Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΕΑΣ Πιερίας: Όλοι οι αγρότες τα μισά θα πάρουν


TA_MISA_THA_PAROYNΣήμερα η καταβολή του 50% των Δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης 2009 στους παραγωγούς όλης της χώρας

Παραπληροφορεί ο κ. Αμοιρίδης. Το ποσοστό ψηφιοποίησης στο νομό δεν 60%, όπως ισχυρίστηκε, αλλά πάνω από το 80%, λέει ο διευθυντής ΕΑΣ Πιερίας
Στους συνεταιριστικούς φορείς των αγροτών ρίχνει το ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για τη μη καταβολή, μέχρι σήμερα, των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης των αγροτών, επικαλούμενο τη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων. Δεν ευθύνονται οι συνεταιριστικές οργανώσεις, αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν μας έχει στείλει ακόμη μεγάλα τμήματα των ορθοφωτοχαρτών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στον εντοπισμό, αλλά και στην ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων σε ποσοστό περίπου 20% επί του συνόλου της Πιερίας, απαντά ο διευθυντής της ΕΑΣ Αθ. Γκουντάρας.

Το θέμα της μη καταβολής, παραμονές Χριστουγέννων, των επιδοτήσεων των αγροτών τέθηκε ως ερώτημα το απόγευμα της περασμένης Παρασκευή στον βουλευτή Ρεθύμνου και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Όθωνα, που βρέθηκε στην Κατερίνη στο πλαίσιο της πανελλαδικής ενημερωτικής εξόρμησης του κυβερνώντος κόμματος για τα .....μέτρα εξόδου της χώρας από τη κρίση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Τόσο ο κ. Όθωνας, όσο και ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης, που ήταν παρών στη συνέντευξη τύπου, υποστήριξαν πως για την καθυστέρηση της καταβολής της κοινοτικής ενίσχυσης των αγροτών δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, αλλά η Ε.Ε που δεν επιτρέπει να δοθούν τα κονδύλια αν δεν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση, επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στους κατά τόπους αγροτικούς φορείς.
Ο διευθυντής της ΕΑΣ Πιερίας, με επιστολή που έστειλε χθες στα μέσα ενημέρωσης, «επιστρέφει» τις ευθύνες και κατηγορεί για παραπληροφόρηση τον βουλευτή Πιερίας, που δήλωσε επιπροσθέτως στο τοπικό κανάλι ότι η ψηφιοποίηση στο νομό είναι της τάξης του 60%.
Όπως αναφέρει στην, προς αποκατάσταση της αλήθειας, επιστολή του ο διευθυντής της ΕΑΣ Πιερίας, την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα και με τα δελτία προόδου προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ΠΑΣΕΓΕΣ, τα ψηφιοποιημένα αγροτεμάχια ήταν 65.456 σε σύνολο 90.263 (ποσοστό 72,52%), ενώ μέχρι την Παρασκευή είχαν ψηφιοποιηθεί 72.307 αγροτεμάχια, ανεβάζοντας το ποσοστό στο 80,10%.
Ποσοστό που μάλλον είναι και η «κορυφή», αφού όπως αναφέρει, εκτός του ότι η Ελλάδα δε διαθέτει αγροτικό κτηματολόγιο όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πράγμα το οποίο καθιστά πολύ δύσκολο το εγχείρημα της ψηφιοποίησης, ειδικά για το νομό, με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχουν αποσταλεί μεγάλα τμήματα των ορθοφωτοχαρτών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στον εντοπισμό, αλλά και στην ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων του νομού σε ποσοστό περίπου 20% επί του συνόλου.
«Το παραπάνω πρόβλημα», τονίζει ο κ. Γκουντάρας, έχει επισημανθεί ήδη από τις 14/07/2009 μέχρι και σήμερα με έγγραφα και e-mail προς την ΠΑΣΕΓΕΣ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει δοθεί η απαιτούμενη λύση. Άρα λοιπόν για την από δω και πέρα ομαλή ψηφιοποίηση των υπόλοιπων αγροτεμαχίων η Οργάνωση μας ουδεμία ευθύνη φέρει, εάν δεν αποσταλούν εγκαίρως οι παραπάνω ορθοφωτοχάρτες των αντίστοιχων Δημοτικών Διαμερισμάτων».
Όσο αφορά τους ισχυρισμούς του κ. Όθωνα και του κ. Αμοιρίδη ότι οι ενισχύσεις των αγροτών του νομού θα δοθούν αναλογικά με το ανά νομό ποσοστό ψηφιοποίησης (ο πρώτος υποστήριξε ότι οι «προχωρημένο» θα πάρουν το 60% της ενίσχυσης και οι «καθυστερημένοι» το 50%) ο διευθυντής της ΕΑΣ το διαψεύδει κατηγορηματικά.
«Την Δευτέρα 21/12/2009 γίνεται καταβολή Δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης 2009 στους παραγωγούς όλης της χώρας σε ποσοστό 50% επί του συνολικού ποσού μέσω ταμειακής διευκόλυνσης από την Α.Τ.Ε», σημειώνει.
Ο κ. Γκουντάρας υπενθυμίζει ότι πέρυσι «πολύ πιο έγκαιρα»,όπως λέει, «στις 5 Δεκεμβρίου του 2008 και όχι τρεις ημέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, είχε καταβληθεί το 100% της ενίσχυσης» και προσθέτει: «Άρα λοιπόν, για το ότι καταβάλλεται σήμερα μόνο το 50% μέσω ταμειακής διευκόλυνσης, ενώ θα μπορούσε να είχε καταβληθεί πολύ μεγαλύτερο ποσοστό μέχρι και το 90%, ουδεμία ευθύνη φέρει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πιερίας για τον νομό μας και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, την ανικανότητα διαχείρισης τέτοιων περιπτώσεων, καθώς και τις διαχρονικές αρρυθμίες του κράτους, δεν θα τις φορτώνουν στο Συνεταιριστικό Κίνημα και ειδικά για τον νομό μας στην Οργάνωση μας.  
Και η ανοιχτή, προς τον βουλευτή Πιερίας, επιστολή του διευθυντή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών καταλήγει: «Σας γνωρίζουμε ότι η Ε.Α.Σ. Πιερίας, παρότι ξεκίνησε τη σύνταξη των αιτήσεων στις 20/05/2009 ενώ το πέρας της προθεσμίας ήταν 16/05/2009 και αυτό λόγω της μη έγκαιρης αποστολής από τους αρμόδιους φορείς των απαραίτητων στοιχείων (καταστάσεις κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, ορθοφωτοχάρτες κλπ), κατορθώσαμε μέχρι και σήμερα να ολοκληρώσουμε με απόλυτη επιτυχία το έργο μας χάρη στην απαράμιλλη εργατικότατα, μεθοδικότητα, αυταπάρνηση και υπευθυνότητα του προσωπικού μας. Επιπλέον σας αναφέρουμε ότι οι αγρότες του Νομού μας και μνήμη και γνώση και κρίση διαθέτουν για να βγάλουν τα αντίστοιχα συμπεράσματα»(Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: