Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Κρίτων Αρσένης: Οι πετρελαϊκές εταιρίες οφείλουν να σταματήσουν την εκμετάλλευση της πετρελαιοφόρου άμμου


ΤΡΙΤΗ 15-12-2009

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΊΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη
Ευρωβουλευτή
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 2009

Κοινή παρέμβαση με δέκα ακόμη μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  


Ο  Κρίτων Αρσένης με δέκα ακόμη Ευρωβουλευτές, αντιπροσωπεύοντας τρεις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επτά χώρες, καλεί σήμερα τους επικεφαλής τεσσάρων Ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών να σταματήσουν την εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου από πετρελαιοφόρο άμμο στον Καναδά, μία διαδικασία η οποία προκαλεί 2 με 3 φορές περισσότερη ρύπανση από την συμβατική παραγωγή πετρελαίου.
Οι 11 ευρωβουλευτές έστειλαν σήμερα ανοιχτή επιστολή στους Διευθύνοντες Συμβούλους και τους Προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίων των εταιριών Shell, BP, Statoil και Total, οι οποίες έχουν ενεργό συμμετοχή στην εξαιρετικά ρυπογόνα εξορυκτική δραστηριότητα στην Αλμπέρτα του Καναδά. Καλούν τους επικεφαλής των επιχειρήσεων να αναλογιστούν το μέλλον του πλανήτη και να στραφούν από τα ορυκτά καύσιμα προς καθαρές πηγές ενέργειας.
Η Σάτου Χάση (Πράσινοι, Φινλανδία) δήλωσε:
Τη στιγμή που αμέτρητοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο εκφράζουν την ανησυχία τους για την κλιματική αλλαγή και χιλιάδες διαπραγματευτές έχουν συγκεντρωθεί στην Κοπεγχάγη στην μεγαλύτερη προσπάθεια που έγινε ποτέ για να αποτρέψουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, η εξόρυξη πετρελαίου από αμμόλιθο αποτελεί προκλητικό παράδειγμα ανευθυνότητας. Οι διαπραγματευτές της Κοπεγχάγης δεν μπορούν να σώσουν το κλίμα μόνοι τους – όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στο κομμάτι που μας αναλογεί».
O Κρίτων Αρσένης (Σοσιαλιστές, Ελλάδα), δήλωσε:
 «Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία από την εξόρυξη πετρελαίου από πετρελαιοφόρο άμμο είναι τεράστιες. Η διαδικασία, εκτός του ότι απαιτεί 2 με 3 φορές περισσότερη ενέργεια από τη συμβατική παραγωγή πετρελαίου, προκαλεί σοβαρότατη μόλυνση του αέρα και του νερού, καταστρέφει τις ζωές των ιθαγενών και παράγει τοξικά απόβλητα. Είναι σαφές πως οι ενεργειακές εταιρίες οφείλουν να κινηθούν προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Να επικεντρωθούν, δηλαδή στις καθαρές πηγές ενέργειας οι οποίες κάθε χρόνο ξεπερνούν τα προηγούμενα ρεκόρ μεγέθυνσης, ακόμα στις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης».
Ο Γκερμπεν Γιαν Γκερμπραντι (Αριστερά, Ολλανδία) συνέχισε:
«Πρόσθετο πρόβλημα της εξόρυξη πετρελαίου από άμμο είναι οι ακραίες επιπτώσεις στο τοπικό και περιφερειακό περιβάλλον, με όρους καταστροφής των δασών και απώλειας βιοποικιλότητας. Αν οι απώλειες σε δάση και διάφορες μορφές ζωής συνυπολογίζονταν στο κόστος της εξόρυξης –κάτι το οποίο και θα έπρεπε να γίνεται!- δεν θα ήταν οικονομικά εφικτό  να συνεχιστεί αυτή η δραστηριότητα».
(πετρελαιοφόρος αμμόλιθος- tar sand) Ιζηματογενές πέτρωμα που περιέχει bitumen, ένα μίγμα υδρογονανθράκων σε μορφή πίσσας που μπορεί να γίνει οικονομική εκμετάλλευσή του υπό ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: