Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Το "πικρό ποτηρι" της προσφυγής στο Δ.Ν.Τ - Ελπίδες ότι δεν θα μας χρειαστεί



ΣΑΒΒΑΤΟ 27-3-2010

Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί, εκτός και αν παραστεί επείγουσα ανάγκη, να πιεί το «πικρό ποτήρι» της προσφυγής στην οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ, ενώ το οικονομικό επιτελείο εκφράζει την ελπίδα να μην χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός βοήθειας.
Στον μηχανισμό στήριξης, οι χώρες της ευρωζώνης -μέσω διμερών δανείων- θα προσφέρουν τα 2/3 της βοήθειας (εκτιμώμενου ύψους 22 δισ. ευρώ περίπου) και το υπόλοιπο 1/3 το.... ΔΝΤ.

Ο Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Σε δηλώσεις του, το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη...
συμφωνία των χωρών της ευρωζώνης την βοήθεια στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα να μην χρειαστεί η χώρα να χρησιμοποιήσει το «δίχτυ ασφαλείας».
«Η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές», είπε και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό βοήθειας».
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι περιορίζεται σημαντικά ο κίνδυνος μίας στάσης πληρωμών από τη στιγμή που η Ευρώπη αποφάσισε να στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπεράσει την κρίση χρέους.

Ο Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης, μιλώντας χθες Παρασκευή στο ραδιόφωνο του Real, είπε ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ εναπόκειται στη «διακριτική ευχέρεια της χώρας».
«Στόχος μας είναι να μην χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, εφόσον δανειστούμε με ορθολογικά επιτόκια, τόνισε.
Η παρέμβαση Τρισέ σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ελλάδα λειτουργεί σταθεροποιητικά για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προσέθεσε.

Η Κυβέρνηση

Κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τη συμφωνία στην ΕΕ, υπογράμμιζαν ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να ενεργοποιήσει τον συγκεκριμένο μηχανισμό, καθώς επιθυμεί να δανειστεί από την αγορά και προς αυτήν θα κινηθεί.

“Γκρίζες ζώνες”

Αναγνώρισαν ότι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» σε ότι αφορά την δυνατότητα δανεισμού από την αγορά και είπαν ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που αποφασίστηκε, πρέπει πρώτον η ενδιαφερόμενη χώρα να προσφύγει σε αυτόν, στη συνέχεια να υπάρξει εισήγηση από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατόπιν ομόφωνη απόφαση της ευρωζώνης.

Το Δάνειο

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, σημειώνεται από τους ίδιους κύκλους ότι μια χώρα της ευρωζώνης δεν έχει λόγο να πει «όχι», καθώς δεν είναι υποχρεωμένη να δανείσει την προσφεύγουσα στον μηχανισμό χώρα.
Το δάνειο δεν θα έχει «χαριστική τιμή», ούτε τον χαρακτήρα επιδότησης, αλλά εκτιμάται ότι θα έχει χαμηλότερο επιτόκιο από τις αγορές και θα κινείται -αν μπορεί να δοθεί σχηματικά- περί τον μέσο όρο επιτοκίου που δανείζονται οι χώρες της ευρωζώνης και αυτού με το οποίο δανείζουν οι αγορές την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά το ερώτημα των όρων που θέτει το ΔΝΤ για την συμμετοχή του στον μηχανισμό, τονίσθηκε ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν ζητά επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή από την Ελλάδα και αυτό έχει επιβεβαιωθεί και από συζητήσεις που είχαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης με το Ταμείο στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Το μήνυμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την Πέμπτη είναι «μην παίζετε άλλο με την Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης. Τόνισε ότι οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να ανταποκρίνονται θετικά, ενώ είπε για μια ακόμη φορά ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αρκετά.
«Με αφετηρία τη δική μας κρίση, εμπλουτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας, του ελληνικού λαού, αλλά και όλης της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των «27».

Ο μηχανισμός στήριξης

Εξέφρασε επανειλημμένα την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και πρόσθεσε πως η χτεσινή απόφαση αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι η Ελλάδα έχει στο πλευρό της την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αποτελεί και ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές και τους κερδοσκόπους.
Σε ερώτηση ποιο πλαφόν βάζει η κυβέρνηση στα επιτόκια, για να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, απάντησε ότι το χειρότερο θα ήταν να μπαίναμε σε μια λογική των αριθμών, γιατί τότε όλοι θα άρχιζαν να παίζουν μαζί μας. «Αυτό που έχουμε είναι μια ξεκάθαρη δήλωση: Μην παίζετε με την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Ο μηχανισμός μάς βοηθάει, ώστε να μπορούμε πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ηρεμία να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα».

Για τις ελληνικές τράπεζες

Ακόμη, ανέφερε ότι «η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρατείνει αυτό το προνομιακό καθεστώς, την αποδοχή των ενεχύρων, είναι μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση, γιατί διευκολύνει και την αποστολή των ελληνικών τραπεζών».
Διαβεβαίωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις στην Ελλάδα» και διέψευσε φήμες περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: