Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

"Άρση της δυσπιστίας"

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009
Ικανοποιημένος από τις αποφάσεις του Ecofin δηλώνει ο Γ.Παπακωνσταντίνου
"Άρση
της δυσπιστίας"
Στις αποφάσεις του Eurogroup αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την έκτακτη οικονομικη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης.
«Χθες στις Βρυξέλλες, κρίθηκε το παρελθόν και αποδοκιμάστηκε η πολιτική της ΝΔ, ενώ στο διήμερο καταφέραμε την πρώτη άρση δυσπιστίας έναντι της χώρας μας και να μας αντιμετωπίζουν ως υπεύθυνο συνομιλητή. Προχωρούμε στην ανάταξη και στη στήριξη των αδυνάτων, αλλά και στην προσπάθεια νοικοκυρέματος των δημοσίων οικονομικών» δήλωσε.
Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ο υπουργός τόνισε ότι «είναι μία νομοθετική πρωτοβουλία, που δίνει ένα πολύ ξεκάθαρο στίγμα πολιτικής. Προεκλογικά, μιλούσαμε για κοινωνική δικαιοσύνη. Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι λόγια. Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι πράξη. Και την κάνει κανένας .....πράξη, με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που στηρίζουν τμήματα του πληθυσμού που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα».
«Αυτές τις ημέρες, συζητάμε τη μεγαλύτερη παρέμβαση αυτού του είδους που έχει γίνει στη χώρα μας, η οποία αγγίζει 2.500.000 συμπολίτες μας και έχει συνολικό κόστος 1 δις ευρώ. Μία παρέμβαση, η οποία συμπυκνώνει αυτές τις τρεις αρχές: της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αναδιανομής και της ανάταξης της οικονομίας. Μία παρέμβαση στοχευμένη - επιλέξαμε συνειδητά να στηρίξουμε οικογένειες με παιδιά και ευπαθείς ομάδες - και μία παρέμβαση υπεύθυνη, γιατί δεν μετακυλύει στον Έλληνα φορολογούμενο, στο έλλειμμα ή στο τεράστιο χρέος της χώρας αυτή την ανάγκη στήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας» τόνισε ακόμη ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην πολύ άσχημη δημοσιονομική κατάσταση που βρήκε εξαιτίως των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ, γεγονός που καταγράφεται και στην απόφαση του Ecofin, όπως τόνισε.

«Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, ερχόμαστε και λέμε ότι 'ναι, πρέπει να στηριχθούν οι αδύναμοι'. Ότι 'ναι, πρέπει να στηριχθεί η ζήτηση'. Ότι η οικονομία πρέπει να αναταχθεί. Και φέρνουμε στη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο και το κάνουμε με τον πιο υπεύθυνο τρόπο» πρόσθεσε.
Οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, από πλευράς ΝΔ ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε το πρώτο νομοσχέδιο ως κατώτερο των προσδοκιών των πολιτών και των εξαγγελιών του κυβερνώντος κόμματος, που όμως παίρνει τη θετική ψήφο της ΝΔ γιατί αυτό απαιτούν οι περιστάσεις και η υπευθυνότητα που «δεν επεδείχθη ποτέ από το ΠΑΣΟΚ που έλεγε όχι σε όλα».

Προσέθεσε ότι για χρεοκοπία της οικονομίας και πτώχευση μίλησαν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρωτοκλασάτοι υπουργοί: «Δεν βοηθάτε λέγοντας ότι η οικονομία βρίσκεται στο κρεβάτι της εντατικής. Μη θυσιάζετε το δημόσιο συμφέρον στο κομματικό».

Το νομοσχέδιο είναι πράγματι κατώτερο των προσδοκιών, αλλά των δικών μας, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής προσθέτοντας ότι αυτό που ήθελε το ΠΑΣΟΚ ήταν η πρόταση νόμου του καλοκαιριού που προέβλεπε και επίδομα θέρμανσης. «Θα θέλαμε να την υιοθετήσουμε αλλά οδηγήσατε τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Εμείς εργαζόμαστε για ανάκτηση της αξιοπιστίας, όταν εσείς εργασθήκατε για την αναξιοπιστία.

Εκ μέρους του ΚΚΕ οι Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Μαυρίκος τόνισαν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι υπάρχουν φιλεργατικά και φιλολαϊκά στοιχεία στο νομοθέτημά της, αλλά κατ' ουσίαν πρόκειται μόνο για φιλοδώρημα στις ευπαθείς ομάδες.

Με τα 300 ευρώ που δίδονται, απλώς καλύπτονται τα αυξημένα τέλη, τόνισε ο αγορητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, ενώ δημιουργείται ταυτόχρονα η εντύπωση της μυθώδους περιουσίας σε κάποιον που έχει ακίνητη περιουσία 400.000 ευρώ.
Σχολιάζοντας δε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για το Ecofin ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε «Δεν μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά παιχνίδια της ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Μας ενδιαφέρει η ουσία, η οποία είναι το εύρος και η αμεσότητα των μέτρων που θα ληφθούν. Πρέπει να τα συζητήσει, να τα συνεκτιμήσει και να τα συναποφασίσει η ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου».
Αυτά που σας δόθηκαν χθες από τις Βρυξέλλες δεν ήταν δωρεάν, αλλά από τις δεσμεύσεις που έλαβε η κυβέρνηση, είπε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι έρχονται πιο σκληρά μέτρα «που θα μοιάζουν περισσότερο με το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και λιγότερο με του ΠΑΣΟΚ.
Σε σχετική ανακοίνωση δε του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται «η κυβέρνηση σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους αξιωματούχους της ΕΕ προσπαθεί να εμφανιστεί ικανοποιημένη για την νέα αντικοινωνική σκληρή πολιτική λιτότητας που ετοιμάζεται να εφαρμόσει. Πρόκειται για την πλήρη εγκατάλειψη των όσων έλεγε προεκλογικά αλλά και για την υποταγή της στη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία.»

»Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση ιμάντα μεταβίβασης των νεοφιλελεύθερων επιταγών αλλά από πρωτοβουλίες αμφισβήτησης της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και του Συμφώνου Σταθερότητας».

Στα αποτελέσματα των Eurogroup και Ecofin αναφέρθηκε και ο πρώην υπουργος Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84. «Έγινε χθες μια καταρχήν συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ» είπε και εξήγησε «η Ελλάδα υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει τον προϋπολογισμό για να πετύχει τους αυστηρότερους στόχους που θέτουν οι διεθνείς αγορές και επιτάσσει το ίδιο το συμφέρον της χώρας και από την άλλη πλευρά η ΕΕ συμφώνησε να σταματήσει να κάνει δηλώσεις ή να κινείται με τρόπο που μπορεί να αποσταθεροποιήσει τα ελληνικά ομόλογα και γενικότερα τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές».

«Το θέμα είναι πώς θα υλοποιηθεί κι αν θα μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στην υλοποίηση των στόχων. Εάν το κάνει θα φύγει από τη ζώνη κινδύνου. Αν όμως δεν το κάνει και υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις, η Ελλάδα θα επανέλθει στη ζώνη κινδύνου σε λίγες εβδομάδες ή μερικούς μήνες» συμπλήρωσε.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν εκτιμά ότι η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση ανέφερε: «θέλω να πιστεύω ότι πράγματι η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση αλλά το σωστό είναι να τα δούμε αυτά στην πράξη, γιατί η αλήθεια είναι ότι τους προηγούμενους δύο μήνες υπήρξε μια επιφυλακτικότητα στη λήψη των αποφάσεων. Θέλω να πιστεύω όμως, συζητώντας και με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ότι έχει συνείδηση των κινδύνων και της ευθύνης που έχει η κυβέρνηση, να εκτονώσει αυτή τη δημοσιονομική βόμβα που κληρονόμησε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
ΚΡΑΧΤΗΣ
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: