Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Σχέδιο εθνικής ανάταξης

PapandreoudavosΚρίσιμο τεστ της ελληνικής Οικονομίας την ερχόμενη Τετάρτη οπότε αναμένεται η γνωμοδότηση από το κολλέγιο επιτρόπων της Kομισιόν για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Οι κρίσιμες παρατηρήσεις της Kομισιόν αφορούν τις δεσμεύσεις του προγράμματος σταθερότητας. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ελληνική παρουσία στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός , τονίζοντας ότι πέρασε ένα θετικό μήνυμα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Με συνεντεύξεις του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στα μέτρα που απαιτούνται για την εξυγίανση της οικονομίας και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν αναμένει οικονομική βοήθεια και δεν έχει ζητήσει κανένα σχέδιο διάσωσης. "Αστείο, είναι ότι θα βρεθούμε εκτός ευρωζώνης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο Associated Press, ενώ στο CNN δήλωσε ότι "δεν χρειαζόμαστε στήριξη και δεν θα ζητήσουμε στήριξη".
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος ......Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για κερδοσκοπικά παιχνίδια. Την ίδια ώρα, Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΟΟΣΑ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Γερμανία και Γαλλία προέβησαν σε δηλώσεις στήριξης της ελληνικής προσπάθειας για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Μεταξύ άλλων, διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεωκοπίας ή αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καθώς και ότι η ελληνική κρίση δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για την σταθερότητα της ευρωζώνης, ενώ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει όλα τα μέτρα που απαιτούνται.
Ακόμη, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αλλαγές στη φορολογία. Μεταξύ άλλων θα προβλέπουν κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης, φοροαπαλλαγών και καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας. Από τις ρυθμίσεις αυτές, προβλέπεται η εξοικονόμηση πάνω από 4 δις ευρώ.
Στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών η φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με πληροφορίες τοποθετούνται ταμειακές μηχανές σε κάθε επαγγελματικό κλάδο, ενώ διασταυρώσεις και δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα γίνονται συχνά σε πολλές κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών.
Τέλος, εφοριακοί τριών ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης, φέρονται ως εμπλεκόμενοι σε μία πρωτοφανή για τα φορολογικά δεδομένα της χώρας υπόθεση, που έχει να κάνει με κατάχρηση 8,8 εκατομμυρίων ευρώ. Έρευνες για την υπόθεση διενεργεί η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

Δεν υπάρχουν σχόλια: