Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Το τέλος και ή αρχή

TELOS«Το σχέδιο 'Καλλικράτης' σημαίνει το τέλος εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και ταυτόχρονα την αρχή μιας νέας πορείας» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, παρουσιάζοντας χθες στο Υπουργικού Συμβούλιο το νομοσχέδιο για το νέο ....αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.

Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ότι θα καταστεί κοινή συνείδηση όλων ότι το σπάταλο πελατειακό, συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος, όπως το βιώνουμε σήμερα. «Γι' αυτό», επισήμανε, «στόχος του ‘Καλλικράτη’ είναι να αποκτήσουμε ένα κράτος σύγχρονο και αποτελεσματικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο, που ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης, ένα κράτος-νοικοκύρη που σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, βοηθό του πολίτη και της επιχείρησης».
Σημείωσε ακόμη ότι το νέο κράτος πρέπει να πατά σε γερά θεμέλια και πως γι’ αυτό το λόγο η αλλαγή ξεκινά από τη βάση, δηλαδή από τους δήμους, τις περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις. «Χρειαζόμαστε δήμους και περιφέρειες λιγότερους σε αριθμούς, μεγαλύτερους σε έκταση, πλουσιότερους σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, πιο αποτελεσματικούς, πιο οικονομικούς, πιο διαφανείς, πιο δημοκρατικούς και πιο ανοικτούς στην κοινωνία» ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.
Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν οι ίδιες συμπεριφορές και στάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, όπως είχε γίνει στον «Καποδίστρια».
Εξάλλου, όπως με την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο «Καλλικράτης» εισέρχεται στην τελική φάση διαβούλευσης έως την κατάθεσή του στη Βουλή, «στη φάση αυτή είμαστε απολύτως ανοικτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο βεβαίως των αρχών που έχουμε θέσει γι’ αυτό».

Γ. Παπανδρέου «Άλμα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση»

Kατά την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός ενέταξε τον «Καλλικράτη» στις μεγάλες αλλαγές, χαρακτηρίζοντας στο σχέδιο αυτό «πραγματικό άλμα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας».
Όπως ανέφερε, θα συμβάλει στη δημοσιονομική ανάταξη, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων, καθώς θα υπάρξει μια ευρύτατη διαδικασία συγχώνευσης νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Πέρα από τη μείωση του κόστους λειτουργίας, πρόσθεσε, θα υπάρξει και μεγάλη μείωση της γραφειοκρατίας.
Παράλληλα, σημείωσε πως θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος και εποπτεία της αυτοδιοίκησης ώστε να ελέγχεται πού διατίθεται κάθε ευρώ. Επίσης θα μεταφερθεί μεγάλη σειρά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, ενώ το κράτος θα περιοριστεί στις επιτελικές του ευθύνες, οι δε υπηρεσίες θα μεταφερθούν δίπλα στον πολίτη, εκεί δηλαδή που τις έχει ανάγκη.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και μια καινοτομία την οποία χαρακτήρισε κρίσιμη, καθώς η θητεία των οργάνων της αυτοδιοίκησης επεκτείνεται με το σχέδιο «Καλλικράτης» από τα τέσσερα σε πέντε χρόνια με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να ταυτίζονται με τις ευρωεκλογές.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα εμπιστοσύνης προς την αυτοδιοίκηση.

Εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ

Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» εκτιμάται ότι θα γίνει εξοικονόμηση πόρων τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι 1.034 Δήμοι και Κοινότητες της χώρας μειώνονται σε λιγότερες από 370. Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις καταργούνται και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης συγκροτείται σε 13 αιρετές Περιφέρειες.
Τα δημοτικά νομικά πρόσωπα και οι δημοτικές επιχειρήσεις μειώνονται σε λιγότερα από 2.000 ενώ για το προσωπικό προβλέπονται μετατάξεις όπως και για το προσωπικό των υπηρεσιών των νομαρχιών η αρμοδιότητα των οποίων μεταφέρεται στους δήμους. Σε τουλάχιστον 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχεται η εξοικονόμηση πόρων από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Ο Γ. Ραγκούσης εξήγγειλε τη συνένωση δήμων, ώστε ο αριθμός τους να περιοριστεί από 1034 σε 333-343 και τη μείωση κατά 65% του αριθμού των επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για τα νησιά θα εφαρμοστεί η αρχή, «ένα νησί, ένας δήμος».
Ο υπουργός εκτίμησε ότι οι συνενώσεις θα οδηγήσουν σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Ενδεικτικά: Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων από 16.150 σήμερα θα περιοριστεί περίπου στους μισούς και οι 195 θέσεις αντινομαρχών από τις μισές αντιπεριφερειαρχών. Ο αριθμός των επιχειρήσεων θα μειωθεί κατά 4.000.
Σε ό, τι αφορά τη δανειοδότηση των νέων ΟΤΑ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 5% των τακτικών εσόδων του.


Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων

Συνδιάσκεψη για τον Καλλικράτη συγκαλεί η Ν.Δ.

Τη σύγκλιση συνδιάσκεψης για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας ανακοίνωσε ο τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Ζώης, χαρακτηρίζοντας γενικόλογο και διακηρυκτικό το νομοσχέδιο του «Καλλικράτη» που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο.
Δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν η εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ και όχι η ικανοποίηση των αναγκών της αυτοδιοίκησης και των πολιτών, ενώ αμφέβαλλε αν θα επιτευχθεί και αυτή η μείωση των δαπανών.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. μίλησε για ελλιπή διαβούλευση, αναφέροντας ότι το χωροταξικό διαμορφώθηκε «στα κλειστά υπουργικά και κομματικά γραφεία», ενώ πρόσθεσε πως ελάχιστες από τις παρατηρήσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ φαίνεται να έχουν ενσωματωθεί.

ΣΥΝ: κατηγορηματικά αντίθετος

Κατηγορηματικά αντίθετος στο σχέδιο «Καλλικράτης» δηλώνει ο ΣΥΝ «Η συγκεκριμένη “μεταρρύθμιση” δεν οδηγεί στην αναγκαία αποκέντρωση ουσιαστικών κρατικών αρμοδιοτήτων προς την αυτοδιοίκηση, απλά ανακατανέμει τις αρμοδιότητες των μέχρι σήμερα Νομαρχιών στους Δήμους και στις Περιφέρειες», σχολιάζει ο ΣΥΝ σχετικά με την παρουσίαση του σχεδίου από τον υπουργό Εσωτερικών.
«Δεν ισχυροποιεί την αυτοδιοίκηση, αφού δεν υπάρχει δέσμευση για τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων, με συνέπεια η αυτοδιοίκηση ή θα μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό ή θα ιδιωτικοποιήσει τις λειτουργίες της», συμπληρώνει.
Ο ΣΥΝ υποστηρίζει ακόμα πως ο «Καλλικράτης» δεν αποτελεί δημοκρατική μεταρρύθμιση, «αφού δεν καθιερώνει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, αντιθέτως ενισχύει και αναπαράγει το δικομματικό σύστημα και στην αυτοδιοίκηση».
«Ανοίγει το δρόμο για απολύσεις υπαλλήλων, όλων των συμβασιούχων, αλλά και μονίμων, αφού οι μετατάξεις θα γίνουν πριν δημιουργηθούν οι οργανισμοί», τονίζει ο Συνασπισμός και προσθέτει:
«Η δημιουργία πολύ μεγάλων Ο.Τ.Α. και μάλιστα χωρίς συζήτηση και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, θα δημιουργήσει μη λειτουργικά και γραφειοκρατικά σχήματα. Θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα των ενεργών πολιτών και των κινημάτων πόλης να παρεμβαίνουν, να ελέγχουν, να συσπειρώνονται, να διεκδικούν και να προωθούν λύσεις για τοπικά προβλήματα».

Οικολόγοι Πράσινοι: απέχει πολύ από τη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση

Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον «Καλλικράτη», ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τα μέτρα απέχουν πολύ από τη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση.
Μεγαλύτεροι δήμοι δε σημαίνει και καλύτερη λειτουργία τους, αλλιώς θα την βλέπαμε ήδη στους μεγάλους δήμους της χώρας.
Κέντρο βάρους παραμένει η εκλογή τοπικού άρχοντα, αντί για επιλογή προγραμμάτων και πολιτικών, διατηρώντας το σημερινό έλλειμμα δημοκρατίας και διαφάνειας.
Αρμοδιότητες μεταφέρονται χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, την ώρα που δεν είναι καν σίγουρο ποιες χρηματοδοτήσεις θα επιβιώσουν από τις υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Από την πλευρά μας, οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουμε στην ανάγκη να συνδεθεί η αυτοδιοίκηση με την τοπική δημοκρατία και την ποιότητα ζωής, λειτουργώντας και ως δίχτυ ασφαλείας σε καιρούς κρίσης. Στην κατεύθυνση αυτή θα καταθέσουμε και συγκεκριμένες προτάσεις».(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: