Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ «Το παγόβουνο είναι μπροστά μας»

«Οι εξεταστικές δεν είναι ό,τι καλύτερο για το πολιτικό κλίμα και για τη χώρα, αλλά έπρεπε να απαντήσουμε στο αίτημα των πολιτών για απόδοση ευθυνών». Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου σημειώνει επίσης ότι «για τις υποθέσεις της Siemens και του Χρηματιστηρίου πρέπει να ριχτεί άπλετο φως κι ας ματώσουμε».
**Στόχος της στο μέτωπο της Παιδείας είναι ένα σχολείο που θα θέτει «πρώτα τον μαθητή», θα του παρέχει ουσιαστική γνώση και θα τον απαλλάσσει από ταλαιπωρίες και περιττά έξοδα. Οι παρεμβάσεις θα ολοκληρωθούν με το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.
* Δικαιολογείται ο αιφνιδιασμός της κυβέρνησης στο αγροτικό; Το υποτιμήσατε...
- Ποτέ δεν υποτιμήσαμε τους αγρότες. Τους τιμήσαμε και μας τίμησαν επανειλημμένα. Και βέβαια δεν υπάρχει αιφνιδιασμός, όταν γνωρίζουμε για το «χρονικό μιας προαναγγελθείσας ετήσιας κινητοποίησης». Είναι όμως δεδομένο ότι η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση δε ....μπορεί να λειτουργήσει με τη συνήθη λογική του «δίνω και ανοίγω...». Είναι αδιανόητο να παραμένει εκτός δημόσιας συζήτησης το θέμα της λειτουργίας των συνεταιρισμών, της διαχείρισης της γης, του κόστους παραγωγής, της εμπορίας των προϊόντων, της επιμόρφωσης των αγροτών.
* Αυτοκριτική δεν ακούω. Κυβερνούσατε επί 20 χρόνια, οι συνεταιρισμοί στα δικά σας χέρια χρεοκόπησαν...
- Υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ από το 2004 έκανε και βαθιά αυτοκριτική και υιοθέτησε μια νέα προσέγγιση για το αγροτικό πρόβλημα. Οι αλλαγές που έχουμε προτείνει και έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα του 2007 εμπεριέχουν όλη την αυτοκριτική για τη δική μας κυβερνητική περίοδο.
* Για πολλούς η υπόθεση για το αγροτικό χάθηκε τη δεκαετία του '80, όταν στη χώρα έπεσαν πολλά χρήματα, αλλά δεν πήγαν εκεί που έπρεπε...
- Τότε δεν είχαμε ούτε τις δομές ούτε την κουλτούρα ούτε τη γνώση για να διαχειριστούμε σωστά έναν πακτωλό χρημάτων. Από τη μια όντως ενισχύθηκε ο αγρότης, από την άλλη όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα για διαρθρωτικές αλλαγές.
* Τους είχατε τάξει προεκλογικώς ένα δισ. ευρώ. Τώρα τα ζητούν.
- Η κυβέρνηση στη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσης ανταποκρίθηκε με το επίδομα αλληλεγγύης, με την επιστροφή ΦΠΑ, με τις προκαταβολές επιδοτήσεων. Δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες. Δεν επιτρέπεται σε κανένα, στο πολιτικό σύστημα, στις επαγγελματικές τάξεις ή στους πολίτες, να αναπτύσσει το «σύνδρομο του Τιτανικού». Το παγόβουνο είναι μπροστά μας και θα το αποφύγουμε με τις σωστές και άμεσες κινήσεις στο εσωτερικό.
* Τις καταλήψεις των δρόμων ως μορφή πάλης τις είχατε σιγοντάρει όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση. Τώρα τις χαρακτηρίζετε ανεύθυνη επιλογή.
- Ποτέ ως αντιπολίτευση δεν είπαμε «ναι» στις καταλήψεις των δρόμων. Προσωπικά καταδικάζω κάθε μορφή κατάληψης δημοσίου χώρου, την οποία προσλαμβάνω ως το έσχατο μέτρο πάλης που δεν δικαιολογείται στις ευνομούμενες πολιτείες παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις και μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα.
* Οι αγρότες θεωρούν ότι αυτό είναι το έσχατο μέσο πάλης.
- Το αγροτικό πρόβλημα δεν λύνεται με ad hoc επιδοτήσεις μία φορά το χρόνο. Αυτού του είδους η πρακτική οδηγεί στην επανάληψη του φαινομένου κάθε χρόνο την ίδια εποχή. Είναι σήμερα η στιγμή για ένα διάλογο εφ' όλης της ύλης, δεν είναι η στιγμή για ακραίες μορφές πάλης.
* Το θέμα είναι ότι οι αγρότες όπως και άλλες κοινωνικές ομάδες δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα.
- Το κατανοώ. Ομως όλοι έχουμε ευθύνες. Δεν υπάρχει ένα κακό πολιτικό σύστημα από τη μια και οι καλές κοινωνικές τάξεις από την άλλη. Στη δημοκρατία λειτουργούν η κυβέρνηση, τα κόμματα και η Βουλή. Οποιος έχει άλλη πρόταση ας την κάνει. Να κυβερνήσουν τα τρακτέρ; Είναι δυνατόν;
* Πήρατε ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές με το ομόλογο. Το επιτόκιο, όμως, είναι μεγάλο. Πανηγυρίζετε που χρεώνετε τη χώρα;
- Θυμίζω ότι τα 5,5 χρόνια Νέας Δημοκρατίας είναι αυτά που μας έφεραν στη χειρότερη φάση δημοσίου χρέους και στους χειρότερους όρους δανεισμού που γνώρισε ποτέ η χώρα. Ειδικά η πρόσφατη εξέλιξη στις αγορές δεν είναι για πανηγυρισμούς, ούτε για χαμόγελα. Βρισκόμαστε σε ασταθή ισορροπία που απαιτεί ψυχραιμία, εγκράτεια στην ανακοίνωση προθέσεων και στοχοπροσήλωση με χρονοδιάγραμμα και ενιαία γραμμή.
* Υπάρχει συνωμοσία κερδοσκόπων κατά της χώρας;
- Οι κερδοσκόποι κάνουν αυτό που λέει η ιδιότητά τους, κερδοσκοπούν. Το πρόβλημα είναι πώς αντιμετωπίζουμε εμείς την κατάσταση.
* Μέχρι τώρα πάντως την «αντιμετωπίζετε» με καθυστερήσεις, αρρυθμίες, αναδιπλώσεις. Σε συνθήκες κρίσης με τέτοιο συντονισμό θα πορευτείτε;
- Διανύουμε την πιο δύσκολη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη μεταπολίτευση και μετά. Μιλάτε για προβλήματα συντονισμού. Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν και έγιναν αντιληπτά. Ομως εκείνο που μένει, είναι το εύρος της δουλειάς που έχει ήδη γίνει, τα μέτωπα ανατροπών που έχουν ανοίξει σε τρεις μόλις μήνες.
* Γιατί όλοι μάς κατηγορούν ότι καθυστερούμε να πάρουμε μέτρα;
- Δεν παίζουμε «Μονόπολη». Η πραγματικότητα υπερβαίνει κάθε αρνητική πρόβλεψη και από τις αποφάσεις αυτές κρίνεται η ζωή όλων των Ελλήνων και το μέλλον της νέας γενιάς. Ας μην ξεχνάμε το τεράστιο πρόβλημα της αξιοπιστίας της χώρας μας ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το «greek statistics» χρησιμοποιείται ως ανέκδοτο.
* Αυτό δεν δικαιολογεί τις καθυστερήσεις...
- Κάθε απόφαση για να είναι υλοποιήσιμη πρέπει να είναι μελετημένη, να έχει συγκεκριμένη στόχευση και οι πολίτες να κατανοούν την αναγκαιότητά της. Και αυτά σε ελάχιστο χρόνο... χθες δηλαδή! Εχουμε χρέος να επιτύχουμε, και αυτό σημαίνει πρώτα από όλα επανάκτηση της εμπιστοσύνης. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο. Η εμπειρία από την προσπάθεια να κερδίσω λίγες εβδομάδες για να πάρουμε μέτρα και να αποφύγουμε το πρόστιμο 15.000 την ημέρα για την ενσωμάτωση της οδηγίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα ήταν τραυματική. Και πάλι η ακύρωση του προστίμου δεν επετεύχθη επειδή δηλώσαμε την πρόθεσή μας, αλλά επειδή υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας.
* Ζητάτε συναίνεση από τη Ν.Δ. για την οικονομία. Το κλίμα πόλωσης που θα δημιουργηθεί με αφορμή τις εξεταστικές θα λειτουργήσει αποθαρρυντικά.
- Οι εξεταστικές επιτροπές δεν είναι ό,τι καλύτερο για το πολιτικό κλίμα και για τη χώρα. Αλλά πώς αλλιώς θα απαντήσουμε στο αίτημα των πολιτών για απόδοση ευθυνών; Είναι σημαντικό ότι όλα τα κόμματα συμφωνούν και φαίνεται πως υπάρχει από όλους η πρόθεση να δοθούν επιτέλους απαντήσεις με ονοματεπώνυμο.
* Στο κάδρο είναι ο Κ. Καραμανλής λόγω της επιστολής του στον Χριστοφοράκο, όπως αποκάλυψε η «Κ.Ε».
- Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη να ριχθεί άπλετο φως. Τα στελέχη της Ν.Δ. μας έλεγαν ότι η ιστορία της Siemens δεν τους αφορά. Με την αποκάλυψη της επιστολής τι πρέπει να υποθέσουμε; Δεν ήξεραν τι έλεγαν ή μας έλεγαν ψέματα;
* Στην υπόθεση της Siemens και του χρηματιστηρίου υπάρχει εμπλοκή και δικών σας στελεχών. Θα την αντέξετε την αλήθεια;
- Ας ματώσουμε αν χρειαστεί.
* Κάθε υπουργός Παιδείας έχει τη «λόξα» της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Θέλετε κι εσείς να συνδέσετε το όνομά σας με κάποιο μεγάλο έργο;
- Δεν θεωρώ αρνητικό για έναν πολιτικό να συνδέει το όνομά του με κάτι μεγάλο. Η «λόξα», όπως την χαρακτηρίζετε, υποδηλώνει τη γενική αναγνώριση της ανάγκης για βαθιές τομές στον χώρο της παιδείας. Ξεκινάμε λοιπόν από το νηπιαγωγείο και φθάνουμε στα μεταπτυχιακά
* Τι θα κάνετε με τα κολέγια, το άσυλο, τα φροντιστήρια, το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα που φθίνει;
-Προστατεύουμε την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα πανεπιστήμια και στηρίζουμε τις αποφάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για το άσυλο με συγκεκριμένους στόχους, που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Επανακαθορίσαμε το καθεστώς των «κολεγίων» ως σχολών μεταλυκειακής εκπαίδευσης και προχωρήσαμε σε ριζικές ρυθμίσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα, στα πρότυπα όσων ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Σύντομα θα φέρουμε στη Βουλή νόμο για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που θα απαντά στην αντικειμενική και αξιοκρατική διαδρομή τους στο σχολείο, και αναγνώριση της προσφοράς καθενός. Επεξεργαζόμαστε το «νέο σχολείο», ανοικτό, με καινοτομία, δημιουργικότητα, χρήση των νέων τεχνολογιών. Το σχολείο που θα θέτει «πρώτα τον μαθητή», θα του παρέχει ουσιαστική γνώση και θα τον απαλλάσσει από περιττή ταλαιπωρία και τους γονείς του από περιττά έξοδα. Με μια λέξη, κάνουμε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις που θα ολοκληρωθούν με το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ένα πιο αποδοτικό πλαίσιο λειτουργίας τους».
* Ενδιαφέρεστε για το δήμο της Αθήνας ή για την περιφέρεια Αττικής;
- Οχι. Πιστεύω ότι ιδιαίτερα για το δήμο της Αθήνας πρέπει να σταματήσει η ιστορία με στελέχη που μπαινοβγαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.(ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: