Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009

Η συμφωνία για το κλίμα αποτελεί παγκόσμια πρόκληση, τονίζει ο Γ.Παπανδρέου Επιτακτική η λήψη αποφάσεωνΠΑΡΑΣΚΕΥΤΗ 18-12-2009
«Η ανθρωπότητα ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει σοβαρότερη ή δυσκολότερη πρόκληση. Και η Διάσκεψη αυτή της Κοπεγχάγης δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Δεν είναι μικρό πράγμα να συμφωνήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη στιγμή αυτή, παρατηρούμε την παγκόσμια διακυβέρνηση εν τη γενέσει της. Θα πρέπει, ωστόσο, να συμφωνήσουμε σε μια υποχρέωση, για την πραγμάτωση της οποίας θα είμαστε δεσμευμένοι» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του, την Πέμπτη, στη Μεικτή Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου, στην Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη για την Κλιματική Αλλαγή.
Αναφερόμενος ειδικά στο τι θα μπορούσε να συνεισφέρει η..... Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ως παραδοσιακή ναυτιλιακή χώρα και πρωτοπόρα στις θαλάσσιες μεταφορές, θα θέλαμε (η Ελλάδα) να αναλάβει την ευθύνη για τη μείωση ή τον περιορισμό της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία ο ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός). Και είναι απαραίτητο το σημείο αυτό να περιληφθεί στη συμφωνία μας».
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Ισπανική Προεδρία της ΕΕ, τις Βαλκανικές χώρες καθώς και τις χώρες του Ευξείνου Πόντου.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «για να μπορέσει να επιτύχει μια παγκόσμια συμφωνία, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια λύση η οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, θα είναι δίκαιη και αμερόληπτη απέναντι σε όλα τα έθνη, θα συνενώνει κράτη με διαφανή τρόπο και θα θέτει μετρήσιμους στόχους και μειώσεις εκπομπών αερίων με αμοιβαία λογοδοσία».
«Η ΕΕ, της οποίας αποτελούμε μέλος, είναι έτοιμη να δεσμευτεί για μείωση της εκπομπής των αερίων κατά 30%, ωστόσο άλλες αναπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ θα πρέπει να βάλουν στο τραπέζι και αυτές φιλόδοξα σχέδια» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «τα πιο ευημερούντα και αναπτυγμένα έθνη θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να παράσχουν τα οικονομικά μέσα και την ανάλογη τεχνογνωσία στις αναπτυσσόμενες χώρες, για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή αλλά και για να δοθεί βοήθεια στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις και τους κινδύνους από πλημμύρες και κατολισθήσεις, που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα και που έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες αυτές».

«Επιτρέψτε μου να κάνω μία έκκληση. Ας εισακούσουμε τις φωνές των νησιωτικών ομάδων χωρών AOSIS (Συμμαχία των Μικρών Νησιωτικών Κρατών)» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η βάση για δράση που παρείχε το Πρωτόκολλο του Κιότο πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις αναπτυγμένες χώρες, επισήμανε ότι η Κίνα και η Βραζιλία έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα, προσθέτοντας ωστόσο ότι τόσο αυτές όσο και άλλες μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να συνεισφέρουν περαιτέρω στη μετατροπή των οικονομιών τους σε «πράσινες».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής «έχει προτείνει ανάμεσα σε άλλα μέτρα την οικονομική ενίσχυση, μέσω ενός διεθνούς φόρου άνθρακα, πράσινων ομολόγων ή φόρων συναλλαγών, για τη μετατροπή του εξωτερικού χρέους σε πόρους που θα κατανέμονται δίκαια, ώστε να αξιοποιηθούν από φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές».
Παράλληλα, επισήμανε ότι «εδώ δεν μιλάμε μόνο για χρήματα, διότι αυτό θα ήταν σαν να προσθέταμε μεγαλύτερη ιπποδύναμη σε ένα παλιό αυτοκίνητο. Θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το αυτοκίνητο, αυτό καθεαυτό. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, επιδιώκουμε να κάνουμε τα εκπαιδευτικά μας συστήματα πιο επαναστατικά, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν την αναπτυσσόμενη πράσινη επανάσταση, ενδυναμώνοντας τους πολίτες μας και τις δημοκρατίες μας και κάνοντας τις κοινωνίες μας πιο συμμετοχικές».
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πράσινη οικονομία αποτελεί την αιχμή του δόρατος εναντίον της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που αντιμετωπίζουμε σήμερα» είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι για να «φθάσουμε σε μια συμφωνία είναι απαραίτητο ένα νέο πνεύμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας ανάμεσά μας που να εγγυάται ότι όλοι, αναπτυγμένα, αναπτυσσόμενα και λιγότερα αναπτυγμένα κράτη, είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στην ευθύνη να κάνουμε τις οικονομίες μας πράσινες».
«Στην Κοπεγχάγη, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φοβερό δίλημμα: Από τη μια, πώς θα αντιμετωπίσουμε την εφιαλτική κατάσταση, κατά την οποία η ανθρωπότητα κινδυνεύει να αποτελέσει είδος υπό εξαφάνιση, όπως ένα παράσιτο που κατασπαράσσει τον οργανισμό στον οποίο έχει προσκολληθεί. Από την άλλη, έχουμε μια ονειρεμένη κατάσταση, κατά την οποία η ανθρωπότητα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, συνεργαζόμενη και εκφράζοντας αλληλεγγύη, για να υπάρξει μια νέα συμφωνία ανάμεσα στα έθνη και ανάμεσα στους λαούς» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, καλώντας σε παύση των αλληλοκατηγοριών και τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τον κόσμο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να απογοητεύσουμε τα παιδιά μας. Βρισκόμαστε εδώ και φέρουμε την ευθύνη για το μέλλον αυτού του κόσμο».
Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι η απειλή της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αποτραπεί «αν συμφωνήσουμε και δράσουμε τώρα».
Συναντήσεις με ξένους ηγέτες

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε σειρά επαφών με ξένους ηγέτες.
Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλίμ Φαγιάτ, τον πρόεδρο του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούτ Αχμαντινετζάτ, τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Ιγκόρ Ιβανόφ, τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γκέτε Στόλτεμπεργκ, τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Κέβιν Ράϊτ, την πρόεδρο της Φινλανδίας Τάρια Χάλοουεν, τον εκτελεστικό διευθυντή της Greenpeace Κούμι Ναίντου, την πρόεδρο της WWF Γιολάντα Κοκομπάτσε μαζί με τον εκπρόσωπο της WWF Hellas, κ. Καράμπελα, και τον διευθυντή της Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή, Κιμ Κάρστενσεν.
Στις επαφές του, ο πρωθυπουργός συζήτησε κατ' αρχήν για την κλιματική αλλαγή, ενώ αναλύθηκαν και ζητήματα γενικότερης εξωτερικής πολιτικής, ενώ από ελληνικής πλευράς θεωρείται σημαντικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός συνομιλεί με όλες τις χώρες, τόσο τις αναπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες.
Επίσης, ο πρωθυπουργός παραχώρησε συνεντεύξεις στα δίκτυα CNBC, Democracy Now, Bloomberg, καθώς και σε σκανδιναβικά τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες, με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων να αφορούν τόσο στην κλιματική αλλαγή όσο και στα οικονομικά της Ελλάδας.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: