Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου


Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο

PAME
Λίγοι αλλά … λέοντες οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, που χθες το πρωί ξεσήκωσαν το κέντρο της Κατερίνης με την απεργιακή τους συγκέντρωση και την πορεία στον πεζόδρομο.
Η πορεία των μελών του ΠΑΜΕ (μετά την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ ΚΚΕ και ΓΣΕΕ για την απεργία) έκαναν κι ένα πέρασμα από το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης φωνάζοντας το σύνθημα «ΓΣΕΕ εργατών κι όχι των εργοδοτών» και, σε παραλλαγή, «ΓΣΕΕ εργατών κι όχι απεργοσπαστών».
Ως γνωστό το ΠΑΜΕ είχε από πριν καταγγείλει ότι «ο εργοδοτικός και δικομματικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ όχι μόνο δεν πρόκειται να αντιδράσει, αλλά θα βάλει και πλάτη να περάσουν τα αντιεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και της Ε.Ε»και γι’ αυτό κήρυξε τη χθεσινή (πανελλαδική) απεργία. Για να οργανώσει την ταξική αντεπίθεση.
Αλλά, δεν ακολούθησαν και πολλοί.

Δυστυχώς δεν έχουμε ιδία αντίληψη για το τι διημείφθη στη συνάντηση που είχαν ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης και ο δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών χθες τοπρωί.
Και μπερδευτήκαμε.
Διότι, στην ανακοίνωση που μας έστειλε το γραφείο του βουλευτή, λίγο μετά το μεσημέρι το «συμβάν» διατυπώνεται ως εξής:
«Τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών για .....τη χρηματοδότηση της αντιπλημμυρικής μελέτης του Δήμου Δίου, απέσπασε ο βουλευτής Πιερίας του Πα.Σο.Κ. Γιάννης Αμοιρίδης»,ο οποίος «είχε συνεργασία με υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη, συνοδευόμενος από το δήμαρχο Δίου Γρ. Παπαχρήστο».
Μερικές ώρες αργότερα λάβαμε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του δήμου Δίου, όπου αναγράφονται τα ακόλουθα:
«Ο Δήμαρχος Δίου συναντήθηκε με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων  κ. Δημήτρη Ρέππα και τον υφυπουργό κ. Γιάννη Μαγκριώτη με θέμα συνάντησης την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες και κυρίως την προώθηση της αντιπλημμυρικής μελέτης στο ΕΣΠΑ. Υπουργός και υφυπουργός δεσμεύτηκαν στο δήμαρχο πως η έγκριση και χρηματοδότηση της αντιπλημμυρικής μελέτης του δήμου είναι πια ειλημμένη απόφαση … Να σημειωθεί ότι παρών στη συνάντηση αυτή ήταν και ο βουλευτής Πιερίας κ. Γιάννης Αμοιρίδης».
Από την ανακοίνωση του γραφείου του δήμου πάντως πληροφορούμεθα ότι ο κ. Μαγκριώτης δήλωσε: «Έχουμε δεσμευτεί ενώπιον των φορέων της Πιερίας στο νομαρχιακό συμβούλιο και των φορέων του δήμου στο δημοτικό συμβούλιο. Θα κρατήσουμε το λόγο μας. Δε θα παίζουμε με την περιουσία και τη ζωή των κατοίκων».
Η κάθοδος του δημάρχου Δίου στην Αθήνα φαίνεται πως διευκρίνισε και μια … παρεξήγηση. Ο κ. Παπαχρήστος επισκέφτηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Μιχάλη Καρχιμάκη. Ο υφυπουργός εξήγησε στον δήμαρχο ότι δε φταίει η σημερινή κυβέρνηση που δεν είναι στη λίστα των ενταγμένων έργων του προγράμματος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, η αντιπλημμυρική μελέτη του δήμου, αλλά ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν την είχε στη λίστα και ότι μετά από έρευνα της νέας πολιτικής ηγεσίας διαπιστώθηκε ότι το έργο δεν επιλέχτηκε με το αιτιολογικό πως δεν είχε εγγειοβελτιωτικό χαρακτήρα.

Με τις ευχές του δημάρχου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, προς τον κ. Καμάκα για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΥΑΘ, ξεκίνησε η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης.
«Θα προσπαθήσω να φανώ χρήσιμος για τον τόπο μου και από τη θέση του προέδρου της ΕΥΑΘ», απάντησε ο κ. Καμάκας, θυμίζοντας ότι η ΕΥΑΘ διαχειρίζεται και την αποχέτευση του Νομού Θεσσαλονίκης, τα λύματα της οποίας θα έπρεπε να καταλήγουν στον Θερμαϊκό ύστερα από την ανάλογη επεξεργασία…

A_2
Με την ολοκλήρωση των έργων του μικρού δακτυλίου, θα έχουμε παραδώσει 7 χιλιόμετρα πεζοδρομίων για την ασφαλή διέλευση των πολιτών, ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του κατά τον προϋπολογισμό ο δήμαρχος Κατερίνης.
Δεν αμφιβάλουμε για τα χιλιόμετρα, εκεί που διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας είναι στο εάν θα παραδοθούν στους πολίτες… η εμπειρία δείχνει, όπου καινούργια και φαρδιά πεζοδρόμια, να καταλαμβάνονται από τα οχήματα…
ή μήπως εμείς οι ανάποδοι τα βλέπουμε μόνο!

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Την αναστολή των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων της στα διόδια Λεπτοκαρυάς και Αιγινίου, την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα, αποφάσισε η Επιτροπή Αγώνα κατά των Διοδίων, λόγω του τραγικού συμβάντος που κόστισε τη ζωή ενός ανθρώπου στα Τέμπη.
Η Επιτροπή Αγώνα, εκφράζει τα συλλυπητήρια της, στην οικογένεια του άτυχου Διευθυντή του Έργου, αλλά και προς την Εταιρία για την απώλεια ενός συνεργάτη της.

Εκ παραδρομής, όπως αναφέρει και η Επιτροπή Αγώνα κατά των διοδίων, γράφτηκε ότι στις κινητοποιήσεις «δεν» συμμετέχει η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας.
Η αλήθεια είναι, ότι και εμείς αιφνιδιαστήκαμε όταν διαβάσαμε την λανθασμένη όπως αποδείχθηκε επιστολή στην οποία δεν αναφερόταν η ΕΞΕΠ. Ο πρόεδρός της, συμμετείχε και στη σύσκεψη της Νομαρχίας, αλλά και είναι ένα (εκ των λίγων) που αρνείται πεισματικά να πληρώσει διόδια…

A_5
Πέντε από τα δεκάδες χωριά της Πιερίας, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι ταλαίπωροι είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν από τη βόρεια τη νότια Ελλάδα.
Οι κατολισθήσεις στην Κοιλάδα των Τεμπών, φέρνουν στην επιφάνεια την εθνικής σημασίας αναγκαιότητα για την κατασκευή της 13ης Εθνικής Οδού.
Μεγάλα και μικρά οχήματα, κινούνται σε έναν ακατάλληλο δρόμο, δημιουργώντας σοβαρότατο πρόβλημα σε Σβορώνο, Μοσχοχώρι, Κ. Μηλιά, Φωτεινά και Άγιο Δημήτριο.
Για να μην αναφερθούμε στην ταλαιπωρία των οδηγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: