Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Ο Πάγκαλος στο τραπέζι του Καραμανλή - ΙΔΙΟΧΕΙΡΟ σημείωμα

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ - ΒΗΜΑ | 

ΕΝΑ ΙΔΙΟΧΕΙΡΟ σημείωμα για τη στρατηγική του Βατοπαιδίουκληρονόμησεο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μαζί με τα έπιπλα του Μεγάρου Μαξίμου που μεταφέρθηκαν στην οδό Ζαλοκώστα! Ο κ. Θ. Πάγκαλος (στη φωτογραφία) μετακόμισε το περασμένο Σαββατοκύριακο από το κακοσυντηρημένο και δαπανηρό νεοκλασικό της οδού Φιλελλήνωνστον φρεσκοβαμμένο έκτο όροφο του υπουργείου Εξωτερικών στην οδό Ζαλοκώστα. Στο γραφείο του έχει τοποθετηθεί ένα τραπέζι συσκέψεων που μοιάζει σαν να έγινε παραγγελία για εκείνον. Τέσσερις ξυλόγλυπτοι αμφορείς, αντί για πόδια, στηρίζουν τον όγκο του τραπεζιού. Στις γωνίες ισάριθμα τελώνια βγάζουν αυθάδικα τη γλώσσα στον επισκέπτη που θα χαμηλώσει το βλέμμα για να παρατηρήσει τα σκαλίσματα. Η επιλογή αυτή θα ταίριαζε γάντι στον παλαιό Πάγκαλο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησηςόμως, όπως βεβαιώνουν οι υπουργοί που συμμετέχουν στις συσκέψεις στις οποίες προεδρεύει, έχει χάσει το παροιμιώδες δηκτικό χιούμορ του. Το συγκεκριμένο τραπέζι είναι αντίκα. Το βρήκαν οι συνεργάτες του στην αποθήκη της Βουλής και αποτελούσε κομμάτι της επίπλωσης στο γραφείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σίγουρα πάνω του γράφτηκε Ιστορία. Και όπως φαίνεται, θα συνεχίσει να γράφεται. Ο κ. Πάγκαλος ανέλαβε με εντολή του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να παρακολουθεί την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Αυτό σημαίνει ότι συγκεντρώνει τα κρίσιμα στοιχεία απ΄ όλα τα υπουργεία και τα ενοποιεί, ότι δίνει πολιτικές κατευθύνσεις στους υπουργούς σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και ότι ενημερώνεται για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Θα περίμενε κανείς ότι στο κατόπι του κ....... Πάγκαλου τρέχει ένας στρατός συμβούλων. Αλλωστε η «Βίβλος» που περιγράφει βήμα προς βήμα πώς θα γίνει η έξοδος της χώρας από τη δημοσιονομική «Αίγυπτο» στη Γη της Επαγγελίας έχει γίνει μπεστ σέλερ σε ευρωπαϊκά κυβερνητικά γραφεία, σε διεθνή μέσα ενημέρωσης και σε κερδοσκοπικά funds. Ο κ. Πάγκαλος παρακολουθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας με τη βοήθεια τριών συνεργατών. Της 27χρονης οικονομολόγου Ανθής Σουλιτσιώτη , του 34χρονου δικηγόρου Ανδρέα Κουλούρη και της 37χρονης δικηγόρου Μίνας Φίλιππα. Η κυρία Σουλιτσιώτη, με Μάστερ στα Οικονομικά, εργαζόταν πριν στην Ενωση Τραπεζών Ελλάδος και παρίσταται σε όλες τις συσκέψεις που αφορούν το ΠΣΑ. Ο κ. Κουλούρης έχει αναλάβει να παρακολουθεί την πορεία των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών και ΔΕΚΟ. Και η κυρία Φίλιππα, κάτοχος τεσσάρων μεταπτυχιακών τίτλων με προϋπηρεσία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έχει διασυνδεθεί με τις υπηρεσίες της ΕΕ και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο διευθυντής του γραφείου κ. Γ. Καλατζής, 38 ετών, πολιτικός επιστήμων, είναι γενικών καθηκόντων.
Ο επιλοχίας της κυβέρνησης
Χειρόγραφο σημείωμα για την υπόθεση του Βατοπαιδίου που βρέθηκε σε τραπέζι το οποίο προήλθε από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στη Βουλή και μεταφέρθηκε στο νέο γραφείο του κ. Πάγκαλου. Αριστερά, το τραπέζι το οποίο βρήκαν συνεργάτες τού κ. Πάγκαλου στην αποθήκη της Βουλής και αποτελούσε κομμάτι της επίπλωσης στο γραφείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή
Αρκούν αυτοί; Προφανώς όχι. Ωστόσο ο νόμος του 1985 για τη λειτουργία της αντιπροεδρίας προβλέπει πέντε θέσεις ειδικών συμβούλων, ενώ στα γραφεία των υπουργών προβλέπονται ως 20. Η έλλειψη ικανού αριθμού συνεργατών δεν είναι η αιτία για τη βαρυθυμία του αντιπροέδρου, η οποία ξεσπά σε κάθε σύσκεψη πάνω σε διαφορετικό υπουργό (ορισμένες φορές και σε περισσότερους από έναν). Με την οικονομία στην Εντατική και τον Πρωθυπουργό να ταξιδεύει συνεχώς προκειμένου να αντιστρέψει την κακή εικόνα για την Ελλάδα και να ξανακερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία της, ο κ. Πάγκαλος έχει μετατραπεί στον επιλοχία της κυβέρνησης. Συγκαλεί συσκέψεις, ακόμη και για θέματα που δεν εμπίπτουν στις άμεσες αρμοδιότητές του, και βγαίνει μπροστά σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις (ΟΛΠ, σταζ, νομοσχέδιο για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, αγροτικές κινητοποιήσεις, δαπάνες). Η ενασχόλησή του σχεδόν με όλες τις κρίσεις στην κυβέρνηση έχει αρχίσει να κουράζει τους υπουργούς, ενδεχομένως και τον ίδιο. Οσοι τον στηρίζουν στην κυβέρνηση λένε ότι πρέπει να δει κανένας όχι πόσες κρίσεις διαχειρίστηκε αλλά πόσες έχει προλάβει. Οι υπόλοιποι επιμένουν ότι τους ζητεί πολλά, ενώ δεν βοηθά να προχωρήσουν θέματα όπως ο διορισμός διοικήσεων σε νοσοκομεία, Ταμεία και οργανισμούς ώστε να περισταλούν οι δαπάνες.
Την περασμένη Τρίτη συγκάλεσε σύσκεψη για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, με εντολή του κ. Παπανδρέου. Σε αυτήν δεν πέρασαν απαρατήρητα τα «καρφιά» του κ. Πάγκαλου προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο για τον τρόπο με τον οποίο καλύπτει η ΕΡΤ τις κινητοποιήσεις και τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ.Καστανίδη για την ολιγωρία των εισαγγελικών αρχών απέναντι στο κλείσιμο εθνικών οδών και τελωνείων. Επίσης, επέκρινε τον παρόντα στη σύσκεψη Γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Σωκρ.Ξυνίδη επειδή δεν έχει οργανωθεί το κόμμα.
Ο κ. Καστανίδης απάντησε ότι δεν είναι δουλειά του να παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, ο κ. Γερουλάνος όμως ανακοίνωσε έπειτα από δύο ημέρες τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, και οι επιλογές του δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τις προτάσεις του αντιπροέδρου. Η δυσαρέσκεια που υφέρπει στα υπουργικά γραφεία έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κ. Πάγκαλος αντικαθιστά όλο και πιο συχνά τον Πρωθυπουργό. «Εμείς δεν ψηφίσαμε να μας κυβερνάει ο Πάγκαλος» λένε. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι 72 ετών και, παρ΄ ότι κανένας δεν αμφισβητεί την εμπειρία και τις ικανότητές του, αρκετοί προβληματίζονται για τη δυνατότητά του να αντεπεξέλθει στο βάρος των καθηκόντων του. Στα υπουργικά γραφεία ψιθυρίζεται ότι όταν βαριέται τα σχοινοτενή υπουργικά συμβούλια δεν διστάζει να πάρει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Διαβούλευση δεν υπάρχει
Βεβαίως όταν προεδρεύει ο ίδιος κανένας από τους παρισταμένους δεν διανοείται να αφαιρεθεί. Ο κ. Πάγκαλος δεν είναι οπαδός της διαβούλευσης. Οταν συγκαλεί την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή προσέρχεται με συγκεκριμένη ατζέντα ώστε να προκύπτουν κάθε φορά δεσμευτικές αποφάσεις. Ετσι, στη δεύτερη κιόλας συνεδρίαση της επιτροπής, την Τετάρτη, προσδιορίστηκαν τουλάχιστον 200 φορείς που εποπτεύει το Δημόσιο, από τους οποίους άλλοι δεν έχουν συγκεκριμένο έργο και άλλοι παρέμεναν σε λειτουργία για να τακτοποιούνται στις διοικήσεις τους κομματικά στελέχη με παχυλούς μισθούς. Οι φορείς αυτοί θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν και ο κ. Πάγκαλος ρώτησε τους παρισταμένους αν θα ήθελε κάποιος να ανακοινώσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Οταν οι υπουργοί άρχισαν να κοιτάζουν αμήχανα ο ένας τον άλλον και έπειτα στράφηκαν σε αυτόν, ο αντιπρόεδρος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του.
Το ξεχασμένο χαρτί για το Βατοπαίδι
Oκ. Πάγκαλος μπορεί να έχει επενδύσει σε νέους συνεργάτες, σε ό,τι αφορά όμως τα λειτουργικά έξοδα του γραφείου του αποδεικνύεται «σφιχτοχέρης». Η παρακολούθηση των κρατικών δαπανών αποτελεί τη βασική του προτεραιότητα και προφανώς επιθυμεί να δώσει ο ίδιος το καλό παράδειγμα. Γι΄ αυτό επίπλωσε το νέο γραφείο του χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ. Βιβλιοθήκες, ερμάρια, τραπέζια, καρέκλες, καναπέδες, όλα προέρχονται από το υπουργείο Αιγαίου, όπου στεγαζόταν αρχικώς η αντιπροεδρία, από την αποθήκη της Βουλής, από το υπουργείο Εξωτερικών (συνέβαλε με τις κίτρινες δερμάτινες καρέκλες που χρησιμοποιούνταν στο εστιατόριό του) και από τα αποθέματα του «Αθήνα 2004». Τα χαλιά θα δωριστούν από τον ΕΟΜΜΕΧ με σκοπό να λειτουργήσουν ως διαφήμιση.
Στην αίθουσα συσκέψεων το μακρόστενο τραπέζι που προήλθε από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στη Βουλήέκρυβε ένα μυστικό. Στα συρτάρια του είχε ξεχαστεί ένα φύλλο χαρτί με σημειώσεις για τη στρατηγική της κυβέρνησης της ΝΔ στην υπόθεση Βατοπαιδίου. Στο κτίριο του υπουργείου Αιγαίου τα έξοδα λειτουργίας είχαν αρχίσει να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο. Τα υδραυλικά έτρεχαν, η θέρμανση ήταν ανεπαρκής, καμινάδα δεν υπήρχε και για να φτιαχτεί χρειάζονταν 18.000 ευρώ. Μόνο τα έξοδα καθαριότητας άγγιζαν τις 2.000 ευρώ κάθε μήνα. Γι΄ αυτό, όταν υπήρξαν δημοσιεύματα για το 1 εκατ. ευρώ που δόθηκε ως προϋπολογισμός στην αντιπροεδρία, η οποία έπρεπε να στηθεί εκ του μηδενός, το γραφείο του κ. Πάγκαλου αντέδρασε με μια οργισμένη ανακοίνωση και με εξώδικα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: