Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

"Μην παίζετε άλλο με την Ελλάδα" το μήνυμα της συμφωνίας προς τις αγορές Η αποτίμηση του συμβιβασμού

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.03.2010  
Το μήνυμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την Πέμπτη είναι "μην παίζετε άλλο με την Ελλάδα", δήλωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης.
Τόνισε ότι οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να ανταποκρίνονται θετικά, ενώ είπε για μια ακόμη φορά ότι τα ...
μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αρκετά.
"Με αφετηρία τη δική μας κρίση, εμπλουτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας, του ελληνικού λαού, αλλά και όλης της Ευρώπης" τόνισε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των "27".
Ο μηχανισμός στήριξης
Εξέφρασε επανειλημμένα την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και πρόσθεσε πως η απόφαση αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι η Ελλάδα έχει στο πλευρό της την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αποτελεί και ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές και τους κερδοσκόπους.
Σε ερώτηση ποιο πλαφόν βάζει η κυβέρνηση στα επιτόκια, για να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, απάντησε ότι το χειρότερο θα ήταν να μπαίναμε σε μια λογική των αριθμών, γιατί τότε όλοι θα άρχιζαν να παίζουν μαζί μας. "Αυτό που έχουμε είναι μια ξεκάθαρη δήλωση: Μην παίζετε με την Ελλάδα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: "Ο μηχανισμός μας βοηθάει, ώστε να μπορούμε πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ηρεμία να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα". "Θέλουμε έναν μηχανισμό για να μην χρειαστεί να προσφύγουμε οπουδήποτε αλλού" είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Υπογράμμισε ότι ήδη οι αγορές έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται θετικά και σημείωσε πως η συμφωνία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλη την ΕΕ.
Ο μηχανισμός αποτελεί μια αξιόπιστη απειλή για να βρει ξανά την ησυχία της η Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Για τις ελληνικές τράπεζες
Ακόμη, ανέφερε ότι "η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρατείνει αυτό το προνομιακό καθεστώς, την αποδοχή των ενεχύρων, είναι μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση, γιατί διευκολύνει και την αποστολή των ελληνικών τραπεζών". Διαβεβαίωσε επίσης ότι "δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις στην Ελλάδα" και διέψευσε φήμες περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο κ. Παπανδρέου παράλληλα ανακοίνωσε πρωτοβουλία για τη σύγκληση διάσκεψης επενδυτών στην Ελλάδα.
Αναφορικά με τις γερμανικές προτάσεις για αυστηρότερη επιτήρηση, απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση, ώστε να προληφθούν στο μέλλον περιστατικά παρόμοια με αυτά της Ελλάδας. "Έχουμε ήδη ιδρύσει την ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία και αυτό είναι ένα παρά πολύ θετικό σήμα στην Ευρώπη και διεθνώς. Η Ελλάδα γίνεται από τις πιο διαφανείς οικονομίες στην Ευρωζώνη" ανέφερε.
Για τις μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το 2010 "είναι η χρονιά των μεγάλων θεσμικών αλλαγών και πιστεύω ότι αυτό θα βάλει την βάση, ώστε με ομαλό τρόπο να φτάσουμε στην τριετία ακριβώς στους στόχους που έχουμε".
Σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, απάντησε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία εγκρίθηκαν από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. "Πιστεύω πως δεν χρειάζονται άλλα μέτρα. Τώρα χρειάζεται η εφαρμογή τους" συμπλήρωσε.
Για τα έως τώρα μέτρα είπε ότι υπάρχουν ήδη αποτελέσματα πέραν των στόχων και ότι αυτό είναι μια πολύ θετική ένδειξη για την μετέπειτα πορεία. "Το ότι πάμε έξω καλά είναι επειδή πήγαμε μέσα καλά" είπε χαρακτηριστικά.
ΚΡΑΧΤΗΣ  (http://kraxtis-gr.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια: