Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Συναίνεση με κράτος δικαίου

Papadreou_exagelies_VouliΣυνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης το άτυπο υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια του οποίου, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις επαφές που είχε στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, οι οποίες και κατέληξαν σε κοινή δήλωση πολιτικής στήριξης στην Ελλάδα των 27 αρχηγών-κρατών και κυβερνήσεων. Όπως τόνισε "δεν ζητάμε χρήματα από άλλους, δεν ζητάμε χρήματα από Γερμανούς, Ιταλούς, Γάλλους ή οποιουσδήποτε άλλους φορολογούμενους. Ζητάμε τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας που θα εξασφαλίσει στη χώρα την αξιοπιστία και τη δυνατότητα να δανείζεται με κανονικούς όρους".
Συνεχίζοντας ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι: "Η απόφασή μας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία δεν έχει καμιά ρεβανσιστική λογική. Πρέπει να χτίσουμε την επόμενη σελίδα για τη χώρα μας πάνω στο φως της αλήθειας ώστε να μην εγκαλείται η Ελλάδα συνέχεια για το τι έχει κρύψει ή δεν έχει κρύψει. Η συναίνεση  πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος δικαίου και όχι στην απόκρυψη της αλήθειας και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να εξετάσουμε την ιστορική διαδρομή του χρέους ή των ελλειμμάτων. Εμείς θέλουμε να γίνει σοβαρή αξιολόγηση και εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας ώστε να μην υπάρχει μια γενική και ανεύθυνη μετρολογία. Έχουμε τονίσει και επαναλαμβάνουμε τις δικές μας ευθύνες για τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και της κυβέρνησης της ΝΔ. Είμαστε έτοιμοι να τα διορθώσουμε και να κάνουμε σοβαρές τομές. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε σελίδα, είμαστε έτοιμοι να κόψουμε σημαντικά τα ελλείμματα, βάζοντας ταυτόχρονα τη χώρα σε αναπτυξιακή πορεία, όμως δεν θέλουμε να είμαστε το αλεξικέραυνο των όποιων κερδοσκόπων που δεν μας επιτρέπουν να ασχοληθούμε με το πρόγραμμα που και οι ευρωπαίοι και εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε".
Αναφερόμενος στο θέμα των ελέγχων ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως ο έλεγχος στα υπουργεία θα είναι μηνιαίος και μάλιστα με δείκτες, κάτι που πρώτη φορά συμβαίνει στο ελληνικό κράτος.
Τέλος ο πρωθυπουργός ζήτησε πολιτική στήριξη ώστε να σταματήσει η ευκολία της κερδοσκοπίας και του διασυρμού της χώρας με κρυφούς ή μη στόχους και τόνισε ότι η συναίνεση που χρειάζεται πρέπει να βασίζεται πάνω σε ένα κράτος δικαίου και όχι στην απόκρυψη της αλήθειας.Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: