Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Αλλάζει πρόσωπο η αστυνομία

xrisoxoidis_mΒαθιές τομές στην λειτουργία Αστυνομία ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατά την παρουσίαση της νέας αντιεγκληματικής πολιτικής. Ο Υπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία μέχρι τέλος Φεβρουαρίου νέας κεντρικής υπηρεσίας καταπολέμησης της εγκληματικότητας που θα έχει πανελλαδική δράση και θα ενσωματωθούν σ' αυτή οι υπηρεσίες Ασφάλειας, η Κρατική και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Παράλληλα, όπως είπε ξεκίνησε η ηλεκτρονική χαρτογράφηση της εγκληματικότητας στη χώρα μας και μέσω του συστήματος police on line, έχουν εντοπιστεί οι "καυτές" ζώνες και έχουν ......
καταρτιστεί 233 ειδικά επιχειρησιακά σχέδια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών ασφαλείας αύξηση κατά 62% παρουσιάζουν τα εγκλήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, κατά 60% των εκβιασμών, κατά 50% των ληστειών σούπερ μάρκετ και κατά περίπου 43%, των ληστειών και των ληστειών τραπεζών. Με το νέο σχέδιο αντιεγκληματικής πολιτικής το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ως στόχο να πατάξει την αύξηση της εγκληματικότητας, η οποία σε μερικούς σημαντικούς τομείς, προσεγγίζει και ξεπερνά το 50%.
Ο Υπουργός τόνισε την αποφασιστικότητα της  Ελληνικής Αστυνομίας να "χτυπηθεί" με το έγκλημα και να δώσει την απάντησή της στο αίτημα των πολιτών για ασφάλεια, καθώς δεν υπάρχει πια κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
"Σύντομα", είπε, "θα υπάρξουν απαντήσεις για τα θέματα αυτά από την Αστυνομία και οι απαντήσεις θα κριθούν από τη δικαιοσύνη".
Ο κ. Χρυσοχοϊδης προανήγγειλε επίσης την προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη ψυχολόγων, κοινωνιολόγων και κοινωνικών λειτουργών, την αλλαγή του συστήματος μεταθέσεων, την καθιέρωση ξεχωριστού προϋπολογισμού για τις αστυνομικές υπηρεσίες αλλά και την προώθηση ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης των τοξικομανών στο κέντρο της Αθήνας σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς ακόμη και την Εκκλησία. Ταυτόχρονα δημιουργείται νέος σχεδιασμός για τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων με στόχο τη μείωση κατά 100 νεκρούς τον χρόνο μέχρι το 2014.
Ανασυγκροτείται επίσης η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για την πάταξη της διαφθοράς σε όλο τον Δημόσιο Τομέα, ενώ αλλάζει όλη η φιλοσοφία της λειτουργίας στην Αστυνομία.

Ο κ Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε και στη σχέση τρομοκρατίας-κοινού εγκλήματος, λέγοντας ότι υπάρχει "επαναστατικό ταμείο" που ενισχύεται από ληστείες, απαγωγές και άλλα εγκλήματα και μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται οι τρομοκρατικές οργανώσεις για την προμήθεια "καθαρών" όπλων και εξοπλισμού.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στον τομέα του αθλητισμού είπε ότι η Αστυνομία θα συνεργαστεί με την πολιτεία για την αντιμετώπιση της βίας στο χώρο αυτό και πρόσθεσε ότι είχε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Πιλάβιο για την αντιμετώπιση του εγκλήματος των παράνομων στοιχημάτων
"Σύντομα θα έρθουν ειδικοί από την ΟΥΕΦΑ, για να εκπαιδεύσουν Ελληνες αστυνομικούς στην αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος", είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Αντιδράσεις
Ο υπευθύνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη και Βουλευτής Κερκύρας της Νέας Δημοκρατίας, Νικολάος Δένδιας, δήλωσε: "Το σχέδιο αντεγκληματικής πολιτικής που παρουσίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα κριθεί στην πράξη. Αυτό που χρειάζεται καταρχήν είναι να υπάρξει σταθερή βούληση για την πάταξη της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας. Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης θα μας βρει συμπαραστάτες όπου απαιτείται, αλλά και πολέμιους εάν επιχειρήσει να κάνει επικοινωνιακή πολιτική με μεγάλα λόγια, χωρίς πρακτικό αντίκρισμα.
Όσον αφορά τα εξειδικευμένα μέτρα, η πραγματικότητα απαιτεί άμεσα υλοποιήσιμες και εφαρμόσιμες ενέργειες. Όπως αποδεικνύεται από την ειδησεογραφία των τελευταίων μηνών, η εγκληματικότητα σαρώνει. Έργα χρειάζονται συνεπώς και από αυτά θα κριθεί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως και η κυβέρνηση στο σύνολό της".
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: "Η κυβέρνηση αξιοποιεί την αύξηση της εγκληματικότητας και την προβοκατόρικη «τρομοκρατική» δράση για να αναδιοργανώσει τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, υλοποιώντας τους «ευρωτρομονόμους» και τη στρατηγική αντιμετώπισης της λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης και πάλης. Τα κυβερνητικά μέτρα μόνο το κοινό ποινικό έγκλημα δεν θα αντιμετωπίσουν. Παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη, χωρίς να φέρουν καμία μείωση της εγκληματικότητας. Αντίθετα, με τη νέα δομή των υπηρεσιών Ασφάλειας, θα διευρυνθεί η καταστολή, οι παρακολουθήσεις κατά του λαϊκού κινήματος και οι διασυνδέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες.
Η εγκληματικότητα έχει κοινωνικές αιτίες που συνδέονται με το απάνθρωπο και ξεπερασμένο κοινωνικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί για το κέρδος.
Ο υπουργός απέκρυψε ότι το οργανωμένο έγκλημα δεν διασυνδέεται μόνο με τη λεγόμενη τρομοκρατική δράση, αλλά και με επιχειρηματικούς κύκλους, καθώς και με μηχανισμούς του καπιταλιστικού συστήματος.
Είναι απαράδεκτη η ονομασία ως «επαναστατικού ταμείου» των ληστειών και των χρηματοδοτήσεων των ύποπτων δράσεων που αποδεικνύονται χρήσιμες σε όσους επεξεργάζονται κατασταλτικά σχέδια και αντιλαϊκά μέτρα".
"Μετά τη ρητή διαβεβαίωση του κ. Χρυσοχοΐδη περί υπάρξεως "επαναστατικού ταμείου" από το οποίο αγοράζονται όπλα, θα πρέπει να ειδοποιηθεί πάραυτα ο κ. Παπακωνσταντίνου, για την ...είσπραξη του Φ.Π.Α. Ίσως να είναι και ο μοναδικός κλάδος που δεν έχει φορολογηθεί αγρίως",
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8
ΚΡΑΧΤΗΣ
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: