Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Σε τρίλημμα η κυβέρνηση


SE_3LHMMA_H_KYBERNHSH_1
 
Κοινωνικό Κράτος και Κοινωνική Συνοχή, πρέπει να προστατευθούν για να αποδώσουν όλες οι άλλες πολιτικές, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσε το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ της Πιερίας
Η οικονομική κρίση χτυπά τις επισφαλείς θέσεις εργασίας, είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα, ανέφερε από την Κατερίνη το Σάββατο το πρωί, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος. Ο πρόεδρος του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας παρακολούθησε την ημερίδα που διοργάνωσε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Πιερίας, σε συνεργασία με το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο και η οποία είχε θέμα «Εργασιακές σχέσεις: ο ρόλος των εργαζομένων στο δημόσια τομέα, στο νέο περιβάλλον».

SE_3LHMMA_H_KYBERNHSH_2Ο κ. Παπασπύρου, αναφερόμενος στη σημερινή οικονομική συγκυρία, δεν έκρυψε την ανησυχία του, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιονομική κρίση έτσι όπως εμφανίζεται σήμερα, πλήττει κυρίως τις επισφαλείς και ελαστικές μορφές εργασίας.
Έκανε λόγο για επανάληψη ενός σεναρίου, όπως είπε χαρακτηριστικά, για το οποίο στις αρχές της δεκαετίας του 2000, λέγανε στους δημοσίους υπαλλήλους, πως πρέπει να μειωθούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα «για να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη και να έλθει η .....ευημερία». Ο κ. Παπασπύρου, υποστήριξε ότι το μοντέλο που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί από τις αρχές της δεκαετίας με τη μείωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ήταν ουσιαστικά «η προϊούσα μορφή έκφρασης της κρίσης που ζούμε σήμερα και παράλληλα ο συντελεστής αυτής της κρίσης».
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, υποστήριξε πως όταν υποβαθμίζεται η αξία της εργασίας και δίνεται αξία σε πράγματα τα οποία δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στην παραγωγή, τότε δημιουργούνται οι «φούσκες». «Αυτές οι φούσκες κατέρρευσαν  και στο επίπεδο της κοινωνίας και στο επίπεδο της οικονομίας», είπε, επιμένοντας ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερο βάρος στην παραγωγή και στην πραγματική οικονομία της χώρας.

SE_3LHMMA_H_KYBERNHSH_3Ο κ.Παπασπύρου αναφέρθηκε και στην κυβερνητική πολιτική, με δεδομένο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους Εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για δραστικά μέτρα και για μείωση του δημοσίου τομέα.
«Η Κυβέρνηση σήμερα δεν είναι μπροστά σε κλασικά διλήμματα, αλλά βρίσκεται σε ένα τρίλημμα», είπε χαρακτηριστικά, παραδεχόμενος πάντως ότι πρέπει πάση θυσία να αντιμετωπιστούν τα υπέρογκα ελλείμματα. Ταυτόχρονα, είπα ο κ. Παπασπύρος, στις δυο βάσεις του τριγώνου υπάρχει από τη μια η κοινωνική πολιτική, το κοινωνικό κράτος και η κοινωνική συνοχή και από την άλλη η εξεύρεση πόρων για τη νέα ανάπτυξη.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η Κυβέρνηση «με τον τρόπο που θα διαμορφώσει το ισοζύγιο της πολιτική της» θα κριθεί και για την αποτελεσματικότητα  της πολιτικής  της.
Καταλήγοντας ο κ. Παπασπύρος, αναφερόμενος στην στάση που θα κρατήσει η ΑΔΕΔΥ ξεκαθάρισε ότι το σημείο του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής  συνοχής θα πρέπει να προστατευθεί και να διευρυνθεί προκειμένου να αποδώσουν πολιτικές στα άλλα δυο. «Αν η κυβέρνηση  χάσει αυτό το ισοζύγιο θα χάσει και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η ΑΔΕΔΥ δεν πρόκειται να δεχθεί μέτρα ή να συζητήσει προτάσεις που βάζουν σε κίνδυνο την Κοινωνική Συνοχή.(Πολιτεία/Β.Ζ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: