Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010
Ναι, πήραμε δανεικά και ζήσαμε σχετικά καλά. Άλλοι λιγότερο καλά, άλλοι περισσότερο.
***
Όσοι μπορούσαν και εκβίαζαν καταστάσεις από θέσεις ισχύος ήταν οι τυχεροί.
***
Με δανεικά βολέψαμε πολύ κόσμο. Ε, ήρθε η ώρα του ξεβολέματος, γιατί δεν πάει άλλο.
***
Πολύς λόγος για τα διαφαινόμενα νέα μέτρα που θα ....αναγκασθεί να πάρει εκ νέου η κυβέρνηση.
***
Μπορεί να μας κακοφαίνονται αλλά κάποια απ’αυτά είναι τελείως λογικά. Ας πάρουμε την αύξηση του ΦΠΑ που δεν είναι και τόσο τρομερό απ’την στιγμή που μπορεί να γίνει μια αλλαγή στους συντελεστές.
***
Η εμμονή της Ε.Ε. για υψηλή φορολόγηση σε είδη πολυτελείας είναι απόλυτα λογική από τη στιγμή μάλιστα που σε άλλες χώρες φτάνει το 25%.
***
Δεν ξέρω ποιον μέσο πολίτη ενοχλεί, αν φορολογηθούν ακριβά αυτοκίνητα, σκάφη, κοσμήματα, καλλυντικά, ορισμένα είδη ιματισμού, ορισμένα ποτά και είδη καπνού.
***
Είμαστε απ’ τους μεγαλύτερους καταναλωτές στον κόσμο σε σκληρά ποτά και ακριβά σήματα καπνού καθώς και σε μια μεγάλη κατηγορία extra επώνυμων προϊόντων.
***
Αλλαγές «σηκώνει» και ο συντελεστής του 9% όπου υπάρχουν πολλά είδη με ελαστική ζήτηση και μια σημαντική αύξηση του συντελεστή δεν θα επηρέαζε σημαντικά την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, καθότι υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες.
***
Ακόμη και ο χαμηλός συντελεστής 4,5% σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, έχει την άνεση να δεχθεί μια μικρή αύξηση, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που καταστρατηγείται το πνεύμα του νομοθέτη με αθέμιτες εμπορικές δραστηριότητες περιοδικών και εφημερίδων.
***
Η εξίσωση φόρου στα καύσιμα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι εφικτή και θα ήταν ανώδυνη αν υπήρχε έλεγχος στην πηγή. Μη ξεχνάτε ότι τα 14 λεπτά του πρόσφατου φόρου μετατράπηκαν σε 40-50 λεπτά, ελέω κερδοσκοπίας.
***
Και να’ρθουμε στην περίπτωση του 14ου μισθού που αργά ή γρήγορα βαίνει προς κατάργηση. Μη ξεχνάμε ότι δώρα και επιδόματα στο δημόσιο κοστολογούνται με 3 δις ευρώ, όσα δηλαδή αναμένεται να προκύψουν από την είσπραξη νέων φόρων σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα και μέρος της φοροδιαφυγής.
***
Δυστυχώς είναι το πλέον άμεσο και αποτελεσματικό μέτρο στο σκέλος των δαπανών γι’αυτό και η εμμονή των ευρωπαίων στην κατάργηση ενός κεκτημένου, κατ’εξαίρεση των τριών  σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων της Μεσογείου.
***
Ο αντίλογος είναι ισχυρός και μιλάει για μείωση ρευστότητας, ύφεση και υποβάθμιση ποιότητας ζωής και έτσι πράγματι είναι αλλά δυστυχώς οι δυνατότητες επιλογής είναι περιορισμένες.
***
Συμπερασματικά, φαίνεται ότι σύντομα θα επιβληθούν και τα νέα μέτρα που φυσικά δεν θα μας σώσουν αλλά θα επιβραδύνουν την πορεία μας προς την πτώχευση.
***
Οι συνταγές αυτές βέβαια είναι καθαρά νεοφιλελεύθερες και όσο η σκέψη του Friedman κυριαρχεί στην Ευρώπη οι λαοί θα εξουθενώνονται προς τέρψιν λίγων οικογενειών που ελέγχουν το παγκόσμιο σύστημα.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: