Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

71,5 εκ. ευρώ ο Προϋπολογισμός του 2010


715_ekat._eyro_1
«Συνέχεια της συστηματικής δουλειάς της διοίκησης» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010 ο δήμαρχος Κατερίνης. «Ανεφάρμοστο και συντηρητικό» τον βρήκε η αντιπολίτευση. Τελικά, ως είθισται, υπερψηφίστηκε από τους συμβούλους της πλειοψηφίας και καταψηφίστηκε από τους συμβούλους της μειοψηφίας.
Αυξημένος κατά 10 εκ. σε σχέση με αυτόν του 2009, είναι ο προϋπολογισμός του δήμου ......Κατερίνης για το 2010, τέταρτο και τελευταίο χρόνο της θητείας της σημερινής διοίκησης. Όλα τα επιπλέον εκατομμύρια προβλέπεται να ξοδευτούν από την Υπηρεσία Τεχνικών Έργων, σε διανοίξεις οδών, κρασπεδόρειθρα, πεζόδρομους, κόμβους, ασφαλτοστρώσεις και υπαίθριους χώρους στάθμευσης, αναπλάσεις πλατειών και αναβαθμίσεις κοινόχρηστων χώρων, δηλαδή στον καλλωπισμό της πόλης.

Το 70% (16,6 εκ. ευρώ) του διογκωμένου προϋπολογισμού της Υπηρεσίας Τεχνικών Έργων αφορά έργα. Για πεζόδρομους σε συνοικίες της πόλης (Ευαγγελικά, Εθνικό Στάδιο, Βατάν, Καπνικό Σταθμό και Σ. Σταθμό 2.1 εκ ευρώ) και στο κέντρο (1.2 εκ. ευρώ), συνολικού προϋπολογισμού 3,4 εκ. ευρώ.
Οι 567.000 ευρώ προβλέπονται για την αποπληρωμή συμπληρωματικής σύμβασης για την αναπαλαίωση του πρώην Τσαλόπουλου, ενώ 330.000 προϋπολογίζονται για τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό κελυφών δημοτικών κτιρίων και τη μετατροπή τους σε χώρους οργάνωσης πολιτιστικών δραστηριοτήτων .
715_ekat._eyro_2Μειωμένος κατά τι σε σχέση με πέρυσι είναι ο προϋπολογισμός για μελέτες της υπηρεσίας (977.000 ευρώ, ενώ το 2009 ήταν 1.144.167 ευρώ), μεταξύ των οποίων είναι η μελέτη του περιφερειακού της Κατερίνης (275.600 ευρώ) και η μελέτη αποτύπωσης οριοθέτησης, προστασίας και περιβαλλοντικής αναβάθμισης του χειμάρρου Πέλεκα ( 247.614 ευρώ) που φιγουράρει σε αρκετούς από τους προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών.
Ο Πέλεκας φιγουράρει και σε άλλους «κωδικούς» του προϋπολογισμού της υπηρεσίας, καθώς 200.000 ευρώ προϋπολογίζονται για έργα διευθέτησης και περιβαλλοντικής προστασίας του χειμάρρου.
Η Υπηρεσία Πρασίνου εμφανίζεται επίσης με αυξημένο προϋπολογισμό: 5,3 εκ ευρώ, από 3,4 που ήταν το 2009.
Τα 3,5 εκ, ευρώ προβλέπεται να διατεθούν για πλατείες, πάρκα και παιδότοπους για την πολεοδομική και αισθητική αναβάθμιση του κεντρικού πυρήνα της Κατερίνης (670.000 ευρώ) για την ανάπλαση της πλατείας (144.000 ευρώ) και την αισθητική αναβάθμιση των εισόδων της.
Αυξημένος κατά 1 εκ. ευρώ είναι και ο προϋπολογισμός των εξόδων στις Γενικές Υπηρεσίες του δήμου, όπου οι αμοιβές του προσωπικού (790.874 ευρώ) φαίνεται να συναγωνίζονται τις αμοιβές των αιρετών και των τρίτων (677.500 ευρώ).
Από τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας αυτής, τα 142.800 ευρώ προβλέπεται να δοθούν για την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης με Α..Π.Θ για «Πολεοδομική διερεύνηση για την αναβάθμιση και ένταξη του Πέλεκα στην καθημερινή ζωή της πόλης».

715_ekat._eyro_3«Ζητούμε από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου την ενεργό συμμετοχή και τη μεγαλύτερη συναίνεση για την πραγματοποίηση του προϋπολογισμού του 2010, για να αναπτύξουμε ολιστικά έναν δήμο που σέβεται τον πολίτη, έναν δήμο με σύγχρονες υποδομές, έναν δήμο καθαρό, έναν δήμο που θα προάγει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό», είπε ο αναπληρωτής δημάρχου Ζήνων Σατραζέμης.
Αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση από την αντιπολίτευση, η οποία τον καταψήφισε, εκτιμώντας ότι δεν έχει τίποτε το αναπτυξιακό, δε λέει κουβέντα για την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης δημοτικής περιουσίας και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.
Για το τελευταίο, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι ο προηγούμενος εκτελέστηκε κατά 80%, προκαλώντας τα ειρωνικά σχόλια της αντιπολίτευσης. «Νόμιζα ότι ήμουν καλός μαθηματικά, αλλά με μπερδέψατε!», είπε ο Κ. Καμάκας, εκτιμώντας ότι το ποσοστό εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2009 ήταν μόλις κάτι παραπάνω από το 50%. (Πολιτεία/Β.Χ.)

PINAKAS

Δεν υπάρχουν σχόλια: