Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Δραστικά μέτρα

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009
Λιτότητα τριών ταχυτήτων και απογραφή όλων των αμοιβών στο Δημόσιο
Δραστικά μέτρα
Εισοδηματική πολιτική τριών ταχυτήτων με αυξήσεις 1,5% για τους δημοσίους υπαλλήλους που οι συνολικές αποδοχές τους δεν ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ τον μήνα, πάγωμα για όσους υπερβαίνουν το όριο και περικοπές αμοιβών τουλάχιστον 10% στους προέδρους των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και στα υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοσίου χαράσσει η κυβέρνηση κάτω από την ασφυκτική πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των δανειστών να λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών του προϋπολογισμού. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο κονδύλι του προϋπολογισμού είναι αυτό για μισθούς και συντάξεις, που θα ανέλθει το 2010 στα 26 δισ. ευρώ σε σύνολο δαπανών 58 δισ. ευρώ, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ.Σαχινίδης προχωρεί στην απογραφή όλων των μισθών στο Δημόσιο (μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών) προκειμένου να εισηγηθεί την εισοδηματική πολιτική προτού ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις μέσα στον Ιανουάριο.
Επίσης, για το 2010 θα περικοπούν τα επιδόματα που προστίθενται στον βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων εφόσον αυτός ξεπερνά τις 2.000 ευρώ τον μήνα κατά 10%, απόφαση που θα οδηγήσει στη μείωση του συνολικού κονδυλίου μισθοδοσίας κατά 4%. Για όλους όσοι έχουν βασικό μισθό .....από 2.000 ευρώ και πάνω θα καταβληθούν μόνο οι αυξήσεις που προκύπτουν από τις ωριμάνσεις (δηλαδή, το χρονοεπίδομα και τα οικογενειακά επιδόματα).

Επίσης, 
για τον στενό δημόσιο τομέα θα περικοπούν οι αμοιβές για συμμετοχές σε επιτροπές, οδοιπορικά και άλλα έξοδα τουλάχιστον κατά 10%.
Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή στις ΔΕΚΟ και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (νοσοκομεία, ιδρύματα, ταμεία κτλ.), πέραν της μείωσης κατά 50% των αμοιβών των προέδρων, των διευθυνόντων συμβούλων και των μελών διοικητικών συμβουλίων που ανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου, ο κ. Σαχινίδης ξεκαθαρίζει ότι θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 10% οι αμοιβές των προέδρων και των διευθυνόντων συμβούλων οι οποίες βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Παράλληλα η κυβέρνηση θα καλέσει τις νέες διοικήσεις να συντάξουν προγράμματα εξυγίανσης δίνοντας προθεσμία τεσσάρων ετών για την εξάλειψη των ελλειμμάτων στις ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν πηγή αύξησης του δημοσίου χρέους εκτός προϋπολογισμού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση να ανασυσταθούν οι διοικήσεις και να περιοριστεί κατά 50% ο αριθμός των μελών των ΔΣ. 
ΚΡΑΧΤΗΣ
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: