την υγεία και άλλους τομείς τους δημοσίου και της αυτοδιοίκησης.
Σε ανακοίνωση που μας έστειλε η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ Πιερίας, υπό τον τίτλο «Μια οφειλόμενη διάψευση», αναφέρει:
«Στο φύλλο της εφημερίδας Πολιτεία της Τρίτης 27 Απριλίου 2010, στα ‘Παραπολιτικά’, σε δημοσίευμα που αφορούσε τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι φορείς που συνδιοργάνωσαν τη μουσική βραδιά διαμαρτυρίας στις 27/04, αναφερόταν ότι, εκτός από τις παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που συγκροτούν την πλειοψηφία του Δ/Σ της Ε.Λ.Μ.Ε Πιερίας, συναίνεσε και η Ε.Σ.Α.Κ.-Δ.Ε.Ε, που ως γνωστό δρα στο πλαίσιο του Π.Α.ΜΕ.
Ως Π.Α.ΜΕ Εκπαιδευτικών διαψεύδουμε κατηγορηματικά ότι η Ε.Σ.Α.Κ-Δ.Ε.Ε έχει συναινέσει σε κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά το πολιτικό πλαίσιο της εκδήλωσης. Ένα πολιτικό πλαίσιο μέσα από το οποίο αποφεύγουν, όπως ο διάολος το λιβάνι, να θίξουν τα αίτια της αντιλαϊκής θύελλας των μέτρων που σοσιαλδημοκράτες και νεοφιλελεύθεροι συνδιαμόρφωσαν και συναποφάσισαν στην Ε.Ε. προς όφελος του κεφαλαίου και που με αφορμή την καπιταλιστική κρίση επιταχύνουν την εφαρμογή τους και στη χώρα μας».
Και αφού περάσει «ένα χεράκι και τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών και τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, που όπως λέει, έβαλαν πλάτη σε όλα τα αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα και τώρα «χύνουν κροκοδείλια δάκρυα», καταλήγει΅:
«Το λιγότερο που θέλουμε να πιστεύουμε είναι πως η αναφορά στη δήθεν συναίνεση της Ε.Σ.Α.Κ-Δ.Ε.Ε στην εκδήλωση-φιέστα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού οφείλεται σε παρανόηση».

Προφανώς και οφείλεται σε παρανόηση, όχι όμως δική μας. Απλά ρωτήσαμε τους εκπροσώπους των φορέων αν συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ και μας απάντησαν «ναι».
Δεν πιστεύουμε πάντως ότι το έκαναν εκ του πονηρού. Ίσως να μην τους πέρασε απ’ το μυαλό ότι η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ θα ήθελε ντε και καλά να καταδείξει ότι είναι κάθετα απέναντι, ακόμη και σε μια τέτοια διοργάνωση, όπως η συναυλία διαμαρτυρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: