Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Αναβολή μέχρι νεωτέρας



Την αναβολή του θέματος για τις διεκδικήσεις που εγείρει η Μητρόπολη σε σχέση με τις εγκαταστάσεις του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση.

Η απόφαση για αναβολή ελήφθη, με το σκεπτικό ότι πέραν της επιστολής δεν προσκομίζεται κανένα άλλο στοιχείο που να περιγράφει με σαφήνεια αυτές τις διεκδικήσεις. Παρόντα στη συνεδρίαση και μέλη της Επιτροπής Αγώνα, τα οποία διευκρίνισαν ότι οι χάρτες που ζήτησε ο Δήμαρχος, όπου θα περιγράφονται με ακρίβεια οι χώροι που διεκδικεί, δεν έχουν περιέλθει ακόμη στη κατοχή τους, παρότι ζητήθηκαν από τη Διοίκηση του ΨΝΠΟ.
Παρόλα αυτά η επιστολή του προέδρου της Επιτροπής Αγώνα, Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα, προς το δήμαρχο και τους δημοτικούς Πέτρας διευκρίνιζει εν πολλοίς το εύρος των «διεκδικήσεων», που σε μερικά σημεία, εμφανίζει κάποιες ασάφειες, οι οποίες ελπίζει ο Δήμος ότι θα πάψουν να υφίστανται με την κατάθεση των τοπογραφικών σχεδίων.
Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε για το εύρος των διεκδικήσεων ...της νεοσύστατης Επιτροπής για την επιστροφή της Ι.Μ. Πέτρας Ολύμπου στη Μητρόπολη, ο κ. κ. Αγαθόνικος με επιστολή του, στο δήμαρχο Πέτρας, φρόντισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, αποσαφηνίζοντας τουλάχιστον μερικώς (κατά το Δημοτικό Συμβούλιο) το τι «διεκδικεί» η συγκεκριμένη Επιτροπή, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διεκδικήσεις της θα τύχουν της στήριξης και του Δημοτικού Συμβουλίου.
«Το αφετηριακό του αγώνος μας αίτημα συγκεκριμενοποιείται ως εξής: Επιθυμούμε και αγωνιζόμαστε για να μας επιστραφούν: α) Ο Ιερός Ναός με τα περί αυτόν κελιά, β) αντίστοιχος και απαραίτητος αύλειος και βοηθητικός χώρος», αναφέρει ο Μητροπολίτης Κίτρους στην επιστολή του, αίτημα το οποίο ουσιαστικά ο Θωμάς Παπαδημητρίου, αποδέχεται εφόσον υπάρξει πλήρης κατάθεση στοιχείων.  Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Πέτρας στην «Π», ο ίδιος, δεν είναι αντίθετος με το να περιέλθουν οι εγκαταστάσεις της παλαιάς Μονής στη Μητρόπολη, αν αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή. Στις ίδιες δηλώσεις, ο κ. Παπαδημητρίου, διευκρίνιζε ότι το αίτημα πρέπει να κατατεθεί με σαφήνεια και αν είναι δυνατόν να συνοδεύεται από χάρτες, ώστε να μη δημιουργηθεί καμιά σκιά. Επίσης, εξέφραζε την δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που επέλεξε η Επιτροπή να κινηθεί, χωρίς έστω να ενημερώσει το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα θα επανέλθει για συζήτηση, εφόσον κατατεθούν και τα υπόλοιπα στοιχεία.

Η επιστολή του Μητροπολίτη

Στην επιστολή του ο Κίτρους Αγαθόνικος, «γνωρίζει» στο λαό της Πέτρας την πρόθεση της Επιτροπής να αγωνιστεί για την επιστροφή της Ιεράς Μονής στην Εκκλησία, επικαλούμενος μάλιστα την ιστορική διαδρομή και προσφορά της Μονής, έως το 1934, όταν το Ελληνικό Κράτος  «με την αγάπη και τη συγκατάβαση της Εκκλησίας» φιλοξένησε τον «πόνο» των φυματικών και στη συνέχεια «των ψυχικών πασχόντων αδελφών μας».
Ο κ.κ. Αγαθόνικος, σε άλλο σημείο της επιστολής, σημειώνει ότι οι λόγοι της συγκεκριμένης χρήσης εξέλιπαν, ζητώντας να επανέλθει «στον φυσικό του κάτοχο, την Εκκλησία, για να συνεχισθεί η από αιώνων Ιερή αποστολή του».
Ο Μητροπολίτης Κίτρους και επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα, εκφράζει την πεποίθηση ότι η Εκκλησία θα βρει συμπαραστάτη στο δίκαιο αίτημά της το Δήμο Πέτρας, ανακοινώνοντας ότι από την Κυριακή (13 Δεκεμβρίου) έχει αρχίσει η συλλογή υπογραφών για τη στήριξη του αιτήματος.
Μάλιστα, ο Μητροπολίτης, συγχαίρει το δήμαρχο Πέτρας και το δημοτικό συμβούλιο για την «ωραία στάση» που κράτησαν, αποτρέποντας «ωθούμενη απαράδεκτη πρόταση για εγκατάσταση φυλακών στον ιερό χώρο», ενώ προσδοκά την «εκ νέου συνεργασία», για την οποία τον ευχαριστεί εκ των προτέρων.
( Πολιτεία/Β.Ζ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: